Čaputová nastúpila na Stanford, jej šéf má kontakty v Bielom dome!
18 | 09 | 2024 I Katarína Reiterová

Bývalá slovenská prezidentka Zuzana Čaputová (51) oficiálne vstúpila do sveta americkej elitnej akademickej sféry. Od pondelka 16. septembra 2024 sa stala novou hosťujúcou profesorkou na prestížnom Freeman Spogli Institute for International Studies (FSI) Stanfordskej univerzity v Kalifornii. Čo všetko sa skrýva za týmto prekvapivým kariérnym krokom?

Stanfordská univerzita víta slovenskú celebritu

"Freeman Spogli Institute for International Studies (FSI) na Stanfordskej univerzite s potešením oznamuje, že Zuzana Čaputová, bývalá prezidentka Slovenska, bola s účinnosťou od 16. septembra 2024 vymenovaná za nového hosťa Bernarda a Susan Liautaudových na FSI," hlása webstránka univerzity.

Univerzita nešetrí chválou na adresu našej exprezidentky: "Po nástupe do funkcie 15. júna 2019 bola Čaputová prvou ženou vo funkcii prezidenta Slovenska a zároveň najmladšou prezidentkou v histórii krajiny. S občianskym aktivizmom začala v roku 1996 po absolvovaní Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave."

Tajomná náplň práce: Čo bude Čaputová v USA skutočne robiť?

Samotná Čaputová pred odletom zostala tajomná: "Detaily každodennej spolupráce v rámci Inštitútu budú dohodnuté po mojom príchode, v princípe ide o kombináciu stretnutí s inými členmi fakulty, diskusie so študentmi, prednášok, ale aj priestoru na moje vlastné skúmanie," informuje portál 1Pluska.sk.

Čo sa skrýva za týmito vágnymi formuláciami? Bude Čaputová tajne lobbovať za slovenské záujmy v USA?

Odhalenie: Bez ochranky a na vlastné trovy!

Hoci má Čaputová ako bývalá prezidentka nárok na doživotnú ochranku, do USA cestuje bez nej. "Do USA ma nebudú sprevádzať moji ochrancovia, ani vodič. Slovenská republika nebude mať žiadne náklady spojené s mojim pobytom na univerzite," prezradila Čaputová.

Je to skutočne tak, alebo ide len o zdanie skromnosti? Kto bude v skutočnosti platiť jej pobyt?

Jej nový "šéf" má prsty v americkej politike: Čo to znamená pre Slovensko?

Na čele inštitútu, kde bude Čaputová pôsobiť, stojí Michael McFaul. Tento muž nie je len obyčajným akademikom. McFaul v minulosti úzko spolupracoval s prezidentom Barackom Obamom a súčasným prezidentom Joeom Bidenom. V rokoch 2012 až 2014 dokonca pôsobil ako veľvyslanec USA v Rusku.

McFaul o príchode Čaputovej povedal: "Som poctený, že prezidentka Čaputová sa môže pripojiť k našej komunite tu na Stanforde. Medzi našou vedeckou a študentskou komunitou, ktorá sa zaujíma o Slovensko, nedávny vývoj v strednej a východnej Európe, výzvy v oblasti právneho štátu a demokraciu, nájde veľa zanietených spolupracovníkov."

Čo skutočne znamená toto spojenie pre Slovensko? Bude mať Čaputová vďaka McFaulovi priamy prístup k americkej politickej elite?

Čaputovej pôsobenie na Stanforde potrvá jeden semester. Či jej toto prestížne angažmán otvorí dvere do najvyšších kruhov americkej politiky, alebo či za tým stojí niečo viac, ukáže až čas. 

Štát začne vyvlastňovať pozemky pod riekami, špekulanti prídu o lukratívny biznis
Poslanci parlamentu schválili dôležitú novelu vodného zákona, vďaka ktorej bude mať Slovenská republika právo vyvlastniť pozemky pod slovenskými riekami, vodnými tokmi či stavbami od rôznych špekulantov. Nová legislatíva zároveň ušetrí peniaze... Čítať ďalej
18 | 09 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok