Podporoval Ukrajinu, chcel tam ísť zomrieť
18 | 09 | 2024 I Ivan Brožík

Snažil sa verbovať Afgancov pre Ukrajinu, chcel vypáliť Kremeľ a objavil sa v propagačnom videu. To je asi to najkrikľavejšie, čo je známe o Ryanovi Wesley Routhovi, ktorý bol zadržaný, pretože sa schovával s puškou v kroví pri golfovom ihrisku, kde práve hral golf prezidentský kandidát Donald Trump. 58-ročný Američan toho má ale na konte viac. Okrem iného aj opakované strety s políciou. Píše web parlamentnilisty,cz.

Dva mesiace ubehli a opäť sa niekto pokúsil zavraždiť kandidáta na amerického prezidenta, Donalda Trumpa. Ani tentokrát pokus nevyšiel, ale zásah štátnych zložiek bol tentoraz o dosť profesionálnejší.

Čo už vieme

Podľa CNN k pokusu o atentát došlo na golfovom ihrisku na Floride. Na údajného útočníka vypálili agenti americkej tajnej služby, keď spozorovali hlaveň zbrane vytŕčajúcej z krovia na okraji golfového ihriska. Agenti podľa miestneho šerifa sú súčasťou tímu, ktorý ide jednu alebo dve jamky dopredu, aby zaistil Trumpovo bezpečie. Útočník bol vraj 275 až 450 metrov od Trumpa. Z miesta utiekol vo vozidle, ktoré spozoroval svedok a kontaktoval políciu. „Hej, videl som týpka, ako uteká z krovia, nasadol do čierneho nissanu a odfotil som auto aj značky,“ popísal šerif, čo im povedal svedok, teda prácu mali policajti veľmi uľahčenú. Podozrivý bol čoskoro zadržaný a pri zatýkaní a vo väzbe nevypovedal. Podľa troch zdrojov CNN je podozrivý Ryan Wesley Routh, 58-ročný majiteľ malej stavebnej firmy. Ako zbraň mal vraj verziu automatu kalašnikov s optikou.

Typický podporovateľ Ukrajiny

Taktiež podľa CNN išlo o podporovateľa Ukrajiny. Podľa príspevkov na sociálnych sieťach sa domnieval, že ak Trump vyhrá, tak už USA nebudú demokratické. Dotyčný údajne podporoval Trumpa v roku 2016, ale postupne proti prezidentovi zahorkol a v roku 2020 napísal, že „bude rád, až bude preč“. Venoval viac ako 100 dolárov (2 265 Kč - pozn. Red.) Demokratom na kampaň.

Routh je podľa príspevkov zarytý podporovateľ Ukrajiny. "Som ochotný odletieť do Krakowa, dôjsť k hraniciam s Ukrajinou, prihlásiť sa, bojovať a zomrieť," uviedol. Tiež vyhlásil, že „Kremeľ musí zhorieť“.

Na sociálnych sieťach huckal žoldnierov

Na svojom facebookovom profile povzbudzoval tých, ktorí sa hlásili ako dobrovoľníci do ukrajinskej armády. V smršti príspevkov sa napríklad snažil verbovať Afgancov a vydával sa za neoficiálneho predstaviteľa ukrajinskej vlády. "Afganskí vojaci - Ukrajina má záujem o 3000 vojakov, takže potrebujem, aby mi každý vojak, ktorý má pas, poslal kópiu svojho pasu na zaslanie na Ukrajinu," uviedol. Jeden zákazník, nespokojný s prácou, ktorú Routhova firma odviedla, zase povedal, že mu Routh tvrdil, že odišiel na Ukrajinu bojovať s Ruskom.   

Okrem toho mal Routh problémy so zákonom v roku 2002, kedy mal siahnuť na zbraň po zatknutí políciou a následne sa zabarikádoval.

Propagoval fašistov

Ako zistili priaznivci Donalda Trumpa, Routh sa objavil vo videu podporujúcom prápor Azov, keď v roku 2022 prebiehalo obliehanie Mariupolu a komplexu Azovstal. (vo videu v čase 1.50 z 2.20). Video je súčasťou vtedajšej propagandy, ktorá požadovala vytvorenie koridoru pre civilistov a vojakov v Azovstale. Routh sa ale vo videu len mihne a nič nehovorí. Píšu parlamentnelisty.cz.

Rusi trápia Američanov
Ruské cvičenia prinútili USA presunúť protilodné rakety na Aleutské ostrovy. Americkú armádu nasadili na Aleutské ostrovy kvôli ruským cvičeniam Ocean 2024. Vyvolali poplach Americkú armádu naliehavo nasadili na Aleutské ostrovy pre ruské... Čítať ďalej
16 | 09 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok