Prieskum: Smer na čele, SNS mimo a Republika prekvapuje
20 | 09 | 2024 I Ivan Mihale

Podľa prieskumu z polovice septembra by v parlamente bolo šesť politických strán. Najsilnejšou z nich zostáva Smer. Vyplýva to z prieskumu agentúry SANEP pre ta3. SNS a hnutie Igora Matoviča by zostali pred bránami parlamentu. Naopak, do parlamentu by sa dostala aj Republika.

Prvá trojka

Parlamentné voľby by v prvej polovici septembra vyhral Smer so ziskom 24,9 percent hlasov a pretom má strana aj naďalej najväčší volebný potenciál. V prípade, že by sa voliči, ktorí teraz zvažujú voľbu Smeru až ako svoju druhú možnosť, nakoniec predsa len rozhodli dať svoj hlas práve strane Roberta Fica, potom by Smer mohol vo voľbách získať až 27 percent voličských hlasov.

Druhé miesto by obsadilo Progresívne Slovensko na čele s odvolaným podpredsedom parlamentu Michalom Šimečkom so ziskom 22 percent.

Strana Hlas na čele s jej predsedom Matúšom Šutajom Eštokom by skončila na treťom mieste so ziskom 13,4 percenta. Volebný potenciál Hlasu sa teraz pohybuje okolo 15,5 percenta.

Druhá trojka

Do poslaneckých lavíc by v prvej polovici septembra zasadli členovia šiestich politických strán. Štvrté by teraz skončilo KDH so ziskom 7,1 percenta. Piatou stranou je Republika so ziskom 6,3 percenta, nasledovaná stranou SaS, ktorá by získala 5,7 percent. Žiadna iná politická strana by sa teraz to parlamentu nedostala.

Ostali by mimo parlamentu

Pred bránami parlamentu by v prvej polovici septembra ostali vládna strana SNS (4,4 percenta) a Aliancia-Szövetség (4,1 %). Potrebných päť percent by ďalej nezískali ani Demokrati (3,8 %), zoskupenie Slovensko, Za ľudí, KÚ (3,6 percenta) či strana Sme rodina (2,5 %). Koaličná strana SNS sa oproti júlovému prieskumu SANEP-u posilnila, vtedy mala v preferenciách 3,9 %.

Rozdelenie kresiel

V prepočte na kreslá v parlamente by podľa aktuálneho prieskumu volebných preferencií SANEP získala strana Smer 47 mandátov, Progresívne Slovensko 42 a Hlas 25 mandátov. KDH by v Národnej rade SR malo 13, Republika 12 a strana SaS 11 poslancov.

Ekluzívny prieskum spoločnosti SANEP pre televíziu ta3 bol uskutočnený v dňoch 9. – 15. septembra 2024. Zber dát sa realizoval pomocou techniky CAWI na vybranej skupine v súhrne 2 430 opýtaných, ktorí predstavujú reprezentatívnu vzorku obyvateľov Slovenskej republiky vo veku 18+ rokov. Štatistická chyba u uvedenej skupiny obyvateľov sa pohybuje v rozmedzí ±1,5%. Aktuálny prieskum vychádza iba z hlasov 67,1 % respondentov, ktorí predstavujú vzorku rozhodnutých voličov. Všetky uvedené výsledky a modely sú platné iba v daný okamih zberu dát.

Odpadnete! Teraz mudrujú, no ich účet je 3,7 miliardy
Sú múdri ako Matovičovo "lietadlo", zrazu vedia kde a koľko ušetriť, ale takmer štvormiliardovú sekeru, ktorú zaťali do verejných financií, si nepamätajú. Dnešná trápna opozícia, ktorá visí na špagátiku bábkovodičov v zahraničí - hádam práve s... Čítať ďalej
19 | 09 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok