Chmelár BIJE na poplach! Slovensko potrebuje zmenu kurzu
18 | 09 | 2024 I Bari Zajačková

Známy politický komentátor Eduard Chmelár vo svojom najnovšom príspevku upozorňuje na alarmujúce trendy v slovenskej ekonomike a spoločnosti. Varuje pred možnými negatívnymi dôsledkami súčasných vládnych opatrení a vyzýva na prehodnotenie priorít. Jeho apel sa týka najmä mladej generácie a budúcnosti Slovenska.

Knihy ako luxusný tovar? Kultúra v ohrození

Chmelár začína svoj komentár ironickým pohľadom na zvýšenie DPH na knihy. "Cítim sa ako oligarcha ducha," píše s nadsádzkou. Hoci priznáva, že vášniví čitatelia budú knihy kupovať naďalej, upozorňuje na možné dlhodobé následky pre spoločnosť. Citujúc Raya Bradburyho pripomína: "Ak chcete zničiť kultúru, nemusíte páliť knihy ako nacisti: stačí, aby ľudia prestali čítať." Týmto výrokom naznačuje, že zdražovanie kníh môže mať ďalekosiahle dôsledky pre vzdelanosť a kultúrnu úroveň národa.

Seniori pod tlakom, mladí bez perspektívy

Komentátor ostro kritizuje návrhy niektorých pravicových ekonómov na riešenie štátneho dlhu zrušením trinásteho dôchodku a rodičovského dôchodku. "To chcú vari povedať, že sa máme vykašľať na seniorov, lebo oni už nemajú žiadnu budúcnosť?" pýta sa rozhorčene. Zároveň poukazuje na ťažkú situáciu mladých ľudí, pre ktorých sa bývanie stáva čoraz nedostupnejším.

Obrana versus rozvoj: Nevyvážené priority?

Chmelár upozorňuje na paradox v štátnom rozpočte: zatiaľ čo väčšina rezortov musí šetriť, ministerstvo obrany je výnimkou. Kritizuje utlmenie investícií do školstva, vedy, výskumu a inovácií. Argumentuje, že takéto rozhodnutia môžu mať dlhodobý negatívny vplyv na konkurencieschopnosť Slovenska a kvalitu života jeho obyvateľov.

Bývanie ako nedosiahnuteľný sen

Osobitný dôraz kladie Chmelár na problematiku bývania. Porovnáva situáciu na Slovensku s okolitými krajinami: "Kým v Česku sa tento rok znížila DPH na výstavbu bytov z 15 na 12 percent a v Maďarsku v rámci podpory mladých rodín klesla dokonca na 5 percent, u nás sa zvyšuje z 20 na 23 percent." Varuje, že tento krok povedie k najdrahším bytom v rámci V4, úpadku stavebníctva a presunu kapitálu do okolitých krajín.

Výzva k zmene

Záverom svojho príspevku Chmelár vyjadruje hlbokú ľútosť nad situáciou mladých ľudí a budúcnosťou Slovenska. "Pri tých vzájomných revanšistických šarvátkach politikov na nich a na budúcnosť Slovenska v skutočnosti nikto nemyslí," konštatuje. Týmto apelom vyzýva politikov aj verejnosť k prehodnoteniu priorít a k väčšiemu dôrazu na dlhodobý rozvoj krajiny.

Hlas ľudu: Aj Šimečka kulminoval
V utorok dosiahli vrchol. Dunaj v Bratislave a Miško u prezidenta. Do Paláca išiel ešte ako podpredseda národnej rady a z Paláca už ako, prepytujem, obyčajný poslanec. Aj Dunaj, aj Miško už budú len padať. Chvalabohu. Pravdepodobnosť, že Dunaj sa... Čítať ďalej
18 | 09 | 2024 | Mária Škultétyová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok