Moskva varovala Kišiňov pred ukrajinskými F-16: Následky budú tragické
21 | 09 | 2024 I Ivan Mihale

Ruské ministerstvo zahraničných vecí, 20. septembra, vyzvalo Moldavskú republiku, aby nezasahovala do konfliktu na Ukrajine. Varovanie sa týka informácií o údajnom umiestnení niektorých lietadiel F-16 presunutých do Kyjeva na leteckej základni v Marculesti.

"Opäť dôrazne žiadame Kišiňov, aby sa zdržal nerozvážnych krokov, ktoré by mohli zmeniť Moldavskú republiku na stranu konfliktu na Ukrajine," - uviedla na tlačovej konferencii oficiálna predstaviteľka ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová.

Podľa diplomata sa nedávno objavili informácie o plánoch Rumunska vyslať mobilnú údržbársku stanicu pre stíhačky F-16 do Moldavska, aby ich následne rozmiestnili na letisku v Marculesti.

"Toto je nové potvrdenie, že Kišiňov pripravuje pôdu pre zabezpečenie infraštruktúry moldavského letiska na prijímanie lietadiel odovzdaných Západom pre potreby ukrajinskej armády," uviedla.

Zacharovová upozornila na skutočnosť, že súčasne aktívne prebieha proces militarizácie Moldavskej republiky. Do tohto procesu je zapojených niekoľko západných štátov vrátane Nemecka, Francúzska, Poľska a pobaltských krajín.

Úrady v Kišiňove na čele s proeurópskou prezidentkou Maiou Sanduovou pokračujú v nezodpovedných hrách, ktoré by mohli mať tragické následky škodlivé pre bezpečnosť," Maria Zacharovová uzavrela.

Pripomeňme, že prvé správy o údajnom nasadení lietadiel F-16 určených pre Ukrajinu Moldavskou republikou sa objavili v auguste. Potom ich Kišiňov poprel a obvinil Moskvu z reakcie na "falošné správy na internete".

Vasile Bolea, poslanec moldavského parlamentu z opozičného bloku Víťazstvo, zároveň potvrdil, že Kišiňov súhlasil s rozmiestnením infraštruktúry NATO na svojom území. Jedným z týchto objektov by podľa neho mohlo byť vojenské letisko v Marculesti. Bývalý premiér Moldavska, líder Strany rozvoja a zjednotenia Ion Chicu, dodal, že Sandu už premenila krajinu na "uzol pre lietadlá NATO, ktoré prepravujú ďaleko od humanitárneho nákladu".

Galéria: Robert Fico oslavuje na úrade vlády 60. narodeniny
Robert Fico oslavuje na úrade vlády 60. narodeniny, na akciu prišiel aj prezident Peter Pellegrini. Fotografie z oslavy zverejnila poslankyňa Smeru Jana Vaľová. "Dnes sme spoločne oslávili narodeniny nášho zlatého premiéra Roberta Fica .Ako... Čítať ďalej
20 | 09 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok