Prezident upozorňuje - Drahé knihy = Ohrozená budúcnosť národa!
18 | 09 | 2024 I Bari Zajačková

Slovensko sa ocitlo v centre rozporuplnej debaty o budúcnosti vzdelávania a dostupnosti kníh pre všetky vrstvy obyvateľstva. Minister financií Ladislav Kamenický vyvolal rozruch svojím vyhlásením, že "knihy sú doménou väčšinou bohatších vrstiev obyvateľstva", čím odôvodnil plánované zvýšenie DPH na knihy z 10% na 23% od nového roka.

Prezident bráni právo na vzdelanie

Prezident Peter Pellegrini sa však postavil proti tomuto názoru a dôrazne obhajuje význam kníh pre celú spoločnosť. "Knihy vždy boli symbolom vzdelania, ktoré má a musí byť dostupné všetkým," vyhlásil prezident na sociálnej sieti. Pellegrini zdôraznil, že vzdelanie je kľúčom k pokroku národa a nesmie sa stať výsadou len bohatých.

Vôňa poznania vs. digitálna doba

Prezident poeticky opísal nenahraditeľný zážitok z čítania fyzickej knihy: "Nič nenahradí pocit, keď môže človek siahnuť do knižnice, vytiahnuť z nej knižku, nadýchnuť sa jej vône a potešiť sa z jej obsahu." Týmto výrokom poukázal na to, že aj v dnešnej digitálnej dobe majú tradičné knihy svoje nezastupiteľné miesto.

Rovnaké šance pre všetkých

Pellegrini apeloval na princíp rovnosti príležitostí: "O úspechu človeka by mal rozhodovať jeho talent a schopnosť tvrdo na sebe pracovať - a nie to, či sa narodil do bohatej alebo chudobnej rodiny." Prezident vyzval vládu, aby zabezpečila dostupnosť vzdelania pre všetkých občanov bez ohľadu na ich sociálne postavenie.

Výzva pre budúcnosť Slovenska

Hoci prezident uznal potrebu riešiť finančné problémy štátu, varoval pred krátkozrakými opatreniami: "Len si musíme dať pozor, aby sme si touto platbou neničili aj vlastnú budúcnosť." Pellegrini tak jasne naznačil, že investícia do vzdelania a dostupnosti kníh je investíciou do budúcnosti celého národa.

Táto debata o DPH na knihy tak prerastá do zásadnej diskusie o hodnotách a prioritách slovenskej spoločnosti. Bude zaujímavé sledovať, ako sa situácia vyvinie a či vláda prehodnotí svoj postoj k tejto citlivej téme.

Fico poďakoval za gratulácie. No potom prišla ešte jedna, ktorá ho NEPOTEŠÍ
"Ďakujem za všetky želania, ktoré ste mi rôznou cestou poslali. Nemienim robiť ž mojich narodenín žiadnu verejnú udalosť," poďakoval premiér R. Fico vo svojom videu na sociálnej sieti. Približne v tom istom čase však pribudla ešte jedna gratulácia.... Čítať ďalej
18 | 09 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok