Kauza Mýtnik zastavená pre premlčanie, Brhel trvá na očistení svojho mena
19 | 09 | 2024 I Katarína Reiterová

Špecializovaný trestný súd stíhanie jedného z piatich skutkov v kauze Mýtnik pre premlčanie. Obžalovaný Brhel st. aj napriek tomu trvá na jeho prejednaní.

Prokurátor obžalovaných viní v rámci piatich skutkov, a to z porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, z legalizácie príjmu z trestnej činnosti alebo zločinu prijímania úplatku.

Brhel st. však na pojednávaní prehlásil, že na prejednaní veci trvá, takže v trestnom stíhaní sa pokračuje. Ako uviedol jeho obhajca: „chce preukázať nielen svoju nevinu, ale i absurditu obžaloby a zjavnú zaujatosť prokurátoraProkurátorovi v obžalobe absolútne nesedia žiadne čísla a ani výpovede kajúcnikov.“

Prokurátor Ondrej Repka v skutku číslo 3 viní Brhela st. za údajné prijímanie úplatku. Martin Fleischer, bývalý riaditeľ sekcie ekonomiky na finančnej správe, doniesol Brhelovmu bratovi Petrovi plán obstarávaní. Na tom Peter Brhel údajne vyznačil zaujímavé nákupy.

Fleischer sa spolu s kolegom Pavlom Boškom, bývalým riaditeľom správy majetku finančnej správy priznali, že od úspešných firiem vo zvyšných „nezaujímavých“ obstarávaniach vybrali provízie. Ako uvádza prokurátor v obžalobe „išlo rádovo o položky do 30 000 eur bez DPH – zákazky s nízkou hodnotou“.

Následne Fleischer vyzbieraných 40 000 eur odovzdal Brhelovi st. v hoteli Hilton a Brhel st. mu o pár týždňov neskôr, na bratislavských vianočných trhoch, dal podiel 5 000 eur.

„Obžaloba ma viní, že som mal mať vplyv na verejné obstarávanie cez M. Fleischera. Štyri roky tohto môjho údajného vplyvu mali priniesť výsledok 35 000 eur. Nech sa nikto nehnevá, ale naša podnikateľská skupina zdaňovala rádovo vyššie sumy. Predstava, že som sa ulakomil na 35 000 eur je absurdná,“ vyjadril sa Brhel st., ktorého majetok odhaduje časopis Forbes na 160 miliónov eur.

Brhel st., ktorý skutok považuje za absurdnú fikciu na súde k údajnému braniu provízií ďalej uviedol: „Neprijal som žiadnych 40 000 eur a ani som mu nedal 5 000. Je uveriteľné, aby som sa pri svojom majetku a podnikateľských aktivitách sústredil na trestnú činnosť s výnosom 45 000 eur? Veď každému musí byť jasné, že pomer výnosu a rizika sa neoplatil. Práve svedok M. Fleischer sa na také niečo sústredil. Sústredil sa na trestnú činnosť, kde je riziko vyššie než výnos.“

Výsluchmi spolupracujúcich osôb Františka Imreczeho, Michala Suchobu, Daniela Čecha a Jany Rovčaninovej bude, 1 až 3. októbra, pokračovať hlavné pojednávanie v kauze Mýtnik.

Šutaj Eštok varuje pred BANKROTOM po vláde hazardérov!
Vo svojom vyhlásení minister vnútra a predseda strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok hovoril o plánoch bývalej vlády a varoval pred "splácaním progresívno-matovičovského dlhu". Jeho slová naznačujú, že Slovensko sa ocitlo na pokraji bankrotu a súčasná... Čítať ďalej
18 | 09 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok