Ministerstvo cestovného ruchu bude hľadať riešenia dopadu zvýšenej DPH
23 | 09 | 2024 I Eka Balaskova

Začiatkom tohto týždňa koalícia Smer-SSD, Hlas-SD a SNS predstavila „konsolidačný balík“, ktorý bude platiť od začiatku budúceho roka. Popri hlasnom rozkrikovaní sa tých, ktorí na potrebe konsolidácie počas uplynulých vlád úspešne pracovali, počuť aj hlas podnikateľov v cestovnom ruchu. Sektor HoReKa (hotely-reštaurácie-kaviarne) sa obáva krachu mnohých prevádzok, ktorý konsolidácia prinesie. Ministerstvo cestovného ruchu a športu (MiCRŠ) však tvrdí, že veľké obavy nie sú na mieste.

Členovia Asociácie reštaurácií a hotelov Slovenska (AHRS) podľa Plusky tvrdia, že trinásťpercentný vzostup DPH na ich služby zo Slovenska urobí krajinu druhou najvyššou DPH v EÚ na ich služby. Obávajú sa mohutného odlivu turistov do susedných štátov, čo prinesie menej peňazí aj do štátneho rozpočtu. Novo vzniknuté ministerstvo podľa nich neplní úlohu, pre ktorú vzniklo. Vedenie MiCRŠ sa vo štvrtok (19. septembra) stretlo s organizáciami združujúcimi podnikateľov v sektore. Štátny tajomník Marek Harbuľák (nom. SNS) vysvetlil, že rezort si je vedomý toho, že zákazníci sa rozhodujú podľa cien, no na druhej strane aj nevyhnutnosti konsolidácie. Preto bude ministerstvo podľa jeho slov hľadať kompromis medzi týmito dvoma skutočnosťami.

Ozdravenie, ktoré pochová cestovný ruch

Napriek tomu, že súčasná vláda vo svojom Programovom vyhlásení deklarovala cestovný ruch ako kľúčovú priorítu, jedným z konsolidačných opatrení je vzostup DPH z 10-tich na 23 percent.

„Pôjde tak o druhú najvyššiu sadzbu DPH na ubytovanie zo všetkých členských štátov únie. Vyššia sadzba DPH na ubytovanie, a to na úrovni 25 percent, je už iba v Dánsku,“ vysvetľuje Martin Novotný, generálny manažér AHRS. Sektor HoReKa sa podľa neho ešte nespamätal z dôsledkov pandémie, či energetickej a inflačnej krízy. Toto je podľa neho „posledná rana“.

Slovenská nočná obloha DNES očarila svet. NASA vybrala snímku Spiša ako Astronomický obraz dňa
V piatok 20. septembra 2024 sa Slovensko opäť dostalo do centra pozornosti svetovej astronomickej komunity. Prestížna americká vesmírna agentúra NASA vybrala fotografiu českého astronóma Petra Horálka, zachytávajúcu čiastočné zatmenie Mesiaca nad... Čítať ďalej
20 | 09 | 2024 | Bari Zajačková

Kam pôjdu turisti

„Pozrime sa len na okolité štáty. Maďarsko – 5% DPH, Poľsko 8%, Rakúsko 10%, Česko 12%. A Slovensko 23 percent. Akým spôsobom budú môcť slovenské hotely „konkurovať“ tým v okolitých krajinách, keď budú musieť tento enormný skok premietnuť do svojich konečných cien? Čo na to povedia domáci návštevníci, ktorí tvoria 60% objemu v tradičných pobytových hoteloch na Slovensku? Kto bude prinášať stabilné služby do regiónov cestovného ruchu? Na koho sa vláda obráti, keď bude chcieť dosiahnuť toľkokrát zmieňovanú európsku kvalitu a prvotriedny štandard služieb?“ pýta sa Novotný.

pinterest.com | Sektor HoReKa ka ešte nespamätal z pandémie či energetickej a inflačnej krízy. Z nárastu DPH majú podnikatelia obavy

Čoho sa obávajú

AHRS sa obáva zvýšeného tlaku na znižovanie nákladov v prevádzkach. To prinesie obmedzenie rozsahu poskytovaných služieb a to negatívne ovplyvní zamestnanosť, ako aj investície do rozvoja a kvality. Väčšiu flexibilitu budú mať apartmány príváty a neplatcovia DPH.

„Oddeľovať služby stravovania a ubytovania  rozdielnou sadzbou DPH je viac ako amatérske. Tieto služby cestovného ruchu sú úzko previazané a je nemiestne deliť podnikateľov v cestovnom ruchu na dva tábory, pričom v mnohých prípadoch sa pri ubytovaní a stravovaní bavíme o jednej osobe,“ zdôraznil Patrik Bočkay, viceprezident AHRS.

„Zaplače“ aj štátna kasa

„Podobný krok v Lotyšsku, zvýšenie DPH z 5 na 21 percent, mal dlhodobé negatívne následky a viedol k zníženiu príjmov v sektore o 33 percent a strate 10-tisíc pracovných miest. Ako chce novovzniknuté ministerstvo cestovného ruchu a športu rozvíjať cestovný ruch, keď zvýšená sadzba na ubytovanie vo výške 23 percent ho rovno pochová?“ zamýšľa sa Bočkay.

„Máme za to, že MiCRŠ neplní svoju úlohu na, ktorú bol zriadené a nevidíme jeho úlohu, ktorú by malo zohrávať pri zastupovaní potrieb sektora na ďalších ministerstvách a vláde. Podnikatelia nemôžu byť rukojemníkmi mocenských bojov vládnucich strán a znášať následky nekompetentného vedenia štátu,“ skonštatoval tvrdo Bočkay s tým, že požadovali o stretnutie s vedením rezortu.

Veľký "konsolidačný" prehľad. Ako chce vláda vylepšiť ekonomickú situáciu SR?
Konsolidácia. Slovo, ktoré sa na Slovensku v súvislosti s blížiacim sa schvaľovaním štátneho rozpočtu na budúci rok, skloňuje čoraz viac. V utorok, 17. septembra koalícia v zložení Smer-SSD, Hlas-SD a SNS predstúpila pred občanov s konsolidačnými... Čítať ďalej
18 | 09 | 2024 | Eka Balašková

Mninsterstvo nemá ružové okuliare

Štátneho tajomníka MiCRŠ Mareka Harbuľáka na štvrtkovom stretnutí ministra Keketiho so zástupcami aj AHRS odznelo aj konštatovanie, že ministerstvo si je ich obáv vedomé. Harbuľák pripomenul, že zmeny sadzby DPH sa týka celého radu služieb, ktoré nazývame dovolenkou, čo postihne aj napríklad cestovné kancelárie, či kúpeľníctvo, no konsolidácia je skutočne nevyhnutná.

Facebook / Marek Harbuľák - štátny tajomník pre cestovný ruch

Cena je prvoradá

„Ich predstava o tom, ako by sa malo konsolidovať, je diametrálne odlišná od toho, aké sú opatrenia, hlavne čo sa týka DPH,"uvádza Harbuľák. Rezortu je jasné že predraženie dovoleniek prinesie konkurenčnú nevýhodu a odliv aj zahraničných návštevníkov, pričom evidujú aj DPH v okolitých krajinách.

Sú si toho vedomí

„Zákazníci sa rozhodujú inak, dôležitá je predovšetkým cena," doplnil Harbuľák. Po konzultácii s podnikateľmi zo sektoru HoReKa si je ministerstvo vedomé, že slovenský cestovný ruch nebude práve kvôli cenám natoľko atraktívny. Prisľúbil, že ministerstvo bude hľadať kompromis, aby tento odliv dovolenkárov nenastal, ale aby sa aj konsolidačné opatrenia naplnili.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik