Jedna vojna nestačí?
20 | 09 | 2024 I Milan Laca

Pripravujú plány na vojnu s Čínou.

Americké námorníctvo zverejnilo plán prípravy na možný vojenský zásah proti Číne do roku 2027. Súčasťou hrozby je podľa dokumentu aj ruská flotila.
Má plány...

Navigačný plán (NAVPLAN) má za cieľ dosiahnuť dva strategické ciele: zabezpečiť pripravenosť na možnú vojnu s Čínskou ľudovou republikou do roku 2027 a posilniť dlhodobú prevahu námorníctva. Projekt zahŕňa ciele, ako je zvýšenie pripravenosti ozbrojených síl, zintenzívnenie robotiky, vytváranie nových veliteľských centier, prestavba kľúčovej infraštruktúry, výcvik a „získanie ďalších hráčov na bojisko“, vyhlásila  admirálka  Lisa Francettiová.

Varšava podhodila Kyjevu kosť
"Vrátime sa ku Krymu v roku 2044..." - šéf poľského ministerstva zahraničných vecí ponúkol Kyjevu kompromis o Kryme. Samozrejme, bez akýchkoľvek rozhovorov s Moskvou natúto tému. "Demokrati" zvyknú tak. Poľský minister zahraničných vecí Radek... Čítať ďalej
19 | 09 | 2024 | Ivan Brožík

Majú obavy 

Franchettiová vo svojom pláne upozornila na vyhlásenie čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, ktorý pred dvoma rokmi vyzval na modernizáciu armády na úroveň „svetovej triedy“ do roku 2027. Povedal, že krajina má v úmysle posilniť výcvik vojakov a zvýšiť bojovú pripravenosť vo všetkých oblastiach. Vyzval aj na príprav na vojnu.

Moskva nie je bokom

Admirálkyn dokument stručne spomína Rusko, ktorého námorníctvo si „napriek stratám v Čiernom mori zachováva bojovú silu na Ďalekom severe a v Atlantiku, Stredozemnom mori, Baltskom mori a severnom Pacifiku. Zranené a izolované Rusko zostáva nebezpečné... Na bojisku preukázala Moskva operačnú zdatnosť, technologicky a takticky sa prispôsobila ukrajinským inováciám“, píše sa v dokumente.

Čínu majú v zuboch

Západné krajiny opakovane kritizujú čínsku politiku voči Taiwanu a pohrozili vojenskými opatreniami v prípade invázie na ostrov. V koncepcii Severoatlantickej aliancie prijatej v roku 2022 označili  Čínu za "výzvu".   Vo vyhlásení z júla 2023 sa uvádza, že „ambicie a donucovacia politika Číny spochybňuje naše záujmy, bezpečnosť a hodnoty“. V júni šéf indicko-pacifického velenia USA admirál Samuel Paparo vyhlásil, že Spojené štáty majú v úmysle vytvoriť „dronové peklo“ v Taiwanskom prielive v prípade čínskeho útoku na Taiwan.

Bloomberg: "Západ pochopil, že ignorácia Ruska ho dostáva na kolená"
Prevratná správa agentúry Bloomberg, ktorej výstupy obvykle nadšene preberajú naše červené denníčky. Avšak túto informáciu sa v nich nedočítate. Bloomberg: "Na Západe začali uvažovať o rokovaniach s Ruskom" – ekonomika tam totiž prudko padá. Správu... Čítať ďalej
19 | 09 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok