Prezident podpísal viacero noviel. Jednu novelu vetoval, môže byť v rozpore s ústavou
20 | 09 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Do zoznamu omamných a psychotropných látok pribudnú látky HHC, HHC-P a HHC-O, ktoré na Slovensku možno kúpiť v špeciálnych automatoch. Vyplýva to z novely zákona o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch, ktorú v piatok podpísal prezident SR Peter Pellegrini. TASR o tom informoval odbor komunikácie Kancelárie prezidenta SR.

HHC sa na Slovensku podľa Ministerstva zdravotníctva SR predáva otvorene ako legálna náhrada za výrobky z konope s obsahom THC, hoci dostupné informácie naznačujú, že účinky HHC sú podobné ako u THC. Rezort zdôraznil, že informácie z prebiehajúcich výskumov týkajúcich sa účinkov HHC a príbuzných látok naznačujú potenciál vytvárania návyku, ako aj psychickú a fyzickú závislosť charakterizovanú zmenami správania a závažnými zdravotnými a psychosociálnymi dôsledkami.

Novela má byť účinná od začiatku novembra.

Prezident podpísal aj novelu, ktorá mení systém obchodovania s emisnými kvótami

Na Slovensku sa zavedie nový systém obchodovania s emisnými kvótami skleníkových plynov (EU ETS). Prvýkrát sa do rozsahu jeho pôsobnosti zahrnú emisie z námornej dopravy. Cieľom je prispôsobiť systém na zníženie emisií do roku 2030. Vyplýva to z novely zákona o obchodovaní s emisnými kvótami ktorú v piatok podpísal prezident SR Peter Pellegrini. TASR o tom informoval odbor komunikácie Kancelárie prezidenta SR.

"Prvýkrát sa do rozsahu pôsobnosti EU ETS zahŕňajú emisie z lodnej dopravy. Návrh zákona upravuje základné pojmy, monitorovanie a podávanie správ, prideľovanie a odovzdanie kvót a povinnosti lodných spoločností," uviedlo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR v návrhu. Od 1. januára 2026 by sa v rámci činnosti námornej dopravy mali zaradiť aj ďalšie skleníkové plyny, a to metán a oxid dusný.

Novou legislatívou sa zavedie samostatný systém obchodovania s emisiami pre budovy, cestnú dopravu a ďalšie odvetvia, najmä pre malý priemysel. Podľa rezortu sa systém bude vzťahovať na distribútorov, ktorí dodávajú palivá do budov, cestnej dopravy a ďalších sektorov, od roku 2027. Návrh zákona definuje regulovaný subjekt, palivo, uvedenie do daňového voľného obehu a povolenie na emisie skleníkových plynov pre regulované subjekty. Ustanovuje náležitosti, zmeny, zrušenie povolenia a povinnosti regulovaných subjektov. Dosiahnuť sa má podľa neho zníženie emisií o 42 percent do roku 2030 v porovnaní s rokom 2005.

MŽP priblížilo, že systém obchodovania sa má zároveň rozšíriť o spaľovanie palív v zariadeniach na spaľovanie komunálneho odpadu s celkovým menovitým tepelným príkonom väčším ako 20 megawattov. Cieľom je posúdiť ich začlenenie do EU ETS od roku 2028.
Novela upravuje aj fungovanie Modernizačného fondu, pôsobnosť orgánov štátnej správy, využitie výnosov získaných z dražieb kvót, spôsob ich použitia a ich poskytovanie prostredníctvom Envirofondu.

MŽP priblížilo, že zmenou legislatívy sa upravujú aj oblasti, na ktoré možno poskytnúť a použiť prostriedky Environmentálneho fondu. Podporené môžu byť projekty v priemysle alebo energetike, v sektore budov alebo dopravy, na zvyšovanie energetickej účinnosti, na inštaláciu nových zariadení a rekonštrukciu alebo modernizáciu existujúcich zariadení, ktoré využívajú ako zdroj energie obnoviteľné zdroje energie, výstavbu a modernizáciu zariadení na uskladňovanie energie a dosahovanie cieľov environmentálnej politiky alebo zabezpečenie plnenia záväzkov SR.

Systém obchodovania s emisnými kvótami je nástrojom na znižovanie emisií skleníkových plynov vo veľkých priemyselných zariadeniach. Prevádzkovatelia môžu dostať časť kvót bezodplatne, zvyšok si musia kúpiť v aukcii alebo na trhu. Každá kvóta predstavuje právo vypustiť jednu tonu ekviva­lentu oxidu uhličitého.

Prezident vetoval novelu o vodách,jedno ustanovenie môže byť v rozpore s ústavou

Prezident SR Peter Pellegrini vetoval novelu zákona o vodách. Ustanovenie, ktoré sa do vládneho návrhu dostalo v rámci pozmeňovacieho a doplňujúceho návrhu zo spoločnej správy výborov, je podľa prezidenta s vysokou pravdepodobnosťou v rozpore s Ústavou SR. TASR o tom informoval odbor komunikácie Kancelárie prezidenta SR. Ustanovenie sa týka zmeny vlastníctva ciest druhej a tretej triedy, ktoré prechádzajú cez vodné stavby.

Prechodné ustanovenie hovorí o cestách druhej a tretej triedy, ktoré sú k 30. septembru tohto roka vo vlastníctve samosprávneho kraja a prechádzajú cez vodné stavby uskutočnené podľa medzinárodnej zmluvy vo vlastníctve štátu a v správe právnickej osoby založenej ministerstvom. Tie mali podľa návrhu prejsť od 30. septembra do vlastníctva štátu a do správy právnickej osoby založenej ministerstvom.

Novela tiež navrhovala, aby boli tepelné čerpadlá typu voda-voda oslobodené od odvádzania platieb a poplatkov za využívanie energetického potenciálu povrchových a podzemných vôd. Cieľom bolo podľa envirorezortu odstránenie legislatívnych bariér pri využívaní systémov tepelných čerpadiel.

Ceny benzínu a nafty padli na historické minimá. Tankujeme najlacnejšie za posledné roky! Nepotrvá to už dlho
Slovenským motoristom sa v posledných týždňoch výrazne uľavilo. Ceny pohonných látok na čerpacích staniciach klesli na úrovne, ktoré sme nevideli od začiatku roka 2022. Benzín aj nafta sú tak najlacnejšie od vypuknutia vojny na Ukrajine a následnej... Čítať ďalej
20 | 09 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok