19. september 1848: Deň, ktorý zmenil osud Slovákov
18 | 09 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

19. september 1848 sa navždy zapísal do dejín Slovenska ako deň, keď sa zrodila prvá Slovenská národná rada. Tento významný akt, ktorý sa odohral na zhromaždení v Myjave, položil základy modernej slovenskej štátnosti a dodnes rezonuje v srdciach všetkých vlastencov.

Cesta k národnej identite

Vznik SNR nebol náhodným javom, ale výsledkom dlhodobého úsilia slovenských národovcov o uznanie a emancipáciu. V búrlivom roku 1848, keď Európou zmietali revolučné vlny, sa aj Slováci chopili príležitosti vybojovať si svoje práva. Pod vedením takých velikánov ako Jozef Miloslav Hurban, Ľudovít Štúr a Michal Miloslav Hodža sa sformovalo hnutie, ktoré malo ambíciu zmeniť postavenie slovenského národa v rámci Uhorska.

Odvaha a odhodlanie

Prvá SNR sa zrodila z odvahy a odhodlania. Jej členovia neváhali riskovať všetko pre ideál slobodného Slovenska. Spolu s dobrovoľníckym zborom, ktorý tvorili nielen Slováci, ale aj bratia Česi a Moravania, sa pustili do ozbrojeného boja proti maďarskej nadvláde. Hoci ich prvé povstanie bolo potlačené, zasiali semeno národného uvedomenia, ktoré už nikdy nevymizlo.

Odkaz pre budúce generácie

Aj keď pôvodná SNR ukončila svoju činnosť už v roku 1849, jej odkaz žije dodnes. Práve preto Národná rada Slovenskej republiky v roku 1993 vyhlásila 19. september za pamätný deň. Je to príležitosť pripomenúť si odvahu našich predkov a inšpirovať sa ich odhodlaním v budovaní moderného, suverénneho Slovenska.

Deň vzniku Slovenskej národnej rady nie je len spomienkou na minulosť, ale aj výzvou do budúcnosti. Je symbolom toho, že slovenský národ má právo a schopnosť riadiť svoj osud. V dnešnej dobe, keď čelíme novým výzvam, nám tento pamätný deň pripomína, že s odvahou a jednotou môžeme prekonať všetky prekážky a budovať lepšiu budúcnosť pre našu vlasť.

Šutaj Eštok varuje pred BANKROTOM po vláde hazardérov!
Vo svojom vyhlásení minister vnútra a predseda strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok hovoril o plánoch bývalej vlády a varoval pred "splácaním progresívno-matovičovského dlhu". Jeho slová naznačujú, že Slovensko sa ocitlo na pokraji bankrotu a súčasná... Čítať ďalej
18 | 09 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok