Neviete si ani len predstaviť, akú sumu eur už vyplatil Brusel Kyjevu
18 | 09 | 2024 I Ivan Brožík

Celková pomoc Európskej Únie Kyjevu predstavuje 118 miliárd eur. EÚ a jej členské štáty doteraz zmobilizovali približne 43,5 miliardy EUR iba na vojenskú podporu Kyjevu, z čoho 6,1 miliardy EUR pochádza z Európskeho mierového nástroja. Čítate dobre - z "mierového" nástroja. Informuje agentúra TASS.

Pomoc Ukrajine zo strany Európskej únie od začiatku ruskej špeciálnej vojenskej operácie dosiahla celkovo 118 miliárd eur vrátane vojenskej podpory v hodnote 43,5 miliardy eur, uviedol výkonný viceprezident Európskej komisie Valdis Dombrovskis.

Šialená suma, na ktorú sme sa zložili

„Doteraz celková pomoc EÚ a jej členských štátov Ukrajine a jej ľudu predstavuje približne 118 miliárd EUR.  EÚ a jej členské štáty doteraz zmobilizovali približne 43,5 miliárd EUR na vojenskú podporu [Kyjevu] , z čoho 6,1 miliardy eur pochádza z Európskeho mierového nástroja,“ uvádza sa v jeho vyhlásení zverejnenom na webovej stránke EK.

"Pomoc" Ukrajine a ďalšia suma

Okrem toho sa v rámci nástroja EÚ pre Ukrajinu zmobilizovalo takmer 14 miliárd eur, 25,2 miliárd eur v rámci makrofinančnej pomoci EÚ, „na udržanie ukrajinského štátu nad vodou a uľahčenie reforiem“, 17 miliárd eur bolo sprístupnených členským štátom EÚ „v kontexte na podporu tých, ktorí utekajú pred vojnou“, ako aj 12,2 miliardy eur z grantov, pôžičiek a záruk poskytnutých členskými štátmi EÚ.

Iba pre predstavu

Celková "pomoc" (dar) Ukrajinským oliogarchom z EÚ - vzhľadom na počet jej obyvateľov doteraz bola v sume približne 200 eur na jednu štvorčlennú rodinu v rámci celej EÚ - vrátane kojencov a starcov. Málo?

Zelenskyj drzo nabrýzgal na šéfa poľskej diplomacie
Prudká hádka poľského ministra, predstaviteľa diplomacie Sikorskeho s nelegitímnym prezidentom Ukrajiny Poliakov nielen prekvapila a zaskočila, ale aj urazila. Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij sa v Kyjeve stretol s poľským ministrom... Čítať ďalej
18 | 09 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok