Nový variant covidu sa šíri po celej Európe. Vedci tvrdia, že je oveľa nákazlivejší
19 | 09 | 2024 I Ivan Mihale

Nový variant COVID-19 sa rýchlo šíri v európskych krajinách. Podľa odborníkov to môže byť ďalší typ, ktorý sa stane dominantným. Stále ide o mutáciu variantu omikron a súčasné očkovanie by malo byť proti nemu účinné. Ak nie, zmýlili sa a treba posiľňovaciu dávku.

V európskych krajinách sa šíri nový variant COVID-19 s názvom XEC. Ide o hybrid skorších subvariantov KS.1.1 a KP.3.3, ktoré sú podľa webovej stránky v súčasnosti dominantné na starom kontinente Euronews.

Bude dominantný

Podľa odborníkov by táto nová mutácia mohla byť tá, ktorá "prevezme kontrolu". "V tejto chvíli sa zdá, že variant XEC bude mať najväčšiu šancu presadiť sa," povedal v nedeľu na sieti X Americký kardiológ Eric Topol.

​Podľa denníka Independent vedci v auguste predpovedali, že táto možnosť by sa mohla implementovať a šíriť rýchlejšie už za niekoľko týždňov alebo mesiacov. Údaje naznačujú, že XEC sa každý deň veľmi rýchlo rozširuje a má výhodu oproti predtým známym mutáciám.

Variant bol prvýkrát spozorovaný v júni v Berlíne a teraz sa pomerne rýchlo šíri v Európe, Severnej Amerike a Ázii. V Slovinsku bola v auguste zaznamenaná vysoká miera infekcie týmto variantom, pričom viac ako desať percent infikovaných malo XEC.

Opäť nastane očkovacie šialenstvo?

Podľa odborníkov sa mutácia už objavila v Spojenom kráľovstve, Dánsku, Francúzsku, Írsku, Švédsku, Taliansku a Španielsku. "Som presvedčený, že nikto nevie povedať, či sa vyskytuje v Českej republike alebo nie. Nemáme dostatok dôkazov na to, aby sme určili, či je klinicky závažnejšia," povedal epidemiológ Roman Chlíbek pre TN.cz.

Tvrdenia, že nový variant sa bude šíriť rýchlejšie ako tie predchádzajúce, sa podľa neho už dlho opakujú. "Dôležité je, aby sa v stratégii očkovania nič nemení, pretože existujú rôzne podrodiny variantu, ktorý je v súčasnosti vo vakcíne," dodal.

Príznaky sa nemenia

Príznaky sú podobné predchádzajúcim variantom covidu, vrátane horúčky, bolesti hrdla, kašľa, straty čuchu, straty chuti do jedla a bolesti tela. Keďže však stále ide o podtyp línie Omicron, odborníci tvrdia, že súčasné očkovanie a posilňovacie očkovanie by poskytli dostatočnú ochranu pred závažným ochorením a hospitalizáciou.

Fico po rokovaní s obchodníkmi. MÁME ZOZNAM LACNEJŠÍCH POTRAVÍN
Premiér Robert Fico sa stretol so zástupcami obchodných reťazcov. Hlavnou témou bolo zníženie dane z pridanej hodnoty na základné potraviny. Klesne z 10 na 5 %. Na stretnutí sa zúčastnil aj minister pôdohospodárstva Richard Takáč. Konsolidačné... Čítať ďalej
19 | 09 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok