POVODNE NEUTÍCHAJÚ! Devín a Devínska Nová Ves stále odrezané od okolitého sveta
18 | 09 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

V bratislavskom Devíne a Devínskej Novej Vsi sa povodňová situácia zatiaľ nezlepšuje. Mestská časť Devín je stále odrezaná od sveta, z Devínskej Novej Vsi sa tiež vedia dostať obyvatelia armádnou kyvadlovou dopravou. Vážna situácia pretrváva aj na Záhorí. Konštatuje to predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba na základe informácií zo stredajšieho zasadnutia krízového štábu kraja.
        

"Morava a Dunaj v noci stúpli približne o desať centimetrov. Ústup by mal začať až k dnešnému večeru alebo ráno. Problémom však je, že rozvodnený Dunaj sa tlačí do koryta Moravy, čím ešte viac dvíha jej hladinu," približuje Droba.
        

Najhoršie na tom zostávajú mestské časti Devín a Devínska Nová Ves. Devín je stále odrezaný od sveta, vyrážajú spodné vody a presakujú zábrany. Prioritou je zabezpečiť plynulé zásobovanie. Z Devínskej Novej Vsi sa obyvatelia taktiež vedia dostať len s pomocou armády kyvadlovou dopravou. Kedy bude Devínska cesta opäť prejazdná, sa podľa Drobu odhadnúť nedá.
        

Upozorňuje však na povodňovú turistiku. "Špeciálne na Devíne spôsobuje obrovské škody. Dunaj brázdia súkromné člny, ktoré vodu vytláčajú až do okien okolitých domov. Trpia tak ľudia, ktorí sú povodňami najviac zasiahnutí," zdôrazňuje Droba.
        

Vážna situácia pretrváva podľa neho aj na Záhorí. Rieka Morava pozvoľna stúpa, v obciach sa preto pieskuje. Presakuje zohorský kanál, vodu odčerpávajú. Stupavský potok sa síce roztrhol, avšak len v neobývanej oblasti. V Bernolákove sa zosunula pôda, situácia je však podľa informácií kraja stabilizovaná. Dobrou správou podľa šéfa BSK je aj to, že sa podarilo zaceliť pretrhnutú hrádzu na potoku Malina.
        

Zatvorený je Kaštieľsky park v Stupave aj park v Malinove. Uzavreté zostávajú naďalej aj oba cyklomosty cez rieku Morava.

Dunaj kulminuje, Bratislava čelí vodnej hladine takmer 10 metrov
Kulminácia Dunaja stále pretrváva. V Bratislave sa výška vodnej hladiny na rieke aktuálne pohybuje medzi 970 a 980 centimetrami. V Devíne má rieka výšku približne 910 centimetrov. Na sociálnej sieti o tom informoval Slovenský hydrometeorologický... Čítať ďalej
18 | 09 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok