Hyenizmus chovateľa, ktorí nechal kone napospas vode, obrovské emócie dobrovoľníkov, ktorí ich zachraňovali
17 | 09 | 2024 I Gabriela Fedičová

Nemalé emócie v týchto dňoch vyvoláva správanie majiteľa zvierat z Polanky nad Odrou, ktorý nezabezpečil svoje zvieratá pred veľkou vodou. Život im zachránili dobrovoľníci, ktorí nasadili vlastné životy; Situácia sa rieši aj na sociálnych sieťach, kde sa ľudia zhodujú, že v prípade tohto chovu ide o dlhodobé týranie zvierat. Chovateľ to popiera. Do veci sa vložila aj herečka Nikol Leitgeb, informovali české Parlamentní listy.

Dobrovoľníci u Odry zachraňovali kone, ovce, kravy. Nepodarilo sa im však zachrániť úplne všetkých. Situácia podľa nich zašla tak ďaleko preto, že sa majiteľ zvierat Antonín Prokop rozhodol pri povodniach ponechať zvieratá vlastnému osudu.

Prokop mal zvieratá na lúkach pozdĺž železničnej trate v Polance nad Odrou, väčšina z nich bola v reťaziach či inak uviazaná, aby sa nerozutekali po krajine. V čase, keď voda kulminovala, bolo na lúkach viac ako meter vody.

„Zohnali sme člny, dronom sa to všetko mapovalo a tiež sa cez neho navádzali tí, ktorí vyrazili zachraňovať. Koníky totiž nebolo vidieť,“ popísala jedna z dobrovoľníčok s tým, že nešlo ale len o kone, ale aj kravy s teliatkom, ktoré boli uviazané, alebo kozy v klietkach. „Bola to krízová situácia. Úrady nič nerobili, tak sa spustila taká akcia,“ vysvetlila pre Novinky žena, ktorá nechcela byť menovaná.

„Bolo tam šesť koní. Dve som vyťahovala, ktoré stáli po krk vo vode. Kobyly sa trepali, bolo to hrozné,“ poukázala ďalšia dobrovoľníčka Jana Tirolová z Ostravy, ktorá sa vydala pre zvieratá do vody. Doplnila, že najprv zachraňovali ovce a kozy, ktoré boli priviazané v nejakej budove. „Boli v špine, ťahali za sebou nejaké harampádie.“

„Zostala tam kobyla so žriebätkom, pre nich sme už nemohli. Nemali sme silu, bola tma, nevideli sme na nich,“ zdôvodnila žena. A že počas záchrannej misie mala vodu po prsia a pohyb sťažoval silný prúd. „Bolo to hrozné, nešlo to ani prejsť. Ale podarilo sa,“ zmienila Tirolová, ktorá pripustila, že záchrana zatopených koní bola riskantná.

Kone na zatopenej pastvine odmietli riešiť hasiči aj miestny starosta. "Hasiči povedali, že tam už nepôjdu, a starosta, že nie je čas, že má práce dosť, že musí evakuovať ľudí," popísala Tirolová.

Stovky ľudí na sociálnych sieťach zúria, ako sa majiteľ zvierat mohol tak bezohľadne zachovať a pokojne nechať svoje zvieratá sa utopiť. Objavujú sa aj zlostné komentáre smerom k Prokopovi, že potom, čo zvieratá tím dobrovoľníkov zachránil z vody, si ich prišiel vyzdvihnúť.

Na Facebooku v predošlých dňoch upozorňovali, že kone sú už niekoľkokrát uviazaní na daždi. Internetom koluje aj množstvo videí. 

Celej kauze sa venuje facebooková stránka Kauza Polanka . Podľa príspevku mala u Prokopa zasahovať polícia. „Dnešná záchranná akcia na honculi sa skončila príchodom polície. Nejaké zvieratá sa podarilo zachrániť, nejaké už nie. Sú aj zvieratá, ktoré tam ostali,“ poznamenala v príspevku Renáta Gajová.

Na situáciu poukázala na sociálnych sieťach aj herečka Nikol Leitgeb, predtým Štíbrová, ktorej ľudia písali, že s Antonínom Prokopom sú problémy dlhodobejšieho charakteru. „Som z Ostravy, kauzu s koníkmi poznám, tak ako skoro všetci tu. Plačem ako malá,“ uviedla jedna pisateľka. „Bývala som v Polance nad Odrou, je to dlhoročný problém. Pre pána Prokopa nemáme slušných slov, zvieratá u neho trpia a on je hyena najväčšieho kalibru,“ pridala komentár ďalšia diskutérka.

„Nikol, riešime to už strašne dlho, tie kone tam koľkokrát stoja na krátkej reťazi celé dni na jednom mieste. Už toľkokrát riešila veterinárna správa a vždy z toho pán vyšiel v pohode a zvieratá mu ostali. Musí sa o tom konečne hovoriť!“ znela ďalšia z reakcií na herečkine príspevky ohľadom záchrany zvierat v Polanke. Ľudia tiež často písali, že na reťaziach boli kone uviazané tak pevne, že sa im zarezávali do krkov.

Chovateľ Prokop vo vyjadrení pre Novinky poprel, že by jeho zvieratá trpeli alebo že ich zachraňoval niekto iný ako on a jeho známi. „Mám všetko pod kontrolou, nič tam nie je, kone sme odviezli,“ povedal a dodal, že nič z toho, čo dobrovoľníci hovoria, nie je pravda.

Na otázku Noviniek, prečo bol ešte v pondelok dopoludnia na lúke pri trati mŕtvy cap, odpovedal, že kafiléria nestíha, ale že ho nechá určite odviezť. „Priviazaný nebol. Že má šnúru okolo krku? To musel niekto narafičiť,“ tvrdil Prokop.

Českí pravdoláskari rýpu do Slovenska
Piata, progresívna kolóna českých pravdoláskarov na Slovensku musí jasať. Isté kruhy v Českej republike totiž opäť vytiahli starý povýšenecký scenár s titulom "Ať si jdou". Je zaujímavé, do akej miery je možné v Česku ignorantsky nerešpektovať... Čítať ďalej
17 | 09 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok