Bratislavská ZOO potrebuje našu pomoc. Nie len finančnú (FOTO+VIDEO)
21 | 09 | 2024 I Eka Balašková

Jedným z počasím ťažko skúšaných bratislavských miest je Zoologická záhrada. Potok Vydrica, ktorá ňou preteká sa rozvodnil už v nedeľu a odvtedy narobil veľké škody, ktoré ZOO pomaly zratuje. Návštevníci sa tak ešte nejaký čas budú musieť pred jej bránami otočiť na podpätku. Do areálu sa však môžete dostať ako dobrovoľník.

Najviac sa riečka Vydrica podpísala na nedávno otvorenom Gazdovskom dvore, odkiaľ museli evakuovať zvieratá. Tie sú aktuálne rozmiestnené v rámci areálu. Šťastie okrem starostlivosť o stromy mali aj pri krmivárni – keby nepostavili novú, starú by im úplne vytopilo. Aktuálne je ZOO v štádiu zisťovania škôd – zasiahnutý je most pre cyklistov a kontrola čaká aj niektoré výbehy, či v rámci Gazdovského dvora koreňový systém stromov. ZOO je zatiaľ pre návštevníkov zatvorená. Na svoju obnovu vyhlásila zbierku cez darovací portál a tiež možnosť pomôcť pri odstraňovaní škôd. Aké sú podmienky dobrovoľníctva?

Schytal to Gazdovský dvor

V tomto roku ZOO okrem vylepšeného výbehu pre medvede otvorila aj Gazdovský dvor. A práve ten na zlé počasie doplatil najviac. ZOO ešte v pondelok zverejnila zábery, na ktorých vidno práve Gazdovský dvor. Pre denník SME hovorkyňa ZOO Alexandra Ritterová povedala, že areál sprístupnia na etapy. Práve gazdovský dvor zostane zatvorený o niečo dlhšie.

ZOO pritom mala šťastie v nešťastí – vietor vyvrátil asi 50 stromov, ktoré aktuálne pília. Pri iných aktuálne prebieha kontrola koreňov, či ne sú príliš podmáčané. Pred väčšími škodami ZOO zachránili bezpečnostné orezy.

Zvieratá z Gazdovského dvora evakuovala zhruba tretina zamestnancov už v sobotu večer

Matúš Šutaj Eštok verejne poďakoval záchranným zložkám
Už viac, ako týždeň sú všetky záchranné zložky SR v plnom nasadení. Hasiči, policajti a mnohí ďalší bojujú s jedným so živlov – s vodou. Kým v závere minulého týždňa sa ich aktivita sústredila na povodie Moravy a sídla na Záhorí, začiatkom týždňa... Čítať ďalej
20 | 09 | 2024 | Eka Balašková

Vydrica vyčíňala

Vydrici niekto hovorí riečka, iní ju „titulujú“, ako potok. Faktom však je, že jej vody, posilnené prítokmi z Malých Karpát sa zastavili až pri budove riaditeľstva, ktorú chránili vrecia s pieskom. Navyše sa upchal jej odtok – do areálu vchádza cez mreže, ktoré ho majú chrániť pred väčším znečistením a nezvanými hosťami. Koryto prehradili naplaveniny, ktoré si rozvodnená Vydrica priniesla.

„Poníky sú teraz v náhradnom výbehu pri hrochoch a oryxoch, kozy a ovce sme dali k pandám červeným do veľkého výbehu. Lemury a mačiaky sú v zázemí v pavilóne primátov a mačky maloškvrné so saimirmi vevericovitými sú už naspäť vo svojich výbehoch," popísala Ritterová s tým, že okrem jalcov, ktoré zdvihnutá hladina doslova odplavila, iné zvieratá neboli zranené, ani uhynuté.

Facebook / ZOO Bratislava
Facebook / ZOO Bratislava
Facebook / ZOO Bratislava
Facebook / ZOO Bratislava
Facebook / ZOO Bratislava
Facebook / ZOO Bratislava
Facebook / ZOO Bratislava
Facebook / ZOO Bratislava
Odniesla si to infraštruktúra

Nová krmiváreň je jedným z miest, ktoré boli dobudované v tomto roku. Aj tu mali šťastie – voda zaplavila prázdne priestory tej starej, už nevyužívanej. „Ak by sme sa museli spoliehať len na pôvodnú, vytopilo by najkritickejší infraštruktúrny bod zoo. Pripravujeme tam krmivá pre všetky zvieratá a potravu skladujeme v mrazničkách,"doplnila Ritterová.

Najväčší problém zaznamenali s cyklomostom pred vstupom. Ten má základy podmyté a zatiaľ si nik netrúfa odhadnúť, či ho bude stačiť spevniť, alebo ho bude treba nahradiť celý. Obhliadnuť budú musieť aj výbeh mačiakov a lemurov.

Vyhlásili zbierku

ZOO sa pomaličky bude musieť spamätať a vyrovnať s výrazným poklesom návštevníkov, o ktorý sa „postaralo“ počasie. To znamená aj výrazne menej peňazí zo vstupného na obnovu areálu. Vyhlásila finančnú zbierku, vďaka ktorej budú môcť preklenúť najťažšie obdobie.

Historická Aréna bojuje s vodou! Ohrozí povodeň otvorenie novej sezóny?
Divadlo Aréna, pýcha Bratislavy s takmer 200-ročnou históriou, sa ocitlo v zovretí vodného živlu. Napriek nedávno ukončenej rozsiahlej rekonštrukcii a prípravám na otvorenie novej sezóny, musí teraz čeliť nečakanej hrozbe. Voda oblieha historickú... Čítať ďalej
16 | 09 | 2024 | Eka Balašková

Hľadajú sa dobrovoľníci

ZOO je obrovský areál, pri ktorej obnove môže pomôcť takmer každý. ZOO cez formulár hľadá dobrovoľníkov, ktorí by boli ochotní priložiť ruku k dielu. Je dôležité, aby dobrovoľník mal viac, ako 18 rokov.

Okrem jednotlivcov sa môžu prihlasovať aj skupiny do 40 osôb.

Potrebná bude pracovná obuv (gumáky) a ideálne je priniesť si aj vlastné náradie (lopaty, hrable, rukavice...). ZOO tiež upozorňuje, že je potrebné zabezpečiť si aj vlastnú stravu a občerstvenie.

Nahláste podvod

Aj ZOO Bratislava sa, ako populárna inštitúcia, dostala do hľadáčika podvodníkov. Tí vytvorili stránku, ktorá sa tvári ako pravá, vyhlasuje súťaže a keď sa do nich prihlásite, kontaktujú vás ako výhercov, pričom od vás vylákajú peniaze. „Ak ste tak už urobili, okamžite si zablokujte vašu platobnú kartu,“varuje ZOO.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok