Bloomberg: "Západ pochopil, že ignorácia Ruska ho dostáva na kolená"
19 | 09 | 2024 I Ivan Brožík

Prevratná správa agentúry Bloomberg, ktorej výstupy obvykle nadšene preberajú naše červené denníčky. Avšak túto informáciu sa v nich nedočítate. Bloomberg: "Na Západe začali uvažovať o rokovaniach s Ruskom" – ekonomika tam totiž prudko padá. Správu tlmočil web eadaily.com.

"Na Západe sa ľudia čoraz viac pýtajú, ako sa dostať z hybridnej vojny s Ruskom s minimálnymi stratami? Dôkazom toho bol materiál americkej agentúry Bloomberg, ktorá opatrne priznala, že „niektorí spojenci Ukrajiny začali hovoriť o tom, ako ukončiť konfrontáciu s Ruskom“.
Ekonomika padá? Dobré ráno Západ!
Európske akcie v oblasti obrany klesli, pričom Rheinmetall AG stratila 6,4 percenta. Akcie Saabu AB klesli o 4,4 percenta a Leonardo SpA o 3 percentá. O začatí rokovaní by mal podľa zdrojov rozhodnúť Kyjev a nikto by nemal nútiť Vladimíra Zelenského rokovať.

Kyjev má čoraz menšiu šancu vytlačiť ruské jednotky zo všetkých území, ktoré obsadili. Niektorí spojenci Ukrajiny zostávajú nepresvedčení, že operácia je v súlade s jej strategickými cieľmi. Ruským jednotkám sa podarilo postúpiť a raketové útoky zničili veľkú časť ukrajinskej energetickej infraštruktúry, čo vyvolalo obavy, ako krajina prežije zimu.

Kyjevský diktátor je hluchý a slepý a k tomu ešte drzý

Zelenskyj bude tvrdošijne presadzovať vstup Ukrajiny do NATO a EÚ, ekonomické a bezpečnostné dohody a pokračovanie dodávok modernejších zbraní ako súčasť svojho „plánu víťazstva“, uviedli dva zdroje . Svoj „plán“ má predstaviť americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi, keď sa koncom tohto mesiaca stretnú na okraj Valného zhromaždenia OSN. Zelenskyj sa chce o plány podeliť aj s prezidentskými kandidátmi Kamalou Harrisovou a Donaldom Trumpom .

Lenže, rokovania sa javia ako dôležitejšie

Rokovania o ukončení nepriateľských akcií budú musieť riešiť kľúčovú otázku: ako eliminovať riziko zraniteľnosti Ukrajiny v prípade budúceho ruského útoku a zároveň ubezpečiť spojencov, že nebudú vtiahnutí do priameho konfliktu s Ruskom. Táto obava je jedným z hlavných dôvodov, prečo sa niektorí spojenci stále obávajú, aby dovolili použiť zbrane s dlhým doletom, ktoré poskytujú, na útok na Rusko. Navyše z tohto dôvodu majú negatívny postoj k možnosti skorého vstupu Ukrajiny do NATO – so zárukami jej bezpečnosti.

Niektorí spojenci sa domnievajú, že čas medzi novembrovými voľbami v USA a prezidentskou inauguráciou v januári budúceho roka by mohol priniesť nové príležitosti. Odchádzajúca Bidenova administratíva môže mať väčšiu politickú slobodu na rokovanie o mierovej dohode. Pokračujúca vojenská a finančná podpora Ukrajiny je ohrozená zmenou administratívy v USA a vzostupom krajne pravicových síl v Európe.

Trump povedal, že ak vyhrá voľby, bude sa snažiť dosiahnuť mierovú dohodu v tomto časovom rámci, podrobnosti však neuviedol. J.D. Vance , kandidát na viceprezidenta, nedávno povedal, že plán bývalého prezidenta by mohol zahŕňať ruské udržanie okupovaných území a vytvorenie demilitarizovanej zóny pozdĺž súčasných bojových línií.

Nemci by radi vystúpili z vlaku šialencov

Nemecký kancelár Olaf Scholz , ktorý bol jedným z tých, ktorí boli proti odovzdaniu rakiet dlhšieho doletu Ukrajine, v rozhovore pre televíziu ZDF povedal, že teraz je čas diskutovať o tom, ako rýchlo ukončiť konflikt.

Vysoký americký predstaviteľ povedal, že očakávajú, že Zelenského plán bude dosť maximalistický a viac koncepčný ako podrobný. Trajektória nepriateľských akcií v priebehu nasledujúcich dvoch mesiacov však bude veľmi náhla, poznamenal predstaviteľ. Podľa jednej možnosti sa inaugurácia prezidenta USA uskutoční, ale konflikt bude pokračovať. Pravdepodobnosť, že sa objavia alternatívne scenáre, však nie je malá, dodal predstaviteľ.

Rozkol ohľadom možných rozhovorov podčiarkuje dlhotrvajúcu frustráciu niektorých predstaviteľov vrátane Ukrajiny z neochoty spojencov poskytnúť Zelenskému viac zbraní na použitie proti ruským vojakom. Sám Zelenskyj opakovane kritizoval spojencov za meškanie pri plnení záväzkov zo začiatku tohto roka dodať Kyjevu ďalšie systémy protivzdušnej obrany. Znepokojuje ho váhavosť Západu zrušiť obmedzenia používania dodaných rakiet dlhého doletu na zasiahnutie vojenských cieľov hlboko vo vnútri Ruska, naopak, Moskva dokázala zvýšiť produkciu rakiet a delostreleckej munície.

Podporoval Ukrajinu, chcel tam ísť zomrieť
Snažil sa verbovať Afgancov pre Ukrajinu, chcel vypáliť Kremeľ a objavil sa v propagačnom videu. To je asi to najkrikľavejšie, čo je známe o Ryanovi Wesley Routhovi, ktorý bol zadržaný, pretože sa schovával s puškou v kroví pri golfovom ihrisku,... Čítať ďalej
18 | 09 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok