Šutaj Eštok varuje pred BANKROTOM po vláde hazardérov!
18 | 09 | 2024 I Bari Zajačková

Vo svojom vyhlásení minister vnútra a predseda strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok hovoril o plánoch bývalej vlády a varoval pred "splácaním progresívno-matovičovského dlhu". Jeho slová naznačujú, že Slovensko sa ocitlo na pokraji bankrotu a súčasná vláda musí prijať nevyhnutné opatrenia na záchranu situácie.

Dedičstvo chaosu a prázdnej špajze

Minister Šutaj Eštok nešetril kritikou na adresu predchádzajúcej vlády. Podľa jeho slov za súčasnú nepriaznivú situáciu Slovenska môžu predovšetkým tri a pol roka nekompetentných vlád vedených Igorom Matovičom, Eduardom Hegerom a Ľudovítom Ódorom. "Boli to ich rozhodnutia, ich hazard a plytvanie s verejnými financiami, ktoré nás dostali na cestu postupného bankrotu," uviedol minister. Dodal, že po predchádzajúcej vláde ostali len dve veci - chaos, ktorý súčasná vláda ukončila, a prázdna špajza, ktorú zdedili.

Šutaj Eštok konkretizoval svoje tvrdenia, keď poukázal na "amatérske riadenie pána Sulíka počas energetickej krízy", ktoré podľa neho viedlo k zbytočnému minutiu 4 miliárd eur. Rovnako kritizoval aj bývalého ministra obrany Jaroslava Naďa za "vyprázdnenie vojenských skladov za 2 miliardy eur" a Igora Matoviča za jeho "covidové atómovky", ktoré údajne stáli takmer 4 miliardy eur.

Šokujúce plány progresívcov odhalené

Najväčším prekvapením ministrového vyhlásenia bolo odhalenie plánov, ktoré mala podľa jeho slov pripravené vláda Progresívneho Slovenska. Podľa Šutaja Eštoka chceli progresívci znížiť príspevky tehotným ženám, zrušiť 13. dôchodok, znížiť prídavok na dieťa o polovicu, zrušiť obedy zadarmo aj vlaky zadarmo, krátiť materské dávky a príspevky na opatrovanie, a dokonca zrušiť oslobodenie od doplatkov na lieky.

Minister zdôraznil, že takéto opatrenia by vážne ohrozili sociálny štandard na Slovensku a mnohé skupiny obyvateľov by sa prepadli do pásma chudoby. "To ako vláda, ktorá je postavená aj na národnom pilieri, ale aj na sociálnodemokratickom, sme v žiadnom prípade nemohli dopustiť," vyhlásil Šutaj Eštok.

Ochrana najzraniteľnejších ako priorita súčasnej vlády

V kontraste s údajnými plánmi progresívcov minister vyzdvihol prístup súčasnej vlády, ktorá sa snaží chrániť najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva. Zdôraznil, že pri rokovaniach o konsolidačných opatreniach mala strana Hlas-SD tri "červené línie": nikdy nezrušiť 13. dôchodok, ochrániť druhý dôchodkový pilier a zachovať pomoc pre tých, ktorí to potrebujú.

Šutaj Eštok tiež poukázal na zmenu v prístupe k energetickej pomoci. "Dnes už nebude tak, ako to chceli súčasní predstavitelia opozície, štát dotovať tých, ktorí vykurujú svoje bazény. Ale bude to cielená energetická pomoc," vysvetlil minister.

Výzva na solidaritu politických strán

Na záver svojho vyhlásenia minister Šutaj Eštok prekvapivo vyzval na solidaritu aj politické strany. Navrhol otvoriť debatu o znížení príspevkov na fungovanie politických strán. Týmto krokom chce vláda ukázať "elementálnu solidárnosť všetkých politických subjektov, aj tých opozičných, aj tých koaličných" v týchto ťažkých časoch.

Minister uzavrel svoje vyhlásenie slovami: "To, čo sme urobili, sme urobili v najlepšej viere pre záchranu Slovenska a pre ochranu ľudí." Jeho prekvapivé odhalenia a návrhy nepochybne vyvolajú ďalšiu diskusiu o smerovaní krajiny a o tom, ako najlepšie čeliť súčasným ekonomickým výzvam.

Vláda prediskutuje plnenie plánu obnovy a prípravu na piatu žiadosť o platbu
Aktuálne plnenie Plánu obnovy a odolnosti SR a príprava na piatu žiadosť o platbu z tohto európskeho fondu je predmetom viacerých bodov zaradených do programu stredajšieho rokovania vlády. Piatu žiadosť by malo Slovensko podať do konca tohto roka,... Čítať ďalej
18 | 09 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok