AKTUÁLNE! Z MINÚTY NA MINÚTU Z NR SR
17 | 09 | 2024 I Gabriela Fedičová/TASR

Poslanci Národnej rady (NR) SR pokračujú v utorok ráno po víkendovej prestávke v septembrovej schôdzi.

19:19 NRSR: Poslanci v závere utorkového rokovania diskutovali o príspevkoch na šport

Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok v závere ďalšieho rokovacieho dňa 19. schôdze diskutovali o novele zákona o dani z príjmov z dielne skupiny poslancov SNS. Návrh hovorí o tom, že firmy by si mohli príspevky na šport odrátať z daňového základu.

Právnické aj fyzické osoby by si podľa návrhu mohli od základu dane zníženého o odpočet daňovej straty odrátať príspevky v prospech športovej organizácie alebo aj poskytnutia športového náčinia a vybavenia daňovníkom športovej organizácii. Odpočet môže byť v určitých prípadoch zvýšený až o ďalšiu štvrtinu vynaložených nákladov na šport.

Poslanci si od návrhu v prípade jeho definitívneho schválenia sľubujú väčšiu aktiváciu súkromných zdrojov do sektora športu. "Nové daňové zvýhodnenie, tzv. superodpočet, spočíva v odpočte výdavkov na priame platby daňovníka v prospech športovej organizácie a výdavkov na poskytnutie športového náčinia a vybavenia daňovníkom športovej organizácii. Odpočet výdavkov na podporu športu si môže uplatniť právnická osoba a fyzická osoba s príjmami z podnikania alebo z inej samostatne zárobkovej činnosti," priblížili predkladatelia.

Zákonodarcovia diskutovali aj o novele zákona o Európskom hlavnom meste kultúry, ktorým sa taktiež mení zákon o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva kultúry (MK) SR.

19:10 NRSR: Poslanci za KDH sa nezúčastnia na voľbe členov Rady STVR

Poslanci Národnej rady (NR) SR za opozičné KDH sa nezúčastnia na voľbe členov Rady Slovenskej televízie a rozhlasu (STVR) v parlamente. Považujú to za frašku s vopred jasným výsledkom v prospech vládnej koalície. Uviedol to člen parlamentného výboru pre kultúru a médiá Jozef Hajko (KDH).

"Nemáme dôvod legitimizovať Radu STVR, ktorá vznikla na základe zákona, s ktorým sme nesúhlasili a ktorá je účelovo obsadzovaná ľuďmi, poplatnými vládnym politickým stranám," skonštatoval.

Opätovne skritizoval zmeny v telerozhlase aj vymenovanie členov rady šéfkou rezortu kultúry Martinou Šimkovičovou (nominantka SNS). "Jedným z členov rady sa totiž stal generálny tajomník ministerstva kultúry Lukáš Machala, ktorého v účelovom výberovom konaní vybrali dokonca jeho priami podriadení," podotkol.

Parlamentný výbor pre kultúru a médiá v utorok prerokoval zoznam kandidátov na päť zatiaľ neobsadených postov v Rade STVR. Do voľby v pléne posunul menoslov so 44 kandidátmi. Uskutočniť by sa mala na aktuálnej septembrovej schôdzi. Štrajkový výbor STVR žiada pozastavenie voľby v parlamente. Argumentuje netransparentnosťou a konfliktom záujmov pri výbere kandidátov menovaných ministerkou kultúry. Poukazuje pritom najmä na menovanie Machalu do rady.

19:01 NRSR: Mediálny výbor posunul do voľby v pléne 44 kandidátov do Rady STVR

Na post piatich členov Rady STVR, ktorých volia poslanci Národnej rady (NR) SR, je 44 uchádzačov. Parlamentný výbor pre kultúru a médiá v utorok prerokoval zoznam kandidátov, po verifikovaní splnenia podmienok pre uchádzačov posunul menoslov do voľby v pléne. Uskutočniť sa má na aktuálnej septembrovej schôdzi.

Rada v piatok (13. 9.) zverejnila na webe NR SR zoznam 44 kandidátov, ktorí sa prihlásili prostredníctvom výzvy parlamentného výboru. Najviac prihlásených je za oblasť televízneho vysielania (14), po osem uchádzačov o členstvo v Rade STVR je za oblasť rozhlasového vysielania a tiež informačných technológií. Ako odborník v oblasti ekonómie chce pôsobiť v rade desať kandidátov, štyria za oblasť práva.

Predseda mediálneho výboru Roman Michelko (SNS) minulý týždeň avizoval, že voľba by sa mala uskutočniť na septembrovej schôdzi tak, aby do konca septembra mohla byť definitívne kreovaná Rada STVR, ktorá spustí výberový proces na nového generálneho riaditeľa verejnoprávneho médiá. Verí, že do konca októbra by mal byť známy nový riadny šéf STVR.

Nové kreovanie rady súvisí so zákonom, ktorým sa od 1. júla dovtedajšia RTVS zmenila na STVR a skončil sa zároveň mandát generálneho riaditeľa Ľuboša Machaja i členov orgánu dohľadu. Známe sú už mená štyroch členov, ktorých do rady na základe výberového konania menovala ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS). Členmi rady sa od 1. augusta stali Peter Benčurík, Jozef Krošlák, Lukáš Machala a Jarmila Mikušová. Zvyšných piatich členov Rady STVR zvolia poslanci Národnej rady.

Rada bude mať po novom kompetenciu voliť generálneho riaditeľa, rovnako ho v prípade neplnenia zákonných ustanovení bude môcť odvolať.

18:23 NRSR: B. Vančo chce iniciovať poslanecký prieskum na generálnej prokuratúre

Poslanec Národnej rady (NR) SR Branislav Vančo (PS) bude iniciovať poslanecký prieskum na Generálnej prokuratúre (GP) SR. Chce, aby generálny prokurátor Maroš Žilinka vysvetlil rozhodnutia pri rušení Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Poslanec to skonštatoval v reakcii na rokovanie parlamentného ústavnoprávneho výboru.

"Po piatich mesiacoch sa nám konečne podarilo dostať generálneho prokurátora Maroša Žilinku na zasadnutie ústavnoprávneho výboru, aby mohol vysvetliť svoje rozhodnutia pri rušení Úradu špeciálnej prokuratúry. O svojich dobrých úmysloch nás však nepresvedčil, práve naopak," tvrdí Vančo v stanovisku PS.

Žilinka podľa neho na výbore hovoril len všeobecné floskuly o odbornosti a potrebách prokuratúry. "Z odpovedí navyše vyplýva, že vedome prispel k pomste a faktickému odstaveniu bývalých prokurátorov ÚŠP, ktorí dozorovali a zastupovali tie najväčšie kauzy. Generálny prokurátor okrem toho odmietol zverejniť výsledky internej kontroly, ktorá sa zaoberala chaosom pri sťahovaní a prideľovaní spisov, ktoré pôvodne patrili do agendy bývalého ÚŠP," skonštatoval. Verejnosť má podľa Vanča právo na tieto informácie.

17:43 NRSR: Tepelné čerpadlá budú oslobodené od poplatkov za využívanie vôd

Tepelné čerpadlá typu voda-voda budú oslobodené od odvádzania platieb a poplatkov za využívanie energetického potenciálu povrchových a podzemných vôd. Vyplýva to z vládnej novely vodného zákona, ktorú v utorok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Cieľom návrhu je podľa envirorezortu odstránenie legislatívnych bariér pri využívaní systémov tepelných čerpadiel. Poukázal na to, že Európska komisia vyzvala členské štáty, aby v plnej miere využili opatrenia, ktoré by znížili bariéry pri prechode na čistú energiu, ako je využívanie tepelných čerpadiel.

Zákonodarcovia tiež schválili pozmeňujúci návrh z dielne koaličného poslanca Jana Kvorku (Smer-SD). Zavádza sa ňou možnosť pre štát vyvlastniť nevysporiadané pozemky pod vodnou stavbou. "Vyvlastňovacie konanie sa začína na návrh príslušného správcu vodnej stavby, pričom návrh na vyvlastnenie práv k takýmto pozemkom môže podať v mene štátu príslušný správca vodnej stavby do 31. decembra 2045," uvádza sa v schválenej legislatíve.

17:24 NRSR: Policajti budú môcť dostať dočasný stabilizačný a náborový príspevok

Príslušníci bezpečnostných zložiek budú môcť za stanovených podmienok dostať jednorazový dočasný stabilizačný príspevok a tiež dočasný náborový príspevok. Zavedú sa aj vyššie príspevky na bývanie či osobné príplatky. Vyplýva to z novely zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru SR, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže SR a Železničnej polície, ktorá mení aj zákon o finančnej správe. Materiál v utorok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Rokovali o ňom v skrátenom legislatívnom konaní.

Príspevky majú prispieť k zvráteniu nepriaznivej personálnej situácie v týchto zložkách. Novela má priniesť zlepšenie podmienok odmeňovania, ako aj udržateľnosť príslušníkov. Príspevky sa zavedú aj pre ozbrojených príslušníkov finančnej správy, preto sa novelizoval aj zákon o finančnej správe.

Jednorazový dočasný stabilizačný príspevok vo výške 5000 eur bude môcť dostať policajt, ktorého služobný pomer vrátane služobného pomeru príslušníka v Ozbrojených silách SR, Hasičskom a záchrannom zbore, Horskej záchrannej službe alebo služobného pomeru ozbrojeného príslušníka finančnej správy bude trvať do 30. júna 2025 aspoň 20 rokov. Policajt bude následne povinný tri roky zotrvať v služobnom pomere.

Dočasný náborový príspevok vo výške 5000 eur bude môcť získať policajt a ozbrojený príslušník finančnej správy v príprave, ktorého prvýkrát príjmu od 1. októbra 2024 do 31. decembra 2025. Policajt bude oň môcť požiadať až po získaní policajného vzdelania a ustanovení do funkcie a zotrvať v služobnom pomere bude musieť päť rokov. Ozbrojený príslušník finančnej správy bude môcť požiadať o príspevok až po získaní profesijného vzdelania.

Na dočasný náborový príspevok bude mať nárok len ten príslušník, ktorý je v danom období prijatý do pomeru prvýkrát. Nárok naň nebude mať policajt, ktorý by bol od októbra do konca roka 2025 prijatý opätovne.

Možnosť priznania príspevku na bývanie vo vyššej sume má byť stabilizačným nástrojom, a to najmä v regiónoch s vysokými nákladmi na bývanie. Príspevok sa zvýši v priemere o 200 eur. Závisieť bude výlučne od miesta výkonu štátnej služby. U ozbrojených príslušníkov finančnej správy nárok na príspevok na bývanie doteraz absentoval. Dostanú príspevok do výšky 700 eur mesačne.

"Ďalším motivačným a stabilizačným prvkom má byť aj možnosť priznania osobného príplatku príslušníkovi v prípravnej štátnej službe a dočasnej štátnej službe bezprostredne po prijatí," píše sa v materiáli.

Novela má byť účinná od 1. októbra 2024 okrem niektorých ustanovení, ktoré majú byť účinné až od 1. januára 2025.

15:41 NRSR: Areál Bratislavského hradu bude uzatvorený do piatka

Areál Bratislavského hradu bude pre verejnosť a návštevníkov do piatka (20. 9.) uzatvorený. Dôvodom je odstraňovanie následkov extrémneho počasia a bezpečnostné riziko pre zlý stav stromov. TASR o tom informoval odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady (NR) SR.

V nedeľu (15. 9.) sa vplyvom poveternostnej situácie zrútila malá časť oporného múru v areáli Bratislavského hradu. Išlo o časť múru v blízkosti vnútroareálovej komunikácie smerom od Leopoldovej brány. K žiadnym iným škodám ani ohrozeniam na zdraví nedošlo.

15:20 NRSR: SNS verí, že niektorí poslanci Hlasu nechceli rozbíjať jednotu koalície

Koaličná SNS vyjadrila poľutovanie nad tým, že niektorí poslanci Hlasu-SD sa nezúčastnili na hlasovaní o odvolaní šéfa PS Michala Šimečku z postu podpredsedu Národnej rady (NR) SR. Verí, že ide o jednorazový jav a že cieľom nebolo rozbíjať jednotu koalície a vlády. SNS chce, aby predseda Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok prijal opatrenia, aby sa táto situácia v poslaneckom klube v budúcnosti nediala.

SNS víta, že parlament odvolal Šimečku. "SNS však súčasne vyjadruje poľutovanie nad tým, že traja poslanci zo strany Hlas-SD nepodržali koalíciu. SNS verí, že je to jednorazový jav strany Hlas-SD a že cieľom hlasovania poslancov strany Hlas-SD nie je rozbíjať jednotu koalície a vlády SR," uviedla strana v stanovisku, ktoré TASR zaslala hovorkyňa Zuzana Škopcová.

Šéfa PS z funkcie podpredsedu NR SR odvolal parlament v tajnom hlasovaní 76 hlasmi zo 77 prítomných. Opoziční poslanci vopred avizovali, že sa na hlasovaní nezúčastnia. Návrh na odvolanie Šimečku podali poslanci Smeru-SD a SNS. Vyčítali mu podozrenia z čerpania štátnych dotácií osobami, ktoré sú mu blízke, aj z manipulácie pri prideľovaní dotácií. Kritizovali ho aj za organizáciu protestov proti vedeniu rezortov kultúry a spravodlivosti, v ktorých podľa nich Šimečkova rodina stráca finančné zázemie. Šimečka bral kritiku ako pomstu za jeho opozičnú prácu.

Po hlasovaní poslanci Hlasu-SD Samuel Migaľ a Radomír Šalitroš verejne deklarovali, že sa na hlasovaní nezúčastnili. Táto téma podľa nich prispieva k polarizácii spoločnosti.

14:42 NRSR: KDH vníma odvolanie Šimečku ako pošliapanie demokracie

Opozičné KDH vníma odvolanie Michala Šimečku (PS) z funkcie podpredsedu Národnej rady (NR) SR ako pošliapanie demokracie. Skonštatoval to poslanec a líder kresťanských demokratov Milan Majerský. Pripomenul, že miesto podpredsedu parlamentu má patriť najsilnejšej opozičnej strane. "Tu nejde o Michala Šimečku, tu ide o niečo úplne iné. Ide o pošliapanie demokracie, ide o pošliapanie demokratických pravidiel, ktoré tu fungovali 34 rokov, a preto sa nám to nepáči," vyhlásil v utorok.

14:13 Premiér: Opozícia môže navrhnúť kandidáta na post podpredsedu NR SR

Opozícia môže na post podpredsedu Národnej rady (NR) SR navrhnúť kandidáta, ktorý bude následne zvolený. V reakcii na odvolanie lídra opozičného PS Michala Šimečku z funkcie podpredsedu parlamentu to uviedol premiér Robert Fico (Smer-SD) na utorkovej tlačovej konferencii. Koalícia podľa neho rešpektuje právo opozície na obsadenie postu. Odvolanie Šimečku považuje za správne, podľa premiéra pre kauzu s jeho rodinou budú žiadať Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR o kontrolu.

"Verím, že je to jasný odkaz, že nebudeme rešpektovať falošných politikov, falošných ľudí, ktorí majú plné reči demokracie a právneho štátu, ale pritom doma vo vlastnej kuchyni sa správajú nedemokraticky a proti právnemu štátu aj idú," uviedol premiér. Kauza tak podľa neho skončila a budú ju doťahovať cez požiadavku na NKÚ.

Poznamenal, že chcú, aby NKÚ prišiel na ministerstvo spravodlivosti aj na ministerstvo kultúry a preveril, či nešlo o podvody zo strany rodiny Šimečku. Ich konanie označil za typický príklad príživníctva.

13:41 NRSR: O Šimečkovi nehlasovali Migaľ a Šalitroš z Hlasu, hovoria o polarizácii

Poslanci Národnej rady (NR) SR za koaličný Hlas-SD Samuel Migaľ a Radomír Šalitroš sa nezúčastnili na hlasovaní o odvolaní lídra opozičného PS Michala Šimečku z funkcie podpredsedu NR SR. Migaľovi je podľa svojich slov jedno, kto sedí na opozičnej stoličke podpredsedu parlamentu, no myslí si, že táto téma zbytočne polarizuje spoločnosť. Rovnako aj Šalitroš tvrdí, že odvolanie Šimečku nepomôže zastaviť polarizáciu.

Migaľ svojím rozhodnutím nechcel obhajovať Šimečku. "Táto téma z môjho pohľadu zbytočne polarizuje spoločnosť," povedal po hlasovaní novinárom. Myslí si, že sú dôležitejšie témy, ktoré treba riešiť. "To, ako sme sa vyrovnali s atentátom na premiéra, tiež nie je úplne zažehnané," dodal. Nechcel hodnotiť svojich kolegov. V téme videl iba politikárčenie, ktoré zbytočne rozkladá spoločnosť. Vníma to ako tému koaličných partnerov.

Šalitroš chce, aby sa prestala polarizovať spoločnosť. "U mňa tá hlavná polarizácia začala Matovičom, potom rôzne protesty, aj koalícia v minulosti mohla polarizovať. Vravím si, že už treba prestať a odvolanie Šimečku nepomôže zastaviť polarizáciu. Takže to bol dôvod, prečo ja som sa na poslednú chvíľu rozhodol neprevziať si hlasovací lístok," ozrejmil. Nechcel povedať, či si za to vyslúžil výhrady z vedenia strany alebo ostatných koaličných partnerov. "Zatiaľ o tom pomlčím," dodal.

Migaľ považuje za špekulatívnu otázku, či by podporil Šimečku, ak by ho PS opäť navrhlo za podpredsedu NR SR. Zdôraznil, že spolu so Šalitrošom ostávajú súčasťou poslaneckého klubu Hlasu-SD. "Budeme hlasovať za každý dobrý zákon z dielne vládnej koalície, ale sme presvedčení o tom, že tieto zákony by mali prechádzať v takom prípade, že budú schválené na koaličnej rade," povedal.

Richard Glück (Smer-SD) považuje postoj niektorých poslancov za Hlas-SD k odvolávaniu za ich právo slobodne vykonávať mandát. "Je to ich zodpovednosť voči ich voličom," podotkol. Víta, že k odvolaniu Šimečku z funkcie došlo. Pavol Ľupták (SNS) súhlasí s argumentom, že Slovensko v súčasnosti čelí vážnejším problémom. Myslí si však, že dôvody, ktoré viedli k odvolaniu Šimečku, boli vážne. "Netransparentné čerpanie dotácií vo vzťahu, keď riešime konsolidáciu, zvyšujú sa dane, tak je to vlastne šetrenie finančných prostriedkov," podotkol.

Šéfa PS z funkcie podpredsedu NR SR odvolal v utorok parlament v tajnom hlasovaní 76 hlasmi zo 77 prítomných. Opoziční poslanci vopred avizovali, že sa na hlasovaní nezúčastnia. Návrh na odvolanie Šimečku podali poslanci Smeru-SD a SNS. Vyčítali mu podozrenia z čerpania štátnych dotácií osobami, ktoré sú mu blízke, aj z manipulácie pri prideľovaní dotácií. Hlas-SD avizoval, že jeho poslanci návrh podporia. Šimečka bral kritiku ako pomstu za jeho opozičnú prácu.

13:34 Matovič: PS bude po odvolaní Šimečku silnejšie, môže to uškodiť menším stranám

Opozičné PS bude po odvolaní jeho lídra Michala Šimečku z funkcie podpredsedu parlamentu silnejšie. Myslí si to poslanec Národnej rady (NR) SR a líder opozičného hnutia Slovensko Igor Matovič. Upozornil však na to, že to môže v najbližších parlamentných voľbách uškodiť menším stranám a vládu bude opätovne zostavovať Smer-SD.

"Premiér Robert Fico (Smer-SD) si dal z PS urobiť svojho hlavného súpera, nie s tým cieľom, aby PS vyhralo budúce voľby, ale preto, aby 'mafia' vyhrala aj budúce voľby. Lebo presný opak je pravdou - čím silnejšie bude PS, čo po tomto odvolávaní určite silnejšie bude, tým je väčšia šanca, že v budúcich voľbách hlasy menších demokratických strán prepadnú, to znamená Fico má väčšiu šancu, že 'mafia' tu bude vládnuť ďalšie desaťročia," povedal.
Matovič nespochybňuje, že miesto podpredsedu parlamentu patrí hnutiu PS. "Nech si PS vyberie, koho chce mať v tejto pozícii, ale teda možno trucovite nechajú miesto voľné, uvidíme," doplnil. Obáva sa však, či opozícia bude mať možnosť zvoliť si nového kandidáta.
Odvolanie Šimečku skritizovala aj poslankyňa NR SR Veronika Remišová (Slovensko, Za ľudí, KÚ). Kresťanská únia poukázala na to, že parlament v súčasnosti nemá ani riadneho predsedu ani podpredsedu. "Považujeme to za hrubú neúctu nielen voči samotnej inštitúcii a Ústave SR, ale voči občanom Slovenska, od ktorých vláda dostala mandát vo voľbách. Zotrvanie v tomto provizóriu vnímame ako dehonestovanie ústavných zvyklostí, slušnosti a úcty k vlastnému národu," dodala.
Poslanci v utorok odvolali Michala Šimečku z funkcie podpredsedu NR SR. Urobili tak v tajnom hlasovaní. Bolo na ňom prítomných 77 poslancov, jeden lístok bol neplatný. Za odvolanie Šimečku hlasovalo 76 poslancov, nikto nebol proti a nikto sa nezdržal.

13:04 NRSR: M. Šimečka: Môžete odvolať podpredsedu parlamentu, ale nie lídra opozície

Predseda PS Michal Šimečka odkázal premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD), že ho mohol odvolať z funkcie podpredsedu Národnej rady (NR) SR, ale nemôže odvolať lídra opozície. Šimečku v utorok parlament z funkcie odvolal.

Šimečka v reakcii uviedol, že chce Fica poraziť vo voľbách. "Teším sa, ako vás porazím vo voľbách. Teraz mám na to o niekoľko hodín denne viac času," odkázal šéf PS v stanovisku.
Zároveň poukázal na problémy, ktoré podľa neho vláda nerieši. "Tak ma odvolali. Dnes sa všetky problémy Slovenska vyriešia. Zlacnejú potraviny, učiteľky a zdravotné sestry budú mať vyššie platy, naše deti prestanú utekať do zahraničia, do Košíc prídete po diaľnici a aj tá voda z pivníc sa vypumpuje sama," skonštatoval. "Gratulujem Robertovi Ficovi, síce mu to trvalo vyše 30 rokov 'poslancovania' a 'premiérovania', ale konečne našiel svätý grál, ako vládnuť pre ľudí na Slovensku," doplnil Šimečka.
Šéfa PS z funkcie podpredsedu NR SR odvolal parlament v tajnom hlasovaní 76 hlasmi zo 77 prítomných. Opoziční poslanci vopred avizovali, že sa na hlasovaní nezúčastnia. Návrh na odvolanie Šimečku podali poslanci Smeru-SD a SNS. Vyčítali mu podozrenia z čerpania štátnych dotácií osobami, ktoré sú mu blízke, aj z manipulácie pri prideľovaní dotácií. Kritizovali ho aj za organizáciu protestov proti vedeniu rezortov kultúry a spravodlivosti, v ktorých podľa nich Šimečkova rodina stráca finančné zázemie. Šimečka bral kritiku ako pomstu za jeho opozičnú prácu.

12:55 NRSR: Za šéfa výboru na kontrolu SIS zvolili S. Migaľa, M. Kolíková neuspela

Za predsedu Osobitného kontrolného výboru Národnej rady (NR) SR na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) zvolili v utorok poslanci Samuela Migaľa (Hlas-SD). Podporilo ho 75 poslancov zo 147 prítomných. Na post kandidovala aj opozičná poslankyňa Mária Kolíková (SaS). Získala len 62 hlasov.

Post šéfa výboru patrí opozícii. Šéfovala mu Kolíková, ktorú parlament v júni z funkcie odvolal. Migaľ na sociálnej sieti vysvetlil, že ak ho poslanci zvolia do funkcie, poverí vedením výboru opozičného člena, ktorý bude môcť zvolávať a riadiť výbor, čím sa opätovne sfunkční. "Po tomto kroku z pozície predsedu odstúpim a výbor bude viesť opozičný politik," napísal minulý týždeň.

Migaľ chce zvolať zasadnutie výboru čo najskôr, pravdepodobne v stredu (18. 9.). Zopakoval, že chce, aby post predsedu patril opozícii. "Som zvedavý, že či teda tak, ako bola dohoda, opozícia navrhne Františka Majerského (KDH) na post podpredsedu, aby som ho mohol poveriť. Pokiaľ nie, platí dohoda, že poverím zastupovaním podpredsedu výboru s najväčšou pravdepodobnosťou poslanca strany Smer-SD," ozrejmil po hlasovaní novinárom.

Koalícia pri júnovom odvolaní vyčítala Kolíkovej, že ako šéfka výboru postupovala nad rámec svojich kompetencií a "preukázala, že porušuje zákon". SaS v septembri opäť do funkcie navrhla Kolíkovú. Koaliční poslanci tvrdia, že opozícii neustále predkladajú ponuku, aby prišli s nomináciou na šéfa výboru, ktorá bude akceptovaná.

12:45 Koalícia odvolala Michala Šimečku (PS) z funkcie podpredsedu parlamentu. Jeho odvolanie v tajnom hlasovaní podporilo 76 poslancov, najtesnejšou väčšinou. Koaličné kluby majú 79 zákonodarcov, za Šimečkovo odvolanie teda nehlasovali traja z nich. Jedným z nich bol Roman Malatinec z Hlasu.

Plénum odvolalo M. Šimečku z funkcie podpredsedu parlamentu
Líder opozičného PS Michal Šimečka končí ako podpredseda Národnej rady (NR) SR. Poslanci parlamentu ho v utorok odvolali z funkcie. Urobili tak v tajnom hlasovaní. Na hlasovaní bolo prítomných 77 poslancov, jeden lístok bol neplatný. Za odvolanie... Čítať ďalej
17 | 09 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

12:17 Tajná voľba predsedu výboru kontrolu na SIS aj hlasovanie o odvolaní Michala Šimečku z vedenia parlamentu sa skončili. Predsedajúci Peter Žiga (Hlas) oznámi výsledok po spočítaní hlasov.

12:05 NRSR: Poslanci rozhodujú o odvolaní Šimečku, hlasuje sa tajne

V Národnej rade (NR) SR sa v utorok dopoludnia začalo tajné hlasovanie k návrhu na odvolanie lídra opozičného PS Michala Šimečku z funkcie podpredsedu parlamentu.
Mimoriadna schôdza k odvolávaniu Šimečku sa konala minulý týždeň. Iniciovali ju poslanci za Smer-SD a SNS. Odvolať Šimečku chcú pre podozrenia z čerpania štátnych dotácií osobami, ktoré sú mu blízke, aj z manipulácie pri prideľovaní dotácií. Vyčítajú mu aj organizáciu protestov proti vedeniu rezortov kultúry a spravodlivosti, v ktorých podľa nich Šimečkova rodina stráca finančné zázemie.
Odvolávaný podpredseda NR SR kritiku odmietol. Návrh na odvolanie označil ako pomstu za dobrú opozičnú prácu. Poslanci za opozičné PS, SaS, KDH aj hnutie Slovensko už avizovali, že sa nezúčastnia na hlasovaní.
Poslanci zároveň hlasujú aj o predsedovi Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS). Na post opätovne kandiduje Mária Kolíková (SaS), ktorú parlament v júni z funkcie odvolal. O miesto sa uchádza aj Samuel Migaľ (Hlas-SD). Ten avizoval, že tak robí len preto, aby sa výbor sfunkčnil. Po prípadnom zvolení chce totiž vedením výboru poveriť opozičného poslanca.

11:59 NRSR: Plénum prerokuje návrh o obchodovaní s emisnými kvótami v skrátenom režime

Parlament bude o novele zákona o obchodovaní s emisnými kvótami rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Poslanci Národnej rady (NR) SR o tom rozhodli v utorkovom hlasovaní. Novela mení aj zákon o Environmentálnom fonde. Podľa návrhu z dielne envirorezortu by sa mal na Slovensku zaviesť nový systém obchodovania s emisnými kvótami skleníkových plynov (EU ETS). Prvýkrát by sa do rozsahu jeho pôsobnosti mohli zahrnúť emisie z námornej dopravy. Cieľom je prispôsobiť systém na zníženie emisií do roku 2030.

11:57 NRSR: Podmienky jazdy vozidlom v chránených územiach by sa mohli upraviť

Jazdiť alebo stáť s motorovým vozidlom v území s druhým stupňom ochrany by sa mohlo dať aj na účelovej ceste a existujúcej prístupovej poľnej ceste. Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny od SNS, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania. Novelou by sa mali odstrániť "neprimerane prísne a obmedzujúce zákazy" pre obyvateľov, odbremeniť orgány štátnej správy od zbytočnej administratívnej záťaže, ako aj posilniť práva vlastníkov nehnuteľností v chránených územiach.

Jazda alebo státie s motorovým vozidlom v území, kde platí druhý stupeň ochrany, aj na účelovej ceste a na existujúcej prístupovej poľnej ceste by mohla zabezpečiť a zjednodušiť prístup k chatovým osadám, lazom a ku kopaniciam, ako aj sprístupniť územia v súvislosti s výkonom rybárskeho práva či včelárstva.

Novela obsahuje aj vypustenie zákazu používania záprahového vozidla, najmä voza, koča alebo saní, na pozemkoch za hranicami zastavaného územia obce. V druhom stupni ochrany, čiže v poľnohospodárskej krajine, nemá podľa predkladateľov žiadne opodstatnenie.

Na území s druhým stupňom ochrany by podľa novely nemuselo byť zakázané jazdiť na bicykli, trojkolke, kolobežke alebo samovyvažovacom vozidle. Týkať by sa to malo pozemkov za hranicami zastavaného územia obce mimo diaľnice, cesty, miestnej komunikácie, účelovej komunikácie a vyznačenej cyklotrasy. "Dôvodom je uvoľnenie prísnosti zákona. Predmetný zákaz už od druhého stupňa ochrany je neopodstatnený, opodstatnenosť tohto zákazu činnosti je dôležitá najmä od tretieho stupňa ochrany," vysvetlili predkladatelia.

Výnimka zo zákazu vjazdu a státia s motorovým vozidlom pre vlastníkov, správcov, nájomcov pozemkov alebo správcu vodného toku by sa mohla vzťahovať aj na príjazd k takémuto pozemku cez iné pozemky.

Zamestnanci orgánov ochrany prírody by mohli jazdiť alebo stáť s motorovým vozidlom v chránených územiach. Pohybovať by sa mohli aj mimo vyznačeného turistického chodníka alebo náučného chodníka za hranicami zastavaného územia obce v chránených územiach od tretieho stupňa ochrany.

Upraviť sa má aj územná pôsobnosť členov dobrovoľnej stráže prírody. Územná kompetencia dobrovoľnej stráže prírody by mohla byť stanovená na pozemky v ich vlastníctve, správe, nájme alebo v obhospodarovaní alebo na iné pozemky po písomnej dohode. "Každý, kto bude chcieť vykonávať stráž prírody, bude musieť zložiť skúšku z požadovaného okruhu vedomostí pred skúšobnou komisiou tvorenou zo zástupcu okresného úradu v sídle kraja, z organizácie ochrany prírody a územného útvaru Policajného zboru, a raz za päť rokov formou preskúšania," doplnili predkladatelia.

Novela by v prípade definitívneho schválenia mohla byť účinná dňom vyhlásenia.

11:56 NRSR: Výmena informácií medzi vyšetrovacími orgánmi EÚ sa má upraviť

Úrad medzinárodnej policajnej spolupráce Prezídia Policajného zboru by sa mohol stať jednotným kontaktným miestom na výmenu informácií medzi orgánmi presadzovania práva členských štátov Európskej únie (EÚ) na Slovensku. Na základe analýzy hrozieb má postupovať informácie príslušným bezpečnostným orgánom, iným členským štátom a Europolu. Vyplýva to z novely zákona o Policajnom zbore, ktorú v utorok posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR do druhého čítania. Hlavným cieľom návrhu je transpozícia európskej smernice.

Novela upravuje pravidlá výmeny informácií a ustanovuje používanie zabezpečeného komunikačného kanálu SIENA. Iný členský štát EÚ by o informácie mohli prostredníctvom úradu požiadať Policajný zbor, Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS), Kriminálny úrad finančnej správy a Vojenská polícia. Úrad by mal ako kontaktné miesto takisto prijímať žiadosti od iných členských štátov.

"Zákon poskytuje úradu spolupráce možnosť zaslať inému členskému štátu informácie nielen na základe jeho žiadosti, ale aj z vlastného podnetu alebo z podnetu orgánu presadzovania práva, ak existuje objektívny dôvod domnievať sa, že by informácie mohli byť pre daný štát relevantné. Ak ide o trestný čin, pre ktorý možno vydať európsky zatýkací rozkaz, je poskytnutie informácií z vlastného podnetu povinné," priblížil predkladateľ.

Adaptácia slovenskej legislatívy na európsku smernicu si vyžaduje aj zmeny ďalších zákonov. Návrhom by sa preto mal novelizovať aj zákon o Vojenskej polícii, o ZVJS a o finančnej správe.

11:42 NRSR: Veková hranica na výkon notárskeho úradu by sa mohla zvýšiť na 70 rokov

Veková hranica výkonu notárskeho úradu by sa mohla zvýšiť zo súčasných 67 na 70 rokov. Notári by tak mohli vykonávať svoju profesiu do 70 rokov. Vyplýva to z novely Notárskeho poriadku, ktorú v utorok posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR do druhého čítania.
Návrh predložil predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Miroslav Čellár (Hlas-SD). Pripomenul, že pri notároch ide o výkon slobodného povolania, ktorého výkon po ekonomickej báze vykonávajú notári ako samostatne zárobkovo činné osoby. "Z nám najbližších štátov je v súvislosti s touto právnou úpravou stanovený vekový limit 70 rokov v Českej republike, Rakúsku aj v Maďarsku," uviedol v dôvodovej správe s tým, že na túto hranicu chce upraviť vekový limit aj na Slovensku. Novela by v prípade definitívneho schválenia mohla byť účinná od 1. decembra.

11.41 NRSR: Príspevok na pohreb sa zvýši na 200 eur

Príspevok na pohreb sa zvýši zo sumy 79,67 eura na 200 eur. Vyplýva to z novely zákona o príspevku na pohreb, ktorú v utorok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Do parlamentu ju predložila skupina poslancov za koaličnú SNS, ktorá zmeny odôvodnila potrebou zohľadniť súčasné ekonomické podmienky a zabezpečiť dostatočnú finančnú podporu pre pozostalých.
"Od poslednej úpravy výšky príspevku na pohreb v roku 2007 došlo k výraznému nárastu životných nákladov vrátane cien pohrebných služieb, čo spôsobilo, že aktuálna suma príspevku je nedostatočná na pokrytie nákladov spojených s pohrebom," uviedli predkladatelia. Zvýšenie príspevku podľa nich prispeje k sociálnej spravodlivosti a bude viesť k zmierneniu finančného zaťaženia rodín po strate blízkej osoby.
Nová legislatíva má byť účinná od začiatku budúceho roka.

11:37 NRSR: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín sa zvýši

Fond na podporu kultúry národnostných menšín (FPKNM) bude mať po novom k dispozícii 8,8 milióna eur. Vyplýva to z novely zákona o FPKNM, ktorú v utorok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Polmiliónové zvýšenie alokácie zo štátneho rozpočtu súvisí s oficiálnym uznaním vietnamskej národnostnej menšiny. Predkladatelia, skupina koaličných poslancov, poukázala na to, že podporná činnosť fondu sa bude po novom týkať aj tejto, v poradí 14. oficiálnej národnostnej menšiny v SR, a preto treba sumu zvýšiť.

Novela prináša tiež zmenu počtu členov Správnej rady FPKNM. Zvýšiť sa má z 15 na 17. "Keďže za koordinačnú radu alebo odbornú radu vietnamskej národnostnej menšiny pribudne v správnej rade fondu jeden člen správnej rady, správna rada by mala párny počet členov. Z tohto dôvodu sa navrhuje, aby ministerka kultúry SR menúvala a odvolávala dvoch členov správnej rady. Správna rada tak bude mať 17 členov," vysvetlili predkladatelia.

Po novom sa tiež zvýši percento z určených príjmov FPKNM, ktoré môže fond použiť na vlastnú prevádzku, zo šesť na sedem percent. Úprava bola podľa predkladateľov potrebná pre zvýšenie zdravotných odvodov pre zamestnávateľov od začiatku roka aj zvýšením iných prevádzkových nákladov fondu.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) schválenie legislatívnej úpravy v parlamente privítala. "Zmeny vo fonde vítam, pretože posilní postavenie ďalšej z menšín žijúcej na Slovensku. Verím, že aj vďaka ostatným zmenám, ktoré z novely vyplynú, si fond bude ešte lepšie plniť svoju verejnoprávnu funkciu, čo bude v konečnom dôsledku v prospech všetkých národnostných menšín na Slovensku," dodala.

11.32 NRSR: Poslanci schválili novelu týkajúcu sa kúpy národnej kultúrnej pamiatky

Lehota na uplatnenie predkupného práva štátu na kúpu národnej kultúrnej pamiatky sa má predĺžiť z 30 dní na 60 dní. Vyplýva to z novely zákona o ochrane pamiatkového fondu, ktorú v utorok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.
"Dôvodom je potreba náležitého časového priestoru na posúdenie, či nadobudnutie ponúkanej kultúrnej pamiatky má pre štát opodstatnený význam nielen z pohľadu ochrany pamiatkového fondu SR, ale tiež z pohľadu účelnosti a efektívnosti jej ďalšieho využitia pri plnení úloh štátu," objasnili koaliční poslanci, ktorí návrh predložili.
Nová legislatíva má byť účinná od 1. novembra.

11:23 NRSR: Poslanci posunuli do druhého čítania návrh zákona o vzdelávaní dospelých

Poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania vládny návrh zákona o vzdelávaní dospelých. Jeho cieľom je sprehľadniť typológiu kvalifikácií uznávaných na Slovensku, zaviesť nové systémové prvky uznávania kvalifikácií na základe vedomostí, zručností a kompetencií nadobudnutých praxou. Má tiež vytvoriť podmienky pre moderný, praktický a efektívny systém celoživotného vzdelávania a zaviesť systém individuálnych vzdelávacích účtov.
Návrh má priniesť úpravu Slovenského kvalifikačného rámca a Národnej sústavy kvalifikácií. Zaviesť sa majú nové systémové prvky overovania vzdelávacích výstupov na základe vedomostí, zručností a kompetencií nadobudnutých praxou, respektíve validáciou vzdelávacích výstupov predchádzajúceho učenia sa.
Legislatívou sa má tiež zaviesť mikroosvedčenie, teda doklad o vzdelávacích výstupoch, ktoré možno získať na základe vzdelávania najmenej v rozsahu 25 hodín. "Vzdelávací program, ktorý vedie k získaniu mikroosvedčenia, môže poskytovať vysoká, stredná škola alebo iná vzdelávacie inštitúcia, ktorá získala súhlas od strednej alebo vysokej školy na poskytovanie vzdelávacieho programu. Stredná škola a vzdelávacia inštitúcia majú byť súčasne certifikovanou vzdelávacou inštitúciou, to znamená majú mať zabezpečený vnútorný systém kvality," ozrejmilo ministerstvo školstva.
Zrovnoprávniť sa tiež majú postupy získania úrovne kvalifikácie so stupňom vzdelania v špecifických prípadoch stredného odborného vzdelávania. Po novom by napríklad mala stredná odborná škola, ktorá používa označenie centrum odborného vzdelávania a prípravy, vydať okrem osvedčenia o profesijnej kvalifikácii aj výučný list a vysvedčenie o záverečnej skúške v príslušnom učebnom odbore.
Legislatívnym návrhom sa majú tiež zaviesť individuálne vzdelávacie účty ako súčasť systému celoživotného vzdelávania. "Cieľom je umožniť väčšiemu počtu dospelých v produktívnom veku zapojiť sa do vzdelávania a odbornej prípravy, aby sa zvýšila miera účasti na vzdelávaní a znížil nedostatok zručností bez ohľadu na postavenie na trhu práce alebo zamestnanie. Ide o mechanizmus, prostredníctvom ktorého štát alebo zamestnávateľ uhrádza náklady na uskutočnenie vzdelávania, kariérneho poradenstva pre dospelých alebo overovanie vzdelávacích výstupov," dodalo ministerstvo školstva.

11.22 NRSR: Plénum má o odvolávaní Z. Dolinkovej rokovať na záver aktuálnej schôdze

Poslanci Národnej rady (NR) SR majú o návrhu na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) rokovať na záver aktuálnej 19. schôdze parlamentu. O zaradení návrhu do programu rozhodli v utorok.

Odvolávanie Dolinkovej iniciovali opoziční poslanci. Skritizovali ju okrem iného za stav v trenčianskej nemocnici a manažérske zlyhania pri projektoch financovaných z plánu obnovy. Ministerke vyčítali i negatívne hospodárenie štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Upozornili aj na neriešenie problémov v ambulantnom sektore či s nedostatkom sestier. Dolinková ich kritiku odmietla. Je pripravená obhajovať sa v pléne NR SR.

11.20 NRSR: Niektorí zamestnanci v školstve by mohli dostávať kompenzačné príspevky

Pre zamestnancov v sektore vzdelávania by sa mal zaviesť kompenzačný príspevok. O okruhu ľudí, ktorých sa má v konkrétny rok týkať, by mal informovať rezort školstva, a to do 30 dní od schválenia štátneho rozpočtu. Príspevok by mal byť určený najmä zamestnancom, ktorí pôsobia v prostredí s výrazným nedostatkom personálu či vyššou fluktuáciou. Vyplýva to z vládnej novely zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorú v stredu poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

"V posledných rokoch čelí vzdelávací sektor v SR vážnym výzvam spojeným s nedostatkom kvalifikovaných pedagogických a odborných zamestnancov. Nedostatok je spôsobený najmä nízkou atraktivitou povolania, zaostávaním platov pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov voči mzdám v alternatívnych povolaniach, ako aj starnutím učiteľskej populácie. Tento nedostatok je zvlášť citeľný v určitých regiónoch, špecializáciách a školách s vyšším podielom žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia či v hmotnej núdzi, kde je obzvlášť ťažké obsadiť voľné pracovné pozície," odôvodnil rezort školstva.

Práve kompenzačný príspevok má podľa novely situáciu zlepšiť. Vyplácať by ich mal pedagogickému či odbornému zamestnancovi zamestnávateľ z prostriedkov pridelených na tento účel ministerstvom školstva. To by malo každý rok, 30 dní od schválenia štátneho rozpočtu, na svojom webe zverejniť účel vyplácania kompenzačného príspevku a okruh pedagogických a odborných zamestnancov, ktorým sa bude vyplácať.

Novela má okrem toho odstrániť duplicitu vykonávaných činností odborných zamestnancov zaradených do kategórií sociálny pedagóg a sociálny pracovník. Zjednodušiť sa ňou majú aj podmienky zabezpečovania kvality inovačného vzdelávania. Úprava má priniesť aj zmeny podmienok výkonu činnosti supervízora v školách či podmienok pôsobenia zahraničných učiteľov pôsobiacich v SR na základe dohody o podpore jazykového vzdelávania alebo na základe výmenného pobytu.

10.31 Poslanci Smeru-SD trvajú na dôvodoch na odvolanie M. Šimečku

Poslanci Smeru-SD trvajú na dôvodoch na odvolanie M. Šimečku
Poslanci Národnej rady (NR) SR za Smer-SD trvajú na tom, že predseda PS Michal Šimečka má odísť z funkcie podpredsedu parlamentu. Celý poslanecký klub Smeru-SD bude hlasovať za jeho odvolanie. Skonštatoval to predseda klubu Ján Richter. Verí, že... Čítať ďalej
17 | 09 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

10.04 SaS kritizuje, že parlament v utorok nerokoval o bezpečnosti v SR

Opozičná SaS kritizuje, že Národná rada (NR) SR v utorok nerokovala o bezpečnostnej situácii na Slovensku. Uviedol to poslanec parlamentu Juraj Krúpa (SaS) v reakcii na neschválenie programu utorkovej mimoriadnej schôdze. Poukázal na to, že jej zvolanie opozícia iniciovala pre to, lebo sa zhoršuje bezpečnosť v krajine a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) o tejto téme podľa nej nedostatočne diskutuje.

"Sú to zhruba dva týždne, čo som vyhodnotil bezpečnostnú situáciu na Slovensku ako takú, ktorá sa naozaj bezprecedentne zhoršuje a rozhodli sme sa tento bod pridať buď do programu NR SR, alebo zvolať aspoň mimoriadnu schôdzu, kde by sme mohli s ministrom vnútra Šutajom Eštokom o celej bezpečnostnej situácii na Slovensku diskutovať, keďže sa nám to nedarí v rámci výborov na to určených," poznamenal Krúpa na utorkovej tlačovej konferencii.

Súčasné vedenie rezortu vnútra skritizoval za viaceré zmeny a nesystémové kroky. Upozornil tiež na podozrivé okolnosti pri verejnom obstarávaní hasičských áut a oblečenia pre policajtov a hasičov. Poslanec nevylúčil, že podajú návrh na odvolanie Šutaja Eštoka z funkcie ministra. "Ak tu máte ministra, ktorý sa odmietol o bezpečnosti baviť a vidíte, že robí chyby alebo robí niektoré kroky zámerne, tak asi nám iná možnosť nezostane a budeme sa musieť porozprávať s partnermi, že ako postupovať ďalej a toto je jedna z možností," dodal.

Poslanci NR SR neschválili program utorkovej mimoriadnej schôdze k bezpečnostnej situácii na Slovensku. Návrh na jej zvolanie podala skupina opozičných poslancov na čele s Krúpom. Diskutovať chceli okrem iného o bezpečnostnej situácii v krajine po novelizácii Trestného zákona, bombových hrozbách na školách či o aktuálnom stave v Policajnom zbore. Žiadali účasť ministra vnútra. Ten sa na utorkovú schôdzu dostavil.

9:07 V úvode rokovacieho dňa predstavil minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) novelu zákona o obchodovaní s emisnými kvótami. Vláda žiada parlament, aby novelu prerokoval v skrátenom legislatívnom konaní. Na programe schôdze sú v utorok dopoludnia aj ďalšie návrhy z envirorezortu, ako aj novela o cestovných náhradách z dielne ministerstva práce.

V utorok by mali poslanci odhlasovať doteraz prerokované body, rozhodnúť by tiež mali o návrhu na odvolanie šéfa opozičného PS Michala Šimečku z funkcie podpredsedu NR SR. Parlament by si mal tiež zvoliť nového predsedu výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby.

08.44 O bezpečnosti v SR sa rokovať nebude, plénum neschválilo program

Národná rada (NR) SR nebude rokovať o bezpečnostnej situácii na Slovensku. Poslanci neschválili program utorkovej mimoriadnej schôdze. Za ich hlasovalo 51, proti 45 a zdržalo sa ich 31.
Návrh na zvolanie schôdze podala skupina opozičných poslancov na čele s Jurajom Krúpom (SaS). Diskutovať chceli okrem iného o bezpečnostnej situácii v krajine po novelizácii Trestného zákona, bombových hrozbách na školách či o aktuálnom stave v Policajnom zbore. Žiadali účasť ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD). Ten sa na utorkovú schôdzu dostavil.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik