Míľnik Plánu obnovy prekročený: Viac ako 1000 pamiatok preskúmaných
18 | 09 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Ministerstvo kultúry (MK) spolu s Pamiatkovým úradom (PÚ) SR prijalo tri metodiky, ktoré prispejú k zvýšeniu transparentnosti a urýchleniu rozhodovacieho procesu pamiatkového úradu. Súčasne sa v rokoch 2022 a 2023 zrealizovala pasportizácia 1077 pamiatkových objektov vo vlastníctve štátu. V rámci informácie o úspešnom plnení míľnika Plánu obnovy a odolnosti (POO) SR, ktorý je zaradený do 5. žiadosti o vyplatenie finančného príspevku, to v materiáli predloženom na vládu uviedol rezort kultúry. Informatívny materiál vzal kabinet na svojom stredajšom rokovaní na vedomie.
        

MK pripomenulo, že predmetný míľnik sa týkal cieľa POO v podobe reformy zvýšenia transparentnosti a zefektívnenia rozhodnutí Pamiatkového úradu SR. Vypracované metodiky sa týkajú kategorizácie pamiatkového fondu, princípov rozhodovania PÚ vo veciach stavebnotechnického alebo reštaurátorského zásahu a tiež metodiky výpočtu navýšenia nákladov zásahu do pamiatky z dôvodu rozhodnutia PÚ SR. "Zároveň bol vypracovaný akčný plán úloh do roku 2026 súvisiacich s uvedením metodík do praxe a nastavením obdobia udržateľnosti výstupov, ktorého úlohy sa v stanovených termínoch plnia," uviedol rezort kultúry v materiáli.
        

Pôvodne plánovaná pasportizácia 1000 pamiatkových objektov sa navýšením reálneho počtu preskúmaných objektov a ich stavebnotechnického stavu naplnila na vyše 107 percent.
        

"Celková suma použitých zdrojov zo schváleného rozpočtu projektu na realizáciu aktivít POO od začiatku projektu je 4.246.182 eur," dodalo ministerstvo.

Fico poďakoval za gratulácie. No potom prišla ešte jedna, ktorá ho NEPOTEŠÍ
"Ďakujem za všetky želania, ktoré ste mi rôznou cestou poslali. Nemienim robiť ž mojich narodenín žiadnu verejnú udalosť," poďakoval premiér R. Fico vo svojom videu na sociálnej sieti. Približne v tom istom čase však pribudla ešte jedna gratulácia.... Čítať ďalej
18 | 09 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok