Zelenskyj ignoruje realitu
17 | 09 | 2024 I Ivan Brožík

Bezpečnostný analytik, bývalý náčelník českej Vojenskej spravodajskej služby Českej republiky Andor Šándor v rozhovore pre parlamentnilisty.cz okrem iného hovorí, že "Rusko nezlomili ani sankcie, ani silná podpora Západu bojujúcej Ukrajine. Bývalý náčelník vojenského spravodajstva si veľmi nedokáže predstaviť, aké páky by na Moskve mohli zafungovať, aby akceptovala nejakú mierovú dohodu. V zložitej pozícii je podľa neho aj Zelenskyj na Ukrajine.

Rozhovor redakcia HD preberá bez obsahového zásahu, pripomínajúc, že ho viedol a zverejnil web parlamentnílisty.cz

_______________________________________________________

"PL:

Prezident Zelenský povedal, že chce v rámci svojho "plánu víťazstva" na jeseň ukončiť vojnu. Spolieha sa na to, že Rusko po tlaku Západu zasadne k rokovaciemu stolu. Ako si ten tlak predstaviť? Bude mať Rusko v súčasnej situácii vôľu na rokovanie?

AŠ:

Sme svedkami takmer za dva a pol roka na Ukrajine dvoch vojen. Jednej horúce, v ktorej vyhráva jednoznačne Rusko a druhej propagandistickej, v ktorej vyhráva Ukrajina. Toto vyhlásenie by som videl skôr v oblasti druhej, propagandistickej. Podľa môjho názoru na dosiahnutie mieru, nie len zastavenie paľby, je potrebné, aby na oboch stranách, teda Ruska na jednej a Ukrajiny a Západu na druhej, bol nejaký elementárny princíp dôvery. Ten v súčasnej chvíli úplne postrádam. 

Spomeňme, že Merkelová s bývalým francúzskym prezidentom priznali, že dohody Minsk 2 mali slúžiť iba na to, aby Ukrajina získala čas a vyzbrojila sa, potom v tejto chvíli Rusi nepristúpia na nič, čo by v ich očiach mohlo znamenať ďalší časový horizont pre znovuvyzbrojenie Ukrajiny, aby si mohla vziať okupované a anektované územia späť. Z tohto pohľadu si neviem predstaviť, aký tlak by Západ mohol na Rusko vyvinúť, aby akceptovalo nejakú mierovú dohodu.

Jej prípadný obsah samozrejme nepoznám, ale osobne sa domnievam, že podmienky na dosiahnutie mieru na Ukrajine budú také, že Rusi budú požadovať od Ukrajiny, aby sa vzdala žiadaného členstva v NATO a prerušila veľké bezpečnostné dohody, ktoré má s množstvom západných štátov, počnúc USA a končiac Českou republikou. To je pre Ukrajinu úplne neprijateľná požiadavka. Neviem si predstaviť kompromis, ktorý by Ukrajina bola schopná prijať a zároveň by Rusko pochopilo, že celá jeho agresia za to stála. Naozaj neviem, aká páka by na Rusko mohla fungovať, keď ho nezlomili ani sankcie, ani silná podpora Západu bojujúcej Ukrajine a pod. Skutočne netuším, čo by mohlo byť na stole, aby to viedlo k mieru, ktorý si nepochybne všetci želajú.

PL:

Nemecký kancelár Scholz má pracovať na mierovom pláne, ktorý podľa mediálnych správ obsahuje aj územné ústupky Ukrajiny voči Rusku. Trvalo dva a pol roka, kým sme sa dopracovali k tomu, že je možné hovoriť o územných ústupkoch a nie je to považované za kacírstvo. Bude sa skutočne musieť v závere všetkého Ukrajina časti územia vzdať?

AŠ:

Zelenský stále hovorí, že základom všetkého je stiahnutie Ruska zo všetkých okupovaných území a vrátenie Krymu. Všetci vedia, že je to úplne nereálne, pretože neexistuje žiadna vojenská sila na strane Ukrajiny a neexistuje žiadny diplomatický, ekonomický, sankčný a iný tlak na Rusko, aby ho k tomu niečo donútilo. Rusi sa jednoducho štyroch okupovaných území nevzdajú. Treba povedať, že nekontrolujú celé tie oblasti, ale už si ich rôznymi kvázi referendami prisvojili. Skutočne neviem, ako môžeme túto realitu pretaviť do riešenia, ktoré by dávalo zmysel. Prianie je otcom myšlienky a predstava, že to chceme, a preto to tak bude, je naivná. Ukrajina je vo veľmi ťažkej situácii a nedávno tam prebehol prieskum, v ktorom sa Ukrajinci vyjadrili, že nič iné ako stiahnutie ruských vojsk z ich územia a návrat Krymu nie je možné. Ako to chcú dosiahnuť, neviem. Zelenský sám je v nesmierne ťažkej pozícii, pretože sám môže ťažko tomuto tlaku ustúpiť bez toho, aby za to niečo dostal. Potom sa môžeme pýtať, čo za to môže dostať.

Nezdá sa, že by Rusko bolo v horšej situácii a ťahalo za kratší koniec povrazu. Dobre vidíme, že ani tlak celého medzinárodného spoločenstva nie je zďaleka taký ako tlak Západu. Opäť si neviem predstaviť, ako by sa celá vec dala urobiť. Neviem, či Scholzov plán má nejakú šancu. Určite spolu rokovali. Ale celý problém spočíva v tom, že obe strany musia mať pocit, že vyhrali. Že to médiá dokážu popísať spôsobom, že pôjde o víťazstvo, o tom niet pochýb. Na Ukrajine ale došlo k obrovským stratám na ľudských životoch, došlo k sérii materiálnych škôd a jednoznačné prijatie status quo, ktorý teraz existuje, je z vnútropolitického hľadiska pre Zelenského smrtiaci. Nijako Rusov nehájim, pretože začali agresívnu vojnu, ale veľa jej obetovali a prišli o veľa na to, aby sa toho len tak vzdali. Môže sa podariť dospieť k určitému prímeriu, ale to je problematické, pretože Rusi budú chcieť mať istotu, že Ukrajina dobu prímeria nevyužije na ďalšie vyzbrojenie. Rovnako tak Ukrajinci budú chcieť rovnakú istotu zo strany Ruska. Kto vymyslí mierové riešenie na Ukrajine, bude ašpirantom na Nobelovu cenu mieru.

PL:

K Ukrajine vystúpil turecký prezident Erdogan, niekedy označovaný za Putinovho spojenca, ktorý však vyzval Rusko na vrátenie Krymu s tým, že Turecko podporuje územnú celistvosť Ukrajiny. Aké hry Erdogan rozohráva? Je možné to odhadovať?

Postoj Turecka, členskej krajiny NATO, ide v mnohom proti záujmom aliancie a je evidentné, že turecký záujem je absolútne najsilnejší a bez ohľadu na to, či sa to niekomu páči alebo nepáči. Pre Turecko je možno výhodnejšie, keď Rusko nekontroluje Čierne more, čo sa v prípade držania Krymu v ruských rukách deje a bude diať. Turci boli schopní s Ruskom spolupracovať pokiaľ išlo o Sýriu, ale boli proti sebe, pokiaľ išlo o Líbyu.

Turecko bude hrať takú politiku, ktorá bude výhodná pre neho a svojich partnerov k spolupráci bude meniť a vyberať podľa toho, ako to pre neho bude výhodné. Máme jasnú podporu Turecka Ukrajiny, ale nepochybne máme tiež jasné stanovisko Turecka, ktoré sa nepridalo k protiruským sankciám a ktovie, čo sa všetko cez Turecko v prospech Ruska odohráva v dodávkach napríklad nerastných surovín a pod. Situácia je v tomto ohľade zložitá. Pre Turecko je strategicky výhodnejšie, ak bude Krym v ukrajinských rukách, čo ale neznamená, že Turci nebudú v iných oblastiach s Ruskom spolupracovať.

PL:

Veľa sa hovorí o ukrajinskej vnútropolitickej situácii, kedy došlo k vládnemu zemetraseniu. Sú tie zmeny vo vláde dané práve domácim vylepšením Zelenského pozície? Zaznelo napríklad, že šéf diplomacie Kuleba vraj nebol schopný vyjednať dostatočnú podporu. Ťažko však veriť, že by iný minister zahraničia vyjednal čokoľvek viac, pretože to závisí od toho, čo druhé krajiny poskytnúť chcú a môžu.

AŠ:

Posudzujem to z hľadiska, aký to má vplyv na vedenie vojny na východe. Ani výmena Zalužného za Syrského neviedla k žiadnemu zlepšeniu pozície, možno dokonca naopak. Rovnako tak rekonštrukcia vlády nebude mať žiadny vplyv na to, ako budú prebiehať boje na východnom fronte. Nepoznám presne vnútropolitický kontext, ale nepochybne Zelenskyj ukazuje, že má stále opraty vo svojich rukách a možno noví ministri nie sú nikým iným ako úradníkmi, ktorým on nariaďuje, čo majú robiť. Už od mája, kedy mali prebehnúť prezidentské voľby, je Ukrajina ústavne silne na hrane. Z hľadiska vývoja konfliktu a bojov si nie som istý, že táto výmena má akýkoľvek zmysluplný vplyv. Z vnútropolitického hľadiska si to netrúfam komentovať, pretože neviem, aký mali tí ľudia vplyv na chod vecí, do akej miery tam bola korupcia alebo nakoľko sa znepáčili Jermakovi (vplyvný šéf Zelenskej kancelárie, pozn. red.). Okolností môže v tejto veci byť oveľa viac, ale na vývoj vojny to má nulový význam.

Českí pravdoláskari rýpu do Slovenska
Piata, progresívna kolóna českých pravdoláskarov na Slovensku musí jasať. Isté kruhy v Českej republike totiž opäť vytiahli starý povýšenecký scenár s titulom "Ať si jdou". Je zaujímavé, do akej miery je možné v Česku ignorantsky nerešpektovať... Čítať ďalej
17 | 09 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok