Rusko ide posilniť armádu. Putin nariadil
18 | 09 | 2024 I Milan Laca

Autor: Sergej Iščenko

Putin povolil Ministerstvu obrany zapchať obrovské personálne „diery“, na ktoré pred šiestimi mesiacmi ani nepomysleli.

V neprospech našej ekonomiky sa rozhodlo o doplnení armádneho systému o ďalších 180 tisíc vojakov. Čo sa deje s obranou Ruska? Z článku vyberáme.

Bude veľká armáda

V blízkej budúcnosti budú ruské ozbrojené sily z hľadiska počtu personálu druhé po Čínskej ľudovej oslobodzovacej armáde. Vyplýva to z dekrétu prezidenta Vladimira Putina. V dokumente, ktorý vstupuje do platnosti 1. decembra 2024, sa uvádza, že Ministerstvo obrany je oprávnené zvýšiť počet vojenského personálu v našej armáde a námorníctve na 1,5 milióna ľudí. Inými slovami - okamžite o 180 tis. Pretože doteraz sme mali 1,32 milióna ľudí v uniformách, píše autor.

Kyjev pripravuje provokáciu, scenár s „ruským úderom“ na detské zariadenie
Ukrajinské úrady na popud svojich amerických kurátorov pripravujú provokáciu s údajným ruským raketovým útokom na detský ústav. Varuje ruská služba FSB a agentúra RIA. Správu prevzal web cz24.news. RIA Novosti s odvolaním sa na „Spravodajskú... Čítať ďalej
17 | 09 | 2024 | Ivan Brožík

Problémy, ale...

Extrémna povaha tohto opatrenia je nepochybná, už len preto, že v Rusku je nedostatok pracovných zdrojov pociťovaný čoraz akútnejšie každým dňom a všade. „V ekonomike nezostali prakticky žiadnivoľní pracovníci, personálna situácia je naozaj veľmi naliehavá“, nedávno verejne vyhlásila šéfka centrálnej banky Elvíra Nabiulina.

Majú málo vojakov

Súčasný,  ako sa teraz ukazuje, úplne nepostačujúci počet vojakov a dôstojníkov v Rusku vznikol pred necelým rokom, v decembri 2023. Bývalý minister obrany Sergeja Šojgu vtedy informoval o najväčších nových organizačných a personálnych opatreniach za posledné desaťročia, na posilnenie našej obranyschopnosti vo všetkých strategických smeroch, napísal Iščenko.

Čo sa zvýši?

V pozemných silách treba nasadiť sedem motostreleckých brigád. Každá kombinovaná armáda bude navyše zahŕňať zmiešanú leteckú divíziu a armádnu leteckú brigádu 80-100 bojových vrtuľníkov. V námorníctve by sa všetkých päť námorných brigád, ktoré mali admiráli k dispozícii, premenilo na divízie. Takmer určite všetko, čo sa deje, súvisí s čoraz násilnejšími bojmi na Ukrajine a v jej okolí.

Generáli "netrafili"

Ukazuje sa, že mnohé minuloročné výpočty generálneho štábu po tragickom „Kursku“ v auguste 2024 išli "do pekla". Predpokladám teda, že vedenie Ministerstva obrany sa muselo neplánovane ponáhľať do Kremľa, pokloniť sa Putinovi so žiadosťou o pridelenie dodatočných kvót na nábor tisícov nových vojakov, s ktorými sa nepočítalo v predchádzajúcich rozpisoch obsadzovania personálu, napísal autor. 

Čo sa stalo?

V auguste prišla ukrajinská invázia do Kurskej oblasti. Cesty zo strany nepriateľského územia, ako sa ukázalo, boli takmer dokorán. S výnimkou ojedinelých formácií pohraničníkov sa na tejto línii nenachádzal takmer nikto.  Je jasné, že toto sa už nedalo tolerovať v žiadnom smere. Nie pri Belgorode a Brjansku, kde situácia rozhodne nebola lepšia. Nášmu generálnemu štábu, ktorý na hraniciach s Ukrajinou zmeškal všetko možné aj nemožné, tak bolo jasné, že na úsekoch štátnej hranice v týchto troch regiónoch sa budeme musieť presadiť vážne a nadlho. Kde zoženieme ďalšie pluky, brigády a divízie, aby boli mnohé stovky kilometrov zdanlivo pokojnej štátnej hranice pre ukrajinské ozbrojené sily nepriechodné? V decembri 2023 o tom nikto z viachviezdičkových ruských generálov nepremýšľal, ani netušil. 

Niet veliteľov

Myslel si niekto z vedenia rezortu obrany, že ruský dôstojnícky zbor sa niekedy ocitne v takejto personálnej situácii? Presne tak - nie. Inak by od roku 1992 neboli rozpustené desiatky najlepších a najuznávanejších vojenských vzdelávacích inštitúcií v krajine, konštatuje autor.  

RUSI CHCÚ otvoriť databázu "nepriateľov Ruska"
Podpredseda Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Dmitrij Medvedev navrhol vytvorenie otvorenej a každému prístupnej databázy nepriateľov Ruska. Informuje agentúra RIA. Bývalý ruský prezident navrhol vytvorenie otvorených zoznamov ruských... Čítať ďalej
17 | 09 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok