Ceny benzínu a nafty padli na historické minimá. Tankujeme najlacnejšie za posledné roky! Nepotrvá to už dlho
20 | 09 | 2024 I Bari Zajačková

Slovenským motoristom sa v posledných týždňoch výrazne uľavilo. Ceny pohonných látok na čerpacích staniciach klesli na úrovne, ktoré sme nevideli od začiatku roka 2022. Benzín aj nafta sú tak najlacnejšie od vypuknutia vojny na Ukrajine a následnej energetickej krízy, informuje portál Openiazoch.sk. Tento pozitívny trend však môže čoskoro naraziť na svoje dno.

Rekordný prepad cien na pumpách

Podľa údajov Štatistického úradu SR ceny pohonných látok v uplynulom týždni opäť klesli. Motorová nafta zlacnela o 2,5 centa a oba druhy benzínov sa predávali v priemere o 4 centy za liter lacnejšie. V porovnaní s minulým rokom platia spotrebitelia za palivo o 14 až 17 percent menej.

Benzín 95 sa predával za 1,477 eura za liter, čo je najnižšia cena od januára 2022. Podobne je na tom aj nafta s cenou 1,403 eura za liter. Prémiový benzín 98 sa s cenou 1,669 eura za liter priblížil k úrovniam z konca roka 2022.

Príčiny rekordného zlacnenia

Za výrazným poklesom cien stojí najmä lacnejšia ropa na svetových trhoch. Ceny čierneho zlata sa v uplynulom období prepadli až o 10 percent. Analytik Marek Nemky z investičnej platformy XTB to vysvetľuje: "Takýto prudký pokles cien benzínov a nafty bol dôsledkom vývoja obchodovania s ropou na burze."

Koniec zlacňovania na obzore?

Zdá sa však, že éra lacného tankovania sa blíži ku koncu. V posledných dňoch ceny ropy opäť mierne vzrástli, čo sa môže čoskoro prejaviť aj na pumpách. "S ďalším poklesom cien pohonných hmôt zatiaľ rátať nemôžeme. V súčasnosti tak uvidíme pravdepodobne stabilizáciu cien pohonných hmôt na čerpacích staniciach, prípadne mierny nárast," predpovedá Nemky.

Na ceny ropy vplývajú viaceré faktory, ako nedávny hurikán Francine či výpadok produkcie v Líbyi. Svoju úlohu zohráva aj rozhodnutie americkej centrálnej banky o znížení úrokových sadzieb.

Čo nás čaká do konca roka?

Hoci zvyčajne ceny palív ku koncu roka klesajú, tento rok to pravdepodobne nebude tak výrazné. "Nemyslím si, že zlacňovanie pohonných hmôt, ako sme to videli, bude pokračovať. Do konca roka by som počítal približne s takýmito, prípadne mierne vyššími cenami," uzatvára analytik Nemky.

Motoristi by si teda mali užiť súčasné nízke ceny, kým ešte trvajú. Hoci dramatický nárast sa neočakáva, éra rekordne lacného tankovania sa zrejme chýli ku koncu.

Zuzana Plevíková: Títo štyria páni sú zodpovední za konsolidáciu (FOTO+VIDEO)
Konsolidácia. V priebehu posledných pár dní je toto slovo veľmi často skloňované. Zvlášť od pondelka (16. septembra), kedy koalícia predstúpila pred novinárov s balíkom konsolidačných opatrení, ktoré by zväčša mali platiť od Nového roku. O... Čítať ďalej
20 | 09 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok