Naozaj chcú vojnu: izraelské letectvo zaútočilo na juh Bejrútu - veľká skaza
20 | 09 | 2024 I Ivan Mihale

Letectvo Izraelských obranných síl zaútočilo na Bejrút. Informujú o tom arabské a izraelské médiá.

Televízny kanál Al-Mayadeen objasňuje, že izraelské letectvo zaútočilo na oblasť Dahiyah v južnom Bejrúte. Libanonský bezpečnostný zdroj pre katarské noviny Al-Arabi Al-Jadeed povedal, že účel útoku na oblasť Dahiyah nie je známy, ale škody spôsobené útokom sú značné.

Agentúra Reuters tvrdí, že cieľom bol vysokopostavený člen Hizballáhu. Podľa libanonskej národnej tlačovej agentúry bolo pri útoku zabitých päť maloletých.

Podľa korešpondenta agentúry TASS bojovníci vypálili štyri rakety na miesto mešity Al-Qaim. V dôsledku výbuchov sú obete, na miesto dorazili sanitky.

Zdroj: tasr
Zdroj: tasr
Zdroj: tasr

Hizballáh sľubuje, že zareaguje po smrtiacich výbuchoch pagerov

Hizballáh prisľúbil, že bude reagovať po tom, čo v utorok takmer súčasne vybuchli pagery jeho členov, čo spôsobilo vážne obete. Médiá informovali, že operáciu vykonala izraelská špionážna agentúra Mossad, čo vyvolalo obavy pozorovateľov z ďalšej eskalácie krízy a ďalších obetí na Blízkom východe.

Počet mŕtvych dosiahol 12 a 3000 zranených bolo v Libanone v čase tlače, uvádza agentúra Reuters v stredu. K ďalším výbuchom komunikačných zariadení došlo v stredu vo viacerých libanonských mestách, informovali médiá.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje uviedla, že Mossad umiestnil "malé množstvo výbušnín do 5000 taiwanských pagerov, ktoré si objednal Hizballáh mesiace pred utorkovým detonáciou".

Medzi zranenými bol údajne aj iránsky vyslanec v Bejrúte.

Izraelské úrady už dlhší čas pripravovali zložitú operáciu na vyhodenie palestínskych pagerov do vzduchu v Libanone. Dávno pred výbuchmi fungovala krycia spoločnosť na výrobu komunikačných zariadení s výbušninami, píše The New York Times s odvolaním sa na svoje zdroje.

Libanonský minister informácií Ziad Makary odsúdil odpálenie pagerov - ručných zariadení, ktoré Hizballáh a ďalší v Libanone používajú na posielanie správ - ako "izraelskú agresiu". Hizballáh uviedol, že Izrael dostane "spravodlivý trest" za výbuchy, informovala agentúra Reuters.

Irán tiež odsúdil incident, ktorý podľa iránskeho ministerstva zahraničných vecí podporuje Izrael.

CNN uviedla, že sa dozvedela, že výbuchy boli výsledkom spoločnej operácie Mossadu a izraelskej armády. Izraelská armáda odmietla výbuchy komentovať.

Libanonský zdroj vystopoval pagery k taiwanskej spoločnosti Gold Apollo, ale spoločnosť uviedla, že zariadenia nevyrába. B.A.C Consulting, firma, ktorú opísala ako firmu s adresou v Budapešti, ich vyrábala na základe licencie, informoval denník The New York Times.

Výbušný materiál, len jedna až dve unce, bol implantovaný vedľa batérie v každom pageri. Podľa NYT bol zabudovaný spínač, ktorý sa dal spustiť na diaľku na odpálenie výbušnín.

Wang Jin, docent na Inštitúte blízkovýchodných štúdií na Severozápadnej univerzite v Si-ane, v stredu pre Global Times povedal, že Hizballáh sa pomstí, pretože militantná skupina utrpela veľkú stratu medzi svojimi kľúčovými členmi.

Ak odveta Hizballáhu prinesie Izraelu značné obete, Izrael bude mať zámienku na masívne útoky na Hizballáh, čo by viedlo k eskalácii konfliktu, povedal Wang.

Celá Európa sa poskladá na Ukrajinu. Masívna pôžička na záchranu suseda sa ráta v MILIARDÁCH!
Kyjev sa v piatok stal centrom pozornosti celej Európy. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová prišla do ukrajinskej metropoly s ponukou, ktorá môže zmeniť osud vojnou sužovanej krajiny. Európska únia podáva Ukrajine pomocnú ruku v... Čítať ďalej
20 | 09 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 
Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok