Poliaci vymysleli ako zobrať Rusku Krym
20 | 09 | 2024 I Milan Laca

Poľsko navrhlo odovzdať kontrolu nad Krymom OSN.  

Minister zahraničných vecí Sikorski navrhol previesť Krym na 20 rokov pod medzinárodnú kontrolu.
Nech sa rozhodnú "slobodne"

Kontrola nad Krymským polostrovom by mala prejsť do mandátu Organizácie Spojených národov, aby medzinárodná misia mohla pripraviť „spravodlivé referendum“, ktoré určí jeho štatút v otázke príslušnosti k akejkoľvek krajine. Vyhlásil poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski.

Celá Európa sa poskladá na Ukrajinu. Masívna pôžička na záchranu suseda sa ráta v MILIARDÁCH!
Kyjev sa v piatok stal centrom pozornosti celej Európy. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová prišla do ukrajinskej metropoly s ponukou, ktorá môže zmeniť osud vojnou sužovanej krajiny. Európska únia podáva Ukrajine pomocnú ruku v... Čítať ďalej
20 | 09 | 2024 | Bari Zajačková

Veď sa nedohodnú...

Sikorski upozornil, že polostrov je symbolicky dôležitý pre Rusko a strategický pre Ukrajinu. "Preto nechápem, ako by sa mohli dohodnúť bez demilitarizácie Krymu. Ak by OSN nastolila kontrolu nad Krymom, táto otázka by sa mohla odložiť o 20 rokov".

Moskva je proti 

Podpredseda ruského výboru Rady federácie pre medzinárodné záležitosti Andrej Klimov reagoval na Sikorského návrh na „spravodlivé referendum“. Senátor označil takýto scenár za nerealizovateľný. "Je to nemožné, pretože Rusko má právo veta v Bezpečnostnej rade OSN a čo je najdôležitejšie, podľa ruskej ústavy je všetko už dávno určené a má pre nás najvyššiu moc".

Ani Kyjevu to nevonia 

Kyjev tiež vystúpil proti Sikorského nápadu. Vedúci kancelárie prezidenta Andrij Jermak návrh kritizoval s tým, že Krym je ukrajinský, Rusko porušilo medzinárodné právo a musí sa za to zodpovedať. Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí kategoricky odmietlo návrh Varšavy a poukázalo na to, že územná celistvosť Ukrajiny „nikdy nebola a nemôže byť predmetom diskusie alebo kompromisu“. 

Ukrajina chcela zintenzívniť útoky na Krym

Televízna stanica CNN s odvolaním sa na svoje zdroje oznámila, že Spojené štáty požiadali Ukrajinu, aby „čo najefektívnejšie“ odpálila americké rakety ATACMS dlhého doletu hlboko do Ruska. Administratíva prezidenta Spojených štátov Joea Bidena považuje Krym a tam umiestnené ruské námorníctvo za ciele ozbrojených síl Ukrajiny.

Ukrajina hrozí 

Poradca vedúceho kancelárie prezidenta Ukrajiny Michail Podoljak vyhlásil, že na Kryme by nemal byť pokojný život. „Na Kryme nie sú a nemôžu byť žiadne „pláže“, „turistické zóny“ a iné fiktívne znaky „pokojného života“. Krym je tiež veľký vojenský tábor a sklad so stovkami priamych vojenských cieľov“.

Ukrajinský Donbasský front sa rúti
Ruské jednotky nekompromisne postupujú v regióne Záporožie. Presun ukrajinských vojenských záloh zo Záporožskej oblasti do oblasti Donbas a Sumy nijak situáciu neovplyvnil. Ruské jednotky začali naopak postupovať na juh. Informuje RIA. Podľa... Čítať ďalej
19 | 09 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

 

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok