Tibor Gašpar a Richard Glück prehovorili (VIDEO)
19 | 09 | 2024 I Eka Balašková

Ešte pred odvolávaním Michala Šimečku (PS) z postu podpredsedu Národnej rady (NR) SR mali predstavitelia strany Smer tlačovú besedu, na ktorej poukázali na to, čo sa dialo pri čerpaní fondov z Ministerstva kultúry SR a Ministerstva spravodlivosti SR. Odvolaný Šimečka sa vyjadruje ku všetkému možnému – chystá sa vyhrať voľby, chystá sa protestovať a ešte je aj naveľko, lebo bude mať viac času na prípravu, no nevyjadril sa k tomu podstatnému – nijako nevyvrátil to, kvôli čomu bol odvolaný. Na margo toho hovorí vždy len o akejsi politickej pomste. V Rozhovoroch s Mimi Šramovou si to všimli aj poslanci Tibor Gašpar a Richard Glück (Smer-SSD).

NR SR odvolala Michala Šimečku a Tibor Gašpar je s tým spokojný. V Rozhovoroch s Mimi Šramovou pipomenul dôvody odvolávania. Richarda Glücka potešila koaličná súdržnosť. Zvlášť preto, že ako opozícia, tak jej spriaznené médiá koalíciu spochybňovali. Upozornil však aj na to, aké sumy si Marta Šimečková z ministerstva spravodlivosti účtovala aj počas covidu, kedy sa konferencie a verejné akcie mohli konať len veľmi obmedzene. Pripomenul, aké sú prepojenia aj medzi hodnotiteľom projektov, ktoré si sám pridelil a progresívcami. V rozprave opozičný poslanec vytiahol zoznam koaličných poslancov, prípadne ich rodinných príslušníkov, ktorí čerpali dotácie a bol medzi nimi aj Glückov otec, čo poslanec aj jasne vysvetlil. Tibor Gašpar dodal vysvetlenie, že ostatní akože smerácki poberatelia dotácií nimi nefinancovali rodinný rozpočet, ale ako rôzni štatutári napríklad obnovu pamiatok, či vytvárali miesta pre ľudí so zdravotným znevýhodnením. Šimečka je odvolaný, miesto podpredsedu NR SR však ostáva voľné pre opozičného nominanta.

Zúfalý a odvolaný

„Sme spokojní s výsledkom. Ako klub určite, pretože to hlasovanie bolo úspešné a naším cieľom tak, ako sme predložili návrh, bolo odvolanie pána poslanca Šimečku z postu podpredsedu,“konštatuje Tibor Gašpar s tým, že dôvody odvolávania predsedu PS zhrnul tak, že Šimečkovci čerpali takmer poldruha milióna za 3,5 roka zo štátnych zdrojov a ešte aj v rámci toho došlo k manipulácii a ďalším pochybeniam. Šimečka na dianie okolo neho podľa Gašpara reaguje doslova zúfalo – dúfal v to, že odvolávaním Šimkovičovej (nom. SNS) a Suska (Smer-SSD) všetko zakryje.

Navyše pripomenul, že opozícii v jej kritike od začiatku vlády nešlo o konštruktívnu kritiku, len o odvolávanie. Najpodstatnejšie však je to, že takýto dotačný systém treba sprehľadniť, aby sa trebárs aj rodiny politikov nemohli prisať na štátny rozpočet, ktorý bude financovať rodinu a životy.

"Červené denníčky ako nas...té plačky na pohrebe"
"Nemôžem vylúčiť že protesty budú, povedal Michal Šimečka. „Predpokladám, že keďže nesúhlas a frustrácia narastá, tak budú pokračovať zhromaždenia,“ povedal Šimečka. Predseda KDH Milan Majerský jasne nepovedal, či sa pridajú." Verbuje už teraz do... Čítať ďalej
17 | 09 | 2024 | Ivan Brožík

Koaličná súdržnosť

„Oceňujem jednotu vládnej koalície, pokiaľ ide o toto odvolávanie. Pretože hlavne zo strany liberálnych médií, ale aj niektorých predstaviteľov opozície bolo podsúvané, že je oni neveria, že k tomu odvolávaniu dôjde a že neveria, že bude odvolaný, pretože koalícia nie je jednotná. Tu to máte, koalícia je jednotná a som veľmi rád za to, že bol pán Šimečka odvolaný z funkcie podpredsedu národnej rady,“ netají svoju spokojnosť Richard Glück. Pripomenul minulé volebné obdobie, kedy bol opozičný podpredsedom parlamentu Juraj Blanár, ktorý by bol v prípade návrhu na odvolanie, odvolaný bez mihnutia oka aj s veľkým potleskom.

Konferencie počas pandémie...?

„Tie projekty, ktoré pani Marta Šimečková mala financované zo strany ministerstva spravodlivosti v rokoch 2021-22 boli nejaké besedy? Mimoriadne zvláštne, že počas covidu niekto organizoval besedy, keď sme nemohli navštevovať našich blízkych. Ľudia nám umierali bez toho, aby sme sa s ním stihli rozlúčiť, pretože nejaký človek, ktorý sa náhodou dostal k moci, si tu uzurpoval moc a hovoril ľuďom, čo môžu a čo nemôžu robiť. No a v tom čase pani Šimečková si organizovala konferencie a vzhľadom na pandémiu,“pripomenul Glück. Podľa neho aj projekty mali mať logicky nižšie dotácie, keďže rozsah a kvalita konferencií nebola taká, s akou sa rátalo. Fakturovaných bolo 50-tisíc, z čoho 30-tisíc si vyfakturovali členovia OZ pani Šimečkovej.

„Takto to urobili dvakrát. To znamená, že pani Šimečková, ale na 2 konferenciách, na ktoré dostala 100-tisíc eur zo štátu tak 30-tisíc eur šlo to jej peňaženky 30-tisíc eur šlo do peňaženky druhej pani z toho združenia,“ vyčíslil Glück.

Facebook / Roman Krpelan

(Vôbec nie záhadný) pán Krpelan

„Všetci dobre vieme kto je pán Krpelan – desať rokov bol zástupca šéfredaktora SME, pána Šimečku, otca Michala Šimečku. Potom pracoval tuším pre Kisku pre pani Čaputovú, ktorá je z Progresívneho Slovenska,“ objasnil Glück poukazujúc na to, že takto, „po kamarátskej linke“ si Krpelan ako vedúci služobného úradu na rezorte spravodlivosti pridelil „tie správne“ projekty, v ktorých vedel podpísať aj takéto veľké zmeny.

Katarína Roskoványi: Marta Šimečková si fakturovala veľmi slušné sumy
V uplynulom období prebehol na Ministerstve spravodlivosti audit, ktorý ukázal, aká je skutočná situácia v tejto štátnej inštitúcii. Už dávnejšie rôzne náznaky hovorili, že počas rokov 2020-23 tam nebolo všetko úplne v poriadku, audit to potvrdil.... Čítať ďalej
13 | 09 | 2024 | Eka Balaskova

Glück a jeho otec

Keď poslanec za PS Oskar Dvořák hovoril o otcovi Richarda Glücka, ten ostal dosť zaskočený – jednak tým, že je to čistá robota a tiež preto, že ako nezdravotník nemá dôvod preberať s otcom pracovné záležitosti. Glück si to samozrejme preveril a vysvetlil, že šlo o súkromne platené zákroky, za ktoré boli fakturované štandardné ceny.

Tibor Gašpar ho doplnil s vysvetlením, že väčšina tých, na ktorých Dvořák poukazoval, sú štatutári rôznych organizácií, prípadne samospráv a tí čerpali financie napríklad na zamestnávaní ľudí so zdravotným znevýhodnením, prípadne na obnovu pamiatok, nie na vylepšenie rodinného rozpočtu.

Opozícia o post podpredsedu NR SR nepríde

„Tento post jasne patrí opozícii. Sú to zvyklosti slovenského parlamentu, my ich chceme dodržiavať. Budeme čakať, či prídu s návrhom na novú nomináciu. Počúvam v kuloároch, že by to opäť mal byť pán Šimečka. Je to taká podobná tvrdohlavosť ako pri poslankyni Kolíkovej pri výbore na kontrolu SIS,“hovorí Gašpar s tým, že ak by fakt chceli robiť serióznu opozičnú politiku, mali by prísť s iným menom. A tiež sa ujať práce vo výboroch, kde sa jednoznačne môžu realizovať. Koalícia však trošku diskutuje o riešeniach, no Gašpar nechce predbiehať udalosti.

Viac vo videu:

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik