Šimečka padol, ale HLAS zdvihol koalícii varovný prst
18 | 09 | 2024 I Ivan Brožík

Michal Šimečka teda už nie je v žiadnej ústavnej funkcii Slovenskej republiky. Fajn. Do istej miery sa to dalo čakať. Argumenty boli silné a presvedčivé a protiargumenty zas bezobsažné až zúfalé. Prípadne - zúfalo trápne. Lenže, je tu jedno "lenže", ktoré vyvoláva mnohé ďaľšie "lenže" a tie nie sú vôbec politicky zanedbateľné.

Ale po poriadku: Líder opozičného PS Michal Šimečka končí ako podpredseda Národnej rady SR. Poslanci parlamentu ho odvolali z funkcie. Urobili tak v tajnom hlasovaní. Pozrime sa však na hlasy za odvolanie - pri vopred avizovanej neúčasti opozície na odvolávaní vodcu progresívcov. Jeho odvolanie v tajnom hlasovaní podporilo 76 poslancov, najtesnejšou väčšinou. Koaličné kluby majú 79 zákonodarcov, za Šimečkovo odvolanie nehlasovali traja z nich. Bol to Roman Malatinec z Hlasu, ďalšími Samuel Migaľ a Radomír Šalitroš. Všetci traja z HLASU.

Bu Bu Bu, naznačil jasne HLAS

Signál, že poslanci HLASu potiahli odvolanie najtesnejším možným počtom hlasom, sa dá čítať iba tak, že to bolo zjavne ich posledné "dobrovoľné" participovanie na koaličných dohodách, ak... Nuž a to "ak" všetci poznáme - v hre je tu v prvom rade neobsadený post predsedu NR SR, čo je teraz, po Šimečkovom odvolaní oveľa vážnejšia skutočnosť, ako by sa mohlo zdať. Vedenie parlamentu je personálne významne poddimenzované, administratívne vstupuje v podstate do krízového režimu.  Je dôvodné predpokladať, že opozícia bude obštrukčne trucovať a koalíciu z tejto "bryndy" nijako ťahať nebude. A koalícia? Dohoda medzi SNS a Hlasom o osobe predsedu NR SR musí byť uzavretá v podstate okamžite. Je až na podiv, akou koaličnou trpezlivosťou disponuje od jari HLAS v tejto téme.

Migaľ s jednodňovou funkciou?

Vo voľbe predsedu parlamentného výboru na kontrolu SIS  už bola aktívna aj opozícia, ale, ako sa dalo čakať, so svojou "jednoduchou" Máriou pohorela. Voľbu vyhral kandidát koalície za HLAS - Samuel Migaľ. Je možné predpokladať, ak sa dostojí už vyslovenému i verejne proklamovanému, že bude predsedom výboru krátko, iba na poverenie niekoho z podpredsedov na výkon funkcie predsedu. Tento model zvolila v minulom volebnom období aj vtedajšia koalícia.

Treba rozseknúť gordický uzol, inak...

Predseda SMERu Robert Fico do sporu medzi Andrejom Dankom a "Hlasákmi" dodnes nijako nevstupoval, skôr iba signalizoval isté osobné postoje v ňom. Jeho politické odporúčanie však znelo - "dohodnite sa!" Dnešné gesto s hlasmi HLASu, respektíve, ich tesnou väčšinou, potrebnou na odvolanie Šimečku, však bolo viac ako veľavravné, bolo to doslova buchnutie si do stola. A to už sa bude asi musieť nejako konkrétne vyjadriť aj predseda SMERU.  Ide totiž o udržanie koaličnej a to už aj tak dosť tesnej väčšiny v parlamente, dôležité pri oveľa vážnejších hlasovaniach, ako bolo toto o bezvýznamnej figúrke Michala Šimečku. Čoskoro príde na rad rozpočet a popri ňom drsná konsolidácia. Bude potrebná jednoznačná podpora zo strany všetkých koaličných partnerov. Dnes sa ukázalo, že až tak istá nie je.

BUDE CHLADNO! Jesenná politická predpoveď exministra školstva
Ľavicový politik a bývalý minister školstva Juraj Draxler si pre svojich čitateľov pripravil nie len predpoveď politického počasia na jeseň, ale aj ďalšie vyhliadky. Aktuálne to vidí tak, že bude chladno, lebo ľuďom začína liezť na nervy vzájomné... Čítať ďalej
17 | 09 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok