Kto nerobí nič zlé, Pegasus ho nemá dôvod strašiť, tvrdí Ševčík (VIDEO)
18 | 09 | 2024 I Eka Balaskova

Poslanec NR SR, policajný generál vo výslužbe Ivan Ševčík (SNS/ NK) pôsobil dlhé roky ako vyšetrovateľ, no ako šéf ÚBOK-u (Útvaru boja proti organizovanej kriminalite) bol pri najväčších, aj tzv. mafiánskych kauzách Slovenska v „divokých 90-tych rokoch. Aktuálne v Rozhovoroch s Mimi Šramovou vysvetľuje jednak to, aká je situácia v policajnom zbore po tom, ako ho viedol Štefan Hamran (Demokrati), o platovom ohodnotení policajtov, ale aj o všeobecnej sociálnej situácii policajtov.

Generál Ševčík má informácie, že mnohí policajti odchádzajú do výsluhového dôchodku, lebo ani v avizovaných opatreniach nevidia zvýšenie svojich sociálnych istôt v policajnom zbore. Veľkou témou na juhu Slovenska je aj „baterkáreň“, ktorá sa pripravuje v Šuranoch a poslanec vysvetlil, prečo aj on sám nie je za jej výstavbu – skôr by sme sa mali vrátiť k zabezpečeniu potravinovej sebestačnosti. Opozícia hovorí aj o nebezpečí programu Pegasus, ktorého sa on vôbec nebojí.

Policajný exodus

Policajný zbor je podľa Ševčíka na kritickej hranici. Predchádzajúca vláda podľa neho oslabila útvary s priamym výkonom služby, teda obvodné oddelenia a krajské riaditeľstvá.

„Tu nesystémovo brali a presystemizovávali tabuľky na novo vznikajúce útvary s celoslovenskou pôsobnosťou, ktoré boli podľa mňa úplne zbytočné. To sa teraz odzrkadľuje aj odchodom policajtov vďaka valorizácii výsluhových dôchodkov,“ hodnotí situáciu Ševčík s tým, že všetko ukáže koniec mesiaca. Minister vnútra by mal pripraviť pre prichádzajúcich policajtov také podmienky, aby bol o túto prácu záujem.

Bez sociálnych istôt

Ševčík pri svojich rozhovoroch s policajtmi zistil, že mnohých z nich ich práca baví, no aj po dvoch desiatkach odslúžených rokov odchádzajú, lebo ani pri tomto vedení nevidia sociálnu istotu.

„Policajti sú ako keby znechutení, alebo nemajú istotu v tomto vedení a tá sociálna situácia, či už inflácia, neboli valorizované platy, ako keby sa na policajtov zabúdalo. Pritom je to priamy výkon služby. To musím oceniť u policajtov – oni každé ráno, keď idú do roboty a vkladajú si zbraň do puzdra na opasku, odchádzajú do reálnej vojny – nikdy nevedia, čo ich bude v tej službe čakať. Týchto policajtov by sme si mali vážiť a aj ich nejakým spôsobom ohodnotiť,“myslí si Ševčík. Aktuálne opatrenia si zratúvajú hlavne tí služobne starší no po rôznych zdaneniach im to prilepšenie vychádza zhruba na 80 eur mesačne, čo sa im neoplatí, radšej teda berú výsluhu.

Ostrý duel! Šutaj Eštok usvedčil Šimečku z klamstva (VIDEO)
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) sa stretol v Sobotných dialógoch s Michalom Šimečkom (PS). Jednou z tém, o ktorých diskutovali, boli aj konsolidačné opatrenia. Šimečka vláde vyčíta údajný nárast daní, na čo Šutaj Eštok reaguje: „kým nie... Čítať ďalej
14 | 09 | 2024 | Eka Balaskova

„Baterkáreň“ v Šuranoch

Ivan Ševčík sa angažuje aj proti výstavbe „baterkárne“ v Šuranoch – voči tomuto projektu má niekoľko výhrad. Minister životného prostredia Taraba (SNS / Život-NS) síce hovorí, že všetko bude zariadené podľa zákona, Ševčíkovi sa však nepáči nie len to, že závod má stáť na najúrodnejšej slovenskej pôde. Rovnako, ako mnoho ďalších hál s logistickými centrami a podobnými firmami. „S takýmto niečím už by sme mali prestať a nestavať na úrodnej pôde takéto haly pre cudzincov. Sú to väčšinou zahraničné firmy, ktoré tu nejakým spôsobom investujú. To bude chemická výroba na viac, ako 500 hektároch úrodnej pôdy, kde je kvalitná spodná voda, kde je rieka Nitra a postaviť tam závod, kde nebude mať kto robiť,“avizuje Ševčík. Keďže v Šuranoch je minimálna nezamestnanosť, je predpoklad, že tam budú dovezení robotníci z cudziny. Ani zisky z baterkárne pre Slovensko nebudú veľké, keďže závod postaví firma zo zahraničia. Navyše robotníkov bude treba ubytovať, bude potrebné poskytovať im zdravotnícku starostlivosť. Počítať však treba aj so zvýšeným rizikom kriminality.

Je to v podstate obrovská chemička

Veľkým problémom bude aj ohrozenie spodných vôd, ktoré sú doslova bohatstvom Slovenska. Tento závod bude mať obrovskú spotrebu vody. Odkiaľ ju vezme? Z rieky Nitry, či zo spodných vôd? Ako bude upravovaná a v akej kvalite bude vypúšťaná, to všetko sú otázky, na ktoré sa Ševčík pýta.

Navyše ide o chemickú výrobu, kde sa ráta napríklad aj s kyanovodíkmi. „Toto všetko treba zhodnotiť a tiež, či to má ozaj význam pre Slovensko a jeho obyvateľa. Nápad ľudí je taký – nechajme černozem poľnohospodárom a tých 210 miliónov, čo deklaruje vláda im dajme na rozbeh kvalitnej živočíšnej, alebo rastlinnej výroby,“ dodáva Ševčík s tým, že vedľajšie produkty – jedovatý odpad a podobne, sa musí niekde skladovať a nesmieme dovoliť, aby tieto látky prenikli do pôdy a následne do spodných, či povrchových vôd. Treba Slovensku vrátiť jeho agrárnu podstatu, len tak sa dopracujeme k potravinovej sebestačnosti.

Pegasus v ňom obavy nevyvoláva

V uplynulom období vyvolal otázky aj okolo programu Pegasus. Opozícia podľa Ševčíka zneužíva aj fakt, že syn kúpil otcovi notebook, do ktorého stiahol program, kde figuruje jeho meno ako meno toho, kto licenciu zakúpil. To sú podľa neho úplné nepodstatnosti.

„Poviem to na rovinu. Môžu mať aj tridsať pegasov, ja sa toho nebojím. V mobile nič nemám, nič nerobím a tí, čo niečo protištátne robia, tí sa boja. Preto sú to také „výkriky do tmy“, že nás môžu sledovať. Kľudne môžem teraz im dať mobil, nech si ho preštúrajú, čo tam je. Nenájdu tam absolútne nič, pretože žijem normálne, poctivo. Ale pokiaľ kúpia takýto systém, aby chránili Slovensko pred nejakými teroristickými hrozbami alebo útokmi, nie som proti, pokiaľ sa s tým bude nakladať podľa zákona,“uzavrel Ševčík.

VEĽKÝ BRAT UŽ JE TU? Tajný systém Pegasus rozdelil politickú scénu!
Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) považuje informácie Denníka N o získaní odpočúvacieho systému Pegasus za neseriózne, ktoré navyše ich autorov usvedčujú z neznalosti problematiky. Poukázal pri tom na to, že prevádzkovanie tohto systému by... Čítať ďalej
04 | 09 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik