Knižný sektor vyzýva na prehodnotenie zvýšenia DPH
18 | 09 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Knihy sú bohatstvom národa, mali by byť dostupné všetkým vrstvám obyvateľstva. Predsedníctvo Združenia vydavateľov a kníhkupcov Slovenska to uviedlo v stanovisku k avizovanému návrhu na zvýšenie DPH na knihy z desiatich percent na 23 percent. Združenie chce otvoriť celospoločenskú diskusiu o potrebe dostupnosti kníh všetkým vrstvám obyvateľstva. Predstaviteľom politickej špičky ponúka expertízu a skúsenosti z knižného trhu.
        

"Všetky prieskumy knižného priemyslu na Slovensku a dáta, ktoré z nich vyplývajú, potvrdzujú, že hlavným kupujúcim kníh je predovšetkým stredná trieda," upozorňuje združenie s tým, že súčasne je prekvapivo veľa kupujúcich aj medzi dôchodcami a ľuďmi s nižším príjmom. "Každá prekážka, ktorú štát kladie vydávaniu a predaju kníh, sa odzrkadlí v menšom počte vydávaných, kupovaných a teda aj čítaných kníh," konštatujú. Podčiarkujú, že tituly, ktoré ubudnú, pritom nebudú len tie komerčné, ale aj pôvodná slovenská tvorba.
        

"Vďaka knihám sa stávame vzdelaným a mysliacim národom. Je potrebné myslieť aj na najmladšiu generáciu detí, pre ktorú musia knihy zostať dostupné, podporovať čitateľstvo detí totiž znamená myslieť na ich aj našu budúcnosť," uvádza v stanovisku združenie. Poznamenalo, že vzdelaný mladý človek má neskôr oveľa vyššie možnosti uplatnenia v spoločnosti. Knihy sú podľa vydavateľov a kníhkupcov zároveň účinným nástrojom na zvyšovanie porozumenia v spoločnosti prostredníctvom rastu sociálnej a emočnej inteligencie obyvateľstva.
        

Združenie skonštatovalo, že knihy musia byť doménou všetkých vrstiev spoločnosti. Označuje ich za nositeľa kultúrneho dedičstva a pamäť národa. Nevníma tiež zásadný rozdiel medzi učebnicami a literatúrou, mali by mať podľa neho rovnaké podmienky vydávania.
        

Vydavateľstvo Spolok svätého Vojtecha sa nestotožňuje so zámerom a odôvodnením vlády zvýšiť daň na knihy na 23 percent. Riaditeľ spolku Ivan Šulík nesúhlasí, že knihy sú doménou bohatších vrstiev obyvateľstva. Podčiarkuje, že čítanie kníh je veľmi dôležité pre všetky vrstvy obyvateľstva. "Práve ľudia, ktorí sa ocitnú na prahu chudoby, majú prostredníctvom vzdelania šancu zlepšiť svoje životné podmienky. V tomto smere by sme mali, naopak, obyvateľov Slovenska podporovať rôznymi benefitmi, aby čo najviac čítali," vyzýva Šulík.
        

Súčasťou konsolidácie verejných financií má byť aj zvýšenie základnej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) na 23 percent, pričom toto zvýšenie sa má týkať aj kníh. Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) v utorok (17. 9.) zaradenie kníh do vyššieho pásma DPH vysvetľoval analýzou Inštitútu finančnej politiky, ktorá mala preukázať, že knihy kupujú predovšetkým bohatší ľudia. Sadzba DPH na učebnice má, naopak, klesnúť z desiatich na päť percent.

Prezident upozorňuje - Drahé knihy = Ohrozená budúcnosť národa!
Slovensko sa ocitlo v centre rozporuplnej debaty o budúcnosti vzdelávania a dostupnosti kníh pre všetky vrstvy obyvateľstva. Minister financií Ladislav Kamenický vyvolal rozruch svojím vyhlásením, že "knihy sú doménou väčšinou bohatších vrstiev... Čítať ďalej
18 | 09 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok