Z MINÚTY NA MINÚTU: Sledujeme záplavy na Slovensku a v Európe
16 | 09 | 2024 I Bari Zajačková

Náhly zvrat počasia šokoval strednú Európu. Po horúcom septembri prišiel studený zvrat. Slovensko, Česko, Poľsko, Rakúsko, Nemecko a Maďarsko zápasia s vodným živlom. Prinášame vám aktuálne spravodajstvo.

Kde hrozí najväčšie nebezpečenstvo? Ktoré oblasti sú najviac postihnuté? Ako bojujú jednotlivé krajiny s nečakanou pohromou? Sledujte s nami situáciu v reálnom čase. Nechajte sa informovať o vývoji záplav, dopravných obmedzeniach, evakuáciách a záchranných akciách. Buďte v obraze a chráňte seba i svojich blízkych. 

 

20:15 AKTUALITA: Dunaj práve teraz KULMINUJE na úrovni 30-ročnej povodne

Dunaj na našom území začal kulminovať a to najhoršie máme za sebou. V Bratislave presiahol Dunaj hranicu 950 cm, no horšie to už nebude. Na tejto úrovni sa teraz bude udržiavať niekoľko hodín. Horšie to snáď už nebude...

 

19:30 Česko: Diera v hrádzi na Odre sa stále rozširuje. Nemôžu sa tam dostať hasiči ani technika

Diera v hrádzi na Odre sa stále rozširuje. Nemôžu sa tam dostať hasiči ani technika

Situácia v zaplavenom Česku je stále kritická. Dnes sa dokonca pretrhla v Ostrave hrádza, ktorá zaplavuje časť Prívoz. Situácia je veľmi vážna. Hasiči ani technika sa nemôžu dostať k hrádzi a ľudí treba evakuovať.

19:22 Poľsko: Povodeň poškodila ďalšiu hrádzu. Primátor dal pokyn na evakuáciu mesta

Pokyn na evakuáciu celého mesta musel vydať primátor poľského mesta po tom, čo povodeň poškodila ďalšiu hrádzu. Už dopoludnia museli evakuovať pacientov z tamojšej nemocnice, teraz sa evakuácia týka celého mesta. Primátor mesta Nisa, Kordian Kolbiarz, vyzval na okamžitú evakuáciu mesta z dôvodu poškodenia hrádze. Tých, ktorí zostanú v meste, vyzval, aby vstúpili do horných poschodí budov. Situácia v meste Nisa (Opolské vojvodstvo, 56 000 obyvateľov) sa dramaticky zhoršila po pretrhnutí protipovodňovej hrádze, ktorá chráni mesto pred prívalovými vodami rieky Nisa Kłodzka.

 

19:21 Slovensko - Komárno: Dunaj by mal kulminovať skôr oproti pôvodným predpokladom

Kulminácia Dunaja v Komárne by podľa najnovších údajov Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) mala prísť v utorok (17. 9.) alebo v stredu (18. 9.). Je to skôr, ako sa pôvodne predpokladalo. Keďže pred 11 rokmi dosiahol Dunaj v Komárne maximálnu výšku 889 centimetrov, súčasná predpokladaná výška nepredstavuje pre mesto osobitnú hrozbu. Najnovšie informácie v pondelok vyhodnotili členovia okresného krízového štábu.

Aktuálne platí v Komárne na Dunaji tretí stupeň hydrologickej výstrahy, ktorý vyhlásil SHMÚ. Hrádza v Gabčíkove je otvorená, vodohospodári postupne vypúšťajú vodu. V utorok ráno by mala hladina Dunaja v Komárne dosiahnuť 625 centimetrov, odhaduje SHMÚ. Odhad už zohľadňuje manipuláciu na vodnom diele Gabčíkovo.

Všetky príslušné zložky v Komárne, vrátane hasičov, sú v pohotovosti. Vodohospodárska spoločnosť začala montovať mobilné hrádze. Na viacerých miestach ich len pripravila, aby ich mohla v prípade potreby okamžite namontovať.

Podľa informácie z krízového štábu sa Dunaj môže vyliať, ale neočakáva sa, že by v Komárne spôsobil väčšie problémy.

18:01 POVODNE MAJÚ ĎALŠIE OBETE. CELKOVÝ POČET MŔTVYCH PRESIAHOL PRVÚ DESIATKU

17:15 ZÁPLAVY ZNIČILI ZOO V BRATISLAVE

 

Zvieratá v bratislavskej ZOO museli evakuovať. Zaplavená je celá spodná časť vrátane gazdovského dvora.

Zoologická záhrada v Bratislave bude musieť ostať dlhšie zatvorená, čo môže byť pre ňu likvidačné. Pomôcť jej finančne sa dá na darcovskom portáli ludialudom.sk.

16:30 Poľsko: Situácia v Otmúchowe

Povodne, ktoré zasiahli náš región v týchto dňoch sú katastrofálne. Okrem obetí na životoch spôsobujú aj množstvo škôd. Riešenie následkov po povodniach bude stáť nemálo peňazí a politici už riešia, odkiaľ ich zobrať. Pomôcť by mohla Európska únia, navrhol to už aj poľský premiér. Práve v Poľsku je situácia naďalej vážna. Voda v nádrži v meste Otmúchow už preteká bokom.

16:22 Slovensko: Až do odvolania uzavreli hraničný most Medveďov v smere na maďarský Győr

Od pondelkového poludnia až do odvolania je uzavretý hraničný priechod Medveďov (okres Dunajská Streda) v smere na maďarský Győr. TASR o tom informovali z odboru komunikácie Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) po rokovaní krízového štábu krajskej samosprávy. "Povodeň ohrozila dočasné premostenie i most ponad Chvojnicu pri Holíči, ktoré sú momentálne uzavreté. Rovnako neprejazdné sú hraničné priechody Moravský Sv. Ján - Hohenau a Brodské - Lanžhot," zopakovala krajská samospráva.

Linky regionálnej autobusovej dopravy, ktoré sú zabezpečované zmluvným dopravcom SKAND Skalica, premávajú bez obmedzení. "Z dôvodu uzavretia mosta ponad Chvojnicu však aktuálne premávajú linky smerujúce do Holíča obojsmernou obchádzkou cez Vrádište," doplnili z odboru komunikácie TTSK.

16:11 Slovensko: Bratislavská zoo zostane pre škody z povodne dlhšie zatvorená

Bratislavská zoo zostane po povodniach dlhšie zatvorená. Na zvládnutie výpadkov na tržbách a odstránenie škôd spúšťa internetovú zbierku. V pondelok o tom informovala na sociálnej sieti. "Gazdovský dvor, ktorý sme otvorili len pred dvoma mesiacmi a hneď sa stal hitom, bol celý zničený. Najdôležitejšie je, že sa nám podarilo všetky zvieratá zachrániť. Od začiatku povodne sa nám ozývajú stovky ľudí a firiem, ktorí by nám chceli dobrovoľnícky pomôcť, a hneď ako to bude bezpečné, túto pomoc určite radi prijmeme," uviedla zoo na sociálnej sieti.

16:11 Slovensko: Predbežné škody v rámci rezortu školstva sú zatiaľ v sume 400.000 eur

Škody v dôsledku povodňovej situácie v rámci rezortu školstva zatiaľ vyčíslili na 400.000 eur, no konečná suma bude oveľa vyššia. Pred pondelkovým mimoriadnym zasadnutím vlády to novinárom povedal minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD). Informoval tiež, že v pondelok bolo zatvorených približne 80 škôl, prevažne šlo o stredné školy. "Z údajov, ktoré sme zatiaľ získali cez regionálne úrady školskej správy, je to niečo cez 400.000, ale určite to bude oveľa viac," povedal Drucker k odhadovanej výške škôd v rámci rezortu. "Máme nejakú prvotnú analýzu, týkajúcu sa škôl, dáta sa nedajú považovať za konečné, ešte stále ich zbierame a zhodnocujú sa škody," doplnil. Časť stredných škôl podľa ministra prešla v pondelok na dištančné štúdium. Školy majú vydané usmernenie k aktuálnej situácii. Drucker nevedel povedať, či budú niektoré školy zavreté aj v utorok (17. 9.). Najmä školy na území, kde je vyhlásený 3. stupeň povodňovej aktivity, majú podľa usmernenia zvážiť situáciu.

16:07 Slovensko: Hladina Dunaja má v utorok kulminovať na úrovni približne 950 centimetrov 

Hladina Dunaja v Bratislave má kulminovať na úrovni približne 950 centimetrov v utorkových (17. 9.) ranných, respektíve dopoludňajších hodinách. Zrážky na Slovensku by mali ustať počas pondelkovej noci. Uviedli to hydrológ Peter Smrtník a meteorológ Andrej Kozák na tlačovej konferencii s tým, že očakávajú upokojenie hydrologickej situácie.

15:53 Slovensko: V BRATISLAVSKEJ DEVÍNSKEJ NOVEJ VSI MUSELI EVAKUOVAŤ PRIBLIŽNE STOVKU ĽUDÍ

15:24 Slovensko - Bratislava: V Devínskej N. Vsi museli pre hrozbu vody evakuovať približne 100 ľudí

V bratislavskej Devínskej Novej Vsi bolo pre meteorologickú situáciu evakuovaných približne 100 obyvateľov. "V Devínskej Novej Vsi máme komplikovanú situáciu, pre hrozbu vody muselo byť evakuovaných približne 100 ľudí. Som rád, že vedenie Devínskej Novej Vsi to zvláda a situácia je pod kontrolou," skonštatoval primátor hlavného mesta Matúš Vallo.
Situácia je však podľa hlavného mesta naďalej kritická v Devínskej Novej Vsi i v Devíne. Na ceste medzi oboma mestskými časťami boli v pondelok pre stúpajúcu hladinu rieky osadené protipovodňové zábrany, cesta medzi nimi je tak neprejazdná. Namiesto náhradnej mestskej hromadnej dopravy tak bude prepravu obyvateľov dočasne zabezpečovať ťažká technika. Linku 29 tak môžu využívať obyvatelia cez obchádzkovú trasu len po zastávku na Hriadkach. "Aktuálne sa v týchto mestských častiach nepredpokladá odstávka elektrickej energie ani vodovodu," poznamenal hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Krízová situácia v Bratislave podľa primátora pokračuje. Hladina Dunaja by mala podľa najnovších prognóz kulminovať na úrovni do 950 centimetrov (cm), čo je nižšie ako počas záplav v roku 2013. Slovenský vodohospodársky podnik má už protipovodňové zábrany v meste postavené a na očakávanú hladinu Dunaja sú postačujúce.

15:12 Slovensko - Bratislava: Časť Slovanského nábrežia v Devíne bude odpojená od elektriny

Časť Slovanského nábrežia v bratislavskom Devíne bude od pondelka 15.30 h odpojená od elektrickej energie. Informovala o tom mestská časť s tým, že k čiastočnej odstávke dôjde pre ohrozenie energetických rozvodov. "Odpojenie sa bude pravdepodobne týkať verejného osvetlenia a niektorých rodinných domov, ktoré sú napájané zo vzdušného vedenia nízkeho napätia na nábreží," uviedla na sociálnej sieti. Lokalita bude od elektriny odpojená do odvolania.

15:04 Slovensko - Bratislava: Voda z Dunaja zaplavila časť Tyršovho nábrežia v Petržalke. Na ňom sa nachádza aj župné Divadlo Aréna

Voda z Dunaja zaplavila časť Tyršovho nábrežia v Petržalke. Na ňom sa nachádza aj župné Divadlo Aréna, v ktorom aktuálne finišujeme komplexnú rekonštrukciu. Budova divadla zatiaľ nie je priamo ohrozená povodňovou aktivitou a objekt je v suchu. V spolupráci s príslušnými orgánmi boli včas aktivované preventívne opatrenia na ochranu budovy pred prípadným zaplavením. Divadlo je v súčasnosti chránené účinnými protipovodňovými zábranami, ktoré boli strategicky inštalované s cieľom minimalizovať akékoľvek riziko preniknutia vody do objektu. Popoludní pribudli aj vrecia s pieskom. "Všetko máme dohodnuté tak, aby sme minimalizovali riziko. Sme vraj najlepšie zabezpečení široko ďaleko," vyhlásil optimisticky riaditeľ divadla Juraj Kukura.

14:50 Slovensko - EÚ: Pri veľkých škodách po povodniach sa dá využiť Fond solidarity EÚ

V prípade splnenia podmienok veľkosti škôd by bolo na zvládanie dôsledkov súčasných povodní na Slovensku možné využiť aj Fond solidarity Európskej únie. Uviedol to minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD). "Pokiaľ by tieto povodne spôsobili škody, ktoré sú vyššie ako 1,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) daného regiónu, tak je možné žiadať aj o špeciálne finančné prostriedky z európskeho fondu solidarity," povedal pre novinárov. Pripomenul, že fond solidarity bol zriadený na pomoc členským štátom a kandidátskym krajinám EÚ, ktoré zasiahli veľké prírodné katastrofy, akými sú povodne, požiare či zemetrasenia. Fond má objem približne jednej miliardy eur ročne. "Žiadosť o podporu z tohto európskeho fondu solidarity sa predkladá do Európskej komisie do 12 týždňov od prírodnej katastrofy," uviedol minister pred pondelkovým mimoriadnym zasadaním vlády.

14:41 Slovensko: NR SR je pripravená pomôcť riešiť situáciu s povodňami

Národná rada (NR) SR je pripravená pomôcť riešiť povodňovú situáciu na Slovensku. V prípade, že vláda bude chcieť zmeniť príslušné zákony, zaradí ich okamžite na rokovanie. Uviedol to podpredseda parlamentu poverený jeho riadením Peter Žiga (Hlas-SD). TASR o tom informovali z odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR.
"NR SR je rozhodne pripravená kedykoľvek podať pomocnú ruku a vyjsť v ústrety pri riešení povodňovej situácie. Chceme predovšetkým pomôcť ľuďom, ale aj mestám a obciam v zložitom období," poznamenal Žiga. V mene všetkých poslancov poďakoval všetkým bojujúcim so záplavami. Verí, že situáciu sa vďaka nim podarí zvládnuť s čo najmenšími škodami.
       

13:40 Slovensko: Dunaj v Bratislave zaplavuje. Voda zatopila už aj ministerstvo športu a cestovného ruchu

Aktuálna poveternostná situácia je stále veľmi kritická, v našej oblasti sa vyskytujú zrážky, ktoré dvíhajú vodné toky a situáciu neustále komplikujú. Či už ide o plošné zrážky hlavne na Záhorí alebo o zrážky za našimi hranicami, odkiaľ pritekajú dve veľké rieky Morava a Dunaj.

13:25 Slovensko - Bratislava: V prípade výpadku dodávok pitnej vody BVS zabezpečuje náhradné zásobovanie

Pri ďalšom zvýšení hladiny Dunaja v niektorých mestských častiach v Bratislave sa pristupuje k úprave chodu vodovodnej siete tak, aby bola naďalej zabezpečená dodávka pitnej vody. Dodávka pitnej vody však môže byť za istých okolností prerušená. Súvisí to s odstavením vodných zdrojov a ich kvalitou. Pre TASR to uviedol hovorca Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) Matúš Stračiak.
"Táto situácia sa môže týkať mestskej časti Devín a časti Devínskej Novej Vsi. V tejto chvíli nechceme predbiehať a momentálne sme schopní úpravami na vodovodnej sieti zabezpečiť zásobovanie pitnou vodou z iných vodárenských zdrojov a vodojemov. Ak sa situácia zmení, budeme v spolupráci so samosprávou zabezpečovať náhradné zásobovanie cisternami alebo barelmi s pitnou vodou," skonštatoval Stračiak. Po ustúpení vody bude podľa neho potrebných niekoľko hodín na ustálenie situácie. Vodárenská spoločnosť eviduje v súčasnosti viacero porúch na svojej infraštruktúre, ktoré je zložitejšie opraviť práve v súvislosti s povodňami. Ide o niektoré obce v spádovom území BVS. Na týchto miestach zabezpečujú náhradné zásobovanie pitnou vody cisternami alebo barelmi. "Takže v prípade výpadku pitnej vody budeme so samosprávou zabezpečovať náhradné zásobovanie pitnou vodou," doplnil Stračiak.
 

12:42 Slovensko - Bratislavský kraj: Niektoré objekty BSK majú zatopené pivnice, hrozí podmočenie Divadla Aréna

Niektoré objekty v správe Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) majú zatopené pivnice. Ide o budovy niekoľkých stredných škôl. Hrozí tiež podmočenie Divadla Aréna, ktoré sa nachádza v Bratislave na petržalskej strane Dunaja. Na pondelkovej tlačovej konferencii to povedal podpredseda SaS a predseda BSK Juraj Droba. Doplnil, že najväčší problém BSK bolo zatopenie stupavského kaštieľa, v ktorom sídli domov sociálnych služieb. Voda zaplavila prízemie, ktoré sťahovali. Atmosféra v domove je podľa Drobu dobrá.

Predseda BSK informoval o zasiahnutých stredných školách na území Bratislavy. "Máme väčšinou zatopené buď stropy alebo pivnice. Týka sa to niekoľkých škôl - gymnázium na Skalickej, stredná odborná škola na Adlerovej ulici, na Sklenárovej, potom obchodná akadémia na Račianskej, internát na Saratovskej, takisto škody na budove gymnázia na Grösslingovej a gymnázia na Pankúchovej. Problémy sú takisto na sociálnych zariadeniach pri obchodnej akadémii na Račianskej," skonštatoval Droba. Kritické priesaky sú podľa jeho slov aj v synagóge v Senci. "Ale, našťastie, iba v tej novej časti, pôvodná zrekonštruovaná pamiatka vyzerá, že bude a ostane v poriadku," doplnil.

Budova Divadla Aréna je podľa Drobu ohrozená najviac. "Momentálna hladina Dunaja v tejto časti je približne 890 centimetrov. Obávame sa, že ak by presiahla 930, dôjde aj k veľkým škodám na Divadle Aréna. Momentálne sú už v teréne silové zložky, ktoré nám pomáhajú pieskovať pieskovými vrecami celé okolie budovy. Piesok zamedzí prívalovej vode Dunaja, ale nezamedzí priesaku. Takže hrozí, že divadlo Aréna bude podmočené," informoval.

V domove sociálnych služieb v stupavskom kaštieli zabezpečilo BSK stravovanie klientov, bolo ich podľa Drobu približne 166. 

V okrese Senec je podľa šéfa BSK výška hladiny vody už stabilizovaná, postupne klesá. V okrese Pezinok naďalej platí tretí stupeň.

Najväčší problém podľa neho pretrváva v okrese Malacky. V obci Láb, kde je rieka Malina, sú na mieste vojaci aj hasiči. Hladina miestneho potoka klesla aj vo vojenských lesoch pri Malackách. V obci Kuchyňa tečie jej stredom obrovská rieka. Situácia v Lozorne je stabilizovaná. Železničná trasa z Kuchyne do Rohožníka nie je prejazdná.

Oba cyklomosty ponad rieku Morava, teda VysoMarch a Cyklomost slobody, sú uzavreté.

Zatvoria sa aj parky v Malinove a Stupave. Škody na budovách zatiaľ odhaduje na viac ako milión eur.

12:35 Česko - Ostrava: Dramatická situácia v Ostrave - pretrhla sa hrádza. Mesto zatápa voda a je už bez tepla!

Minister životného prostredia Petr Hladík po zasadnutí Ústrednej povodňovej komisie oznámil, že v niekoľkých mestských častiach Ostravy sa pravdepodobne pretrhla ochranná hrádza. Na pravom brehu Odry boli identifikované dve trhliny s dĺžkou až 50 metrov, cez ktoré môže pretekať okolo 100 kubických metrov vody za sekundu.

Mestská časť Prívoz je momentálne v procese evakuácie. Do 10:30 h bolo z ohrozenej oblasti zachránených približne 70 ľudí, vrátane detí. Evakuovaní obyvatelia sú prevážaní do bezpečného centra na Čiernej lúke. Okrem bezprostredného ohrozenia záplavami čelia obyvatelia Ostravy aj ďalším problémom. V mnohých častiach mesta momentálne nie je k dispozícii teplá voda, čo ešte viac komplikuje už aj tak náročnú situáciu. Ostrava sa nachádza v krízovom stave a situácia sa neustále vyvíja. Úrady a záchranné zložky pracujú na plný výkon, aby zabezpečili bezpečnosť obyvateľov a minimalizovali škody spôsobené povodňami.

12:15 Slovensko - Bratislava (BSK): Výška hladiny Dunaja v Bratislave presiahla 900 centimetrov (2)

Výška hladiny Dunaja v Bratislave presiahla 900 centimetrov. Informuje o tom Bratislavský samosprávny kraj (BSK) na sociálnej sieti. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre TASR potvrdil, že výška Dunaja v hlavnom meste je 908 centimetrov. "Zatopené je Tyršovo nábrežie, promenáda pri nákupnom centre na nábreží Dunaja aj Fajnorovo nábrežie," konštatuje BSK. Bratislavský kraj zároveň opätovne žiada obyvateľov, aby do daných lokalít nechodili a rešpektovali zákaz vstupu.
Protipovodňové zábrany aktuálne stoja aj na Rázusovom a Fajnorovom nábreží. Informuje starosta Starého Mesta Matej Vagač s tým, že hladina Dunaja stále stúpa. Hovorca SHMÚ Ivan Garčár pre TASR potvrdil, že výška Dunaja k 10.45 h bola 908 centimetrov. Hlavné mesto pre TASR uviedlo, že Slovenský vodohospodársky podnik už nainštaloval protipovodňovú ochranu Bratislavy na očakávaný stav výšky Dunaja na všetkých miestach. A to v Karlovej Vsi, Devíne i v Starom Meste aj na petržalskej strane Dunaja. Rovnako tak medzi mestskými časťami Devín a Devínska Nová Ves, kde je predpoklad zaplavenia cesty.

 

12:06 Slovensko - Senica: Hasiči odčerpávajú zaplavené podzemné priestory v záhorskej galérii

Dobrovoľní hasiči aktuálne odčerpávajú zaplavené podzemné priestory v budove Záhorskej galérie Jána Mudrocha na Sadovej ulici v Senici. Mesto Senica o tom v pondelok predpoludním informovalo na sociálnej sieti.
"Keďže situácia na Teplici (vodný tok, pozn. TASR) stále nie je z dôvodu pretrvávajúceho daždivého počasia stabilizovaná, spodná voda sa objavuje na viacerých miestach, hasiči zostávajú v pohotovosti," priblížila samospráva. V Skalici sú hladiny všetkých potokov aj po rannom daždi stabilizované a situácia je aj naďalej pokojná. Mesto na sociálnej sieti informovalo, že pri záhradníctve v smere do Zlatníckej doliny prišlo k dodatočnej likvidácii nánosov po víkendovom zaplavení. Mesto Myjava zmiernilo stupeň povodňovej aktivity z tretieho na druhý. "Situácia je pokojná, stabilizovaná. Napriek zrážkam, ktoré znova dorazili, neevidujeme žiadne problémy," povedal pre TASR hovorca mesta Marek Hrin.

11:45 Slovensko - Česko: Hraničný priechod Brodské-Lanžhot z dôvodu vzostupu Moravy uzavreli 

Most na hraničnom priechode s Českou republikou Brodské-Lanžhot úplne uzavreli z dôvodu vzostupu hladiny rieky Morava. Prezídium Policajného zboru o tom informuje na sociálnej sieti. Trnavský samosprávny kraj priblížil, že uzatvorenie sa týka hraničného priechodu na tzv. starej ceste. "Naďalej upozorňujeme vodičov, aby zvýšili na cestách opatrnosť a prispôsobili jazdu stavu ciest a plne rešpektovali dopravné značenie i pokyny polície a poverených osôb," doplnila polícia.

11:45 Obec Kúty na Záhorí: Voda vnikla do miestnej základnej školy, kde ju odčerpávajú príslušníci DHZ.

11:22 Aktuálna situácia na rieke Dunaj v Bratislave

Na snímke zvýšená hladina Dunaja na Fajnorovom nábreží v pondelok 16. septembra 2024 v Bratislave.

FOTO TASR - Jaroslav Novák

 

10:58 Na snímke socha na nábreží Dunaja pri nákupnom centre v pondelok 16. septembra 2024 v Bratislave.

FOTO TASR - Michal Svítok

10:58 Slovensko - Bratislava: Cesta medzi Devínom a Devínskou Novou Vsou je uzatvorená

Cesta z Devínskej Novej Vsi v smere do Devína je momentálne úplne uzatvorená. Informuje o tom mestská časť Bratislava - Devínska Nová Ves, informáciu o uzatvorení uvádza na sociálnej sieti aj mestská časť Bratislava - Devín. "Cesta bude prístupná iba pre záchranné zložky," oznámila vedúca mediálneho oddelenia Devínskej Novej Vsi Martina Legáth. Samospráva Devína píše, že z Devínskej Novej Vsi a zastávky na Hriadkach majú záchranné zložky prevádzať ľudí vojenským transportom. Vyzýva tiež, aby obyvatelia necestovali ani smerom do Karlovej Vsi, keďže tam budú stavať protipovodňovú hrádzu.

 

10:45 Česko: Prvou obeťou záplav v Česku je žena z Krasova na Bruntálsku

Bezvládne telo ženy našli vo vode. Krasov voda úplne odstrihla od okolitého sveta a v Moravskosliezskom kraji stále pátrajú po dvoch ďalších ľuďoch.

10:33 Slovensko - Košice: Mesto zatiaľ neeviduje obmedzenia v súvislosti s počasím

Mesto Košice v súčasnosti neeviduje obmedzenia v súvislosti s počasím. Ako pre TASR uviedol primátor Jaroslav Polaček, očakávajú, že v pondelok dážď ustane. "My tu v Košiciach i napriek tomu, že aj teraz prší, máme naozaj šťastie. Sledujeme vodné toky a civilná ochrana je v pohotovosti," povedal s tým, že rieka Hornád by nemala nikoho ohroziť.
Pripomenul, že v Košiciach je niekoľko kritickým miest, kde po intenzívnejšom či dlhotrvajúcom daždi pravidelne evidujú komplikácie. Ide napríklad o Ťahanovský most či o vybrané úseky v mestských častiach Myslava a Krásna. "Na druhej strane dlhodobo nielen sledujeme, ale aj upravujeme terén v rámci našich možností a mestského rozpočtu. Niektoré opatrenia robíme dlhoročne tak, aby sme obmedzovali tieto problémy a komunikujeme aj s vodohospodármi. Pre nás je veľmi dôležité, ako sa správa vodná nádrž Ružín," dodal.
Mesto Košice zároveň vyjadrilo solidaritu s oblasťami postihnutými povodňami. "Naši kolegovia z civilnej ochrany komunikovali aj s českým mestom Ostrava, či nevieme nejak pomôcť," doplnil s tým, že témou pomoci sa zaoberajú.

10:13 Slovensko: Prší na celom území, Morava a horný úsek Dunaja sa blížia k svojim maximám (SHMÚ)

Plošné zrážky sa v pondelkových skorých ranných hodinách rozšírili na celé územie SR, intenzita dažďa je však menšia než počas víkendu. Na sociálnej sieti o tom informoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).
Upozornil zároveň, že zrážky môžu v kombinácii s nasýtenou pôdou a nízkym výparom spôsobiť opätovné vzostupy vodných hladín. "Najmä tam, kde sme počas víkendu zaznamenali povodňové stavy, teda na západe a severozápade," spresnili.
Dodávajú, že hladina Dunaja v Devíne a Bratislave je už týchto chvíľach na úrovni tretieho stupňa povodňovej aktivity, pričom k stavu kulminácie chýba v Devíne ešte približne 60 centimetrov a v Bratislave 50 centimetrov. "Očakávaný prechod do kulminácie je v týchto profiloch počas dnešného večera, samotná kulminácia by mala nastať v utorok ráno, respektíve dopoludnia," dodali hydrológovia SHMÚ.
Upozornili tiež, že kým hladina Moravy v hornej časti už stúpa len mierne, v dolnej časti nad sútokom s Dunajom je, naopak, vzostup stále výrazný. "V Malokarpatskej oblasti, Záhorí a na Myjave po včerajších kulmináciách väčšina tokov klesá, vzhľadom na objem spadnutých zrážok je vážna situácia aj mimo tokov." Na ďalšie zrážky však už reagujú opätovnými vzostupmi toky na Kysuciach a v Rajci, doplnil SHMÚ.

9:53 Slovensko: Dočasné premostenie ponad Chvojnicu medzi Holíčom a Skalicou je stále uzavreté

Dočasné premostenie ponad rieku Chvojnica medzi Holíčom a Skalicou je stále neprejazdné. Linky regionálnej autobusovej dopravy medzi týmito dvomi mestami jazdia cez Vrádište a Prietržku. Trnavský samosprávny kraj (TTSK) o tom informoval na sociálnej sieti.
"Prejazdnosť ciest na Záhorí sa veľmi pomaly zlepšuje, avšak stále sú niektoré úseky ťažko prejazdné alebo neprejazdné. Situácia sa však môže meniť, preto prosíme, rešpektujte dopravné značenia a buďte opatrní," upozornila krajská samospráva. Cestári zo Správy a údržby ciest TTSK boli celú noc v pohotovosti. "Odstraňovali napadané stromy na cestách, blato a robili opatrenia, aby dosahy prívalov vody boli čo najmenšie," doplnil kraj. Zopakoval, že až do odvolania je uzatvorený hraničný priechod Moravský Svätý Ján - Hohenau. "Cesta medzi Borským Mikulášom a Lakšárskou Novou Vsou je stále zaplavená, no prejazdná so zvýšenou opatrnosťou. Úsek je označený dopravným značením," doplnila krajská samospráva. So zvýšenou opatrnosťou je prejazdný aj úsek cesty tretej triedy Borský Svätý Jur, časť Tomky - smer Studienka. Cez cestu preteká voda. Úsek je označený dopravným značením. "Ak musíte cestovať, zvýšte opatrnosť na cestách a ak je to možné, vyhnite sa vyššie uvedeným úsekom ciest," doplnil TTSK.

9:50 Česko: NEUVERITEĽNÉ ZÁBERY Z JESENÍKA, KEĎ OPADLA VODA

Tieto neuveriteľné zábery vznikli po tom, čo v zdevastovanom Jeseníku opadla povodňová voda. Mnohým obyvateľom ostali len oči pre plač. Kritická situácia v Česku je aj naďalej. Hlásia aj jedného mŕtveho.

9:45 Slovensko - Žilina: V Žilinskom kraji zasahovalo za posledných 24 hodín 250 hasičov

Dokopy 250 profesionálnych a dobrovoľných hasičov zasahovalo v uplynulých 24 hodinách v Žilinskom kraji. Odstraňovali následky nepriaznivej poveternostnej situácie. Pre TASR to v pondelok povedala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Žiline Mária Pohanková Zahatlanová. Hasiči v kraji zasahovali za uplynulých 24 hodín celkom 68-krát. Najviac výjazdov mali na Kysuciach. "Išlo o odstránenie spadnutých stromov, odčerpávanie vody z rodinných domov, vozovky, záchranu zatopených automobilov či evakuáciu obyvateľov," vymenovala hovorkyňa. Spolu bolo v nasadení 46 profesionálnych a 204 dobrovoľných hasičov, tiež 74 kusov techniky.
Čadcu v nedeľu postihla 50-ročná voda. Napáchala značné škody na majetku. Podobné povodne tam zaznamenali v roku 1997. V kysuckých okresoch aktuálne stále platí tretí stupeň hydrologickej výstrahy.

9:20 Česko - Česká Ves: 

 

9:18 Poľsko: Krajina čelí ničivým záplavám: Premiér zvažuje vyhlásenie stavu PRÍRODNEJ KATASROFY

Južné a juhozápadné oblasti Poľska sú v týchto dňoch sužované rozsiahlymi povodňami. Situácia je natoľko vážna, že premiér Donald Tusk zvažuje vyhlásenie stavu prírodnej katastrofy. "Nariadil som prípravu vládneho uznesenia o vyhlásení stavu prírodnej katastrofy," oznámil Tusk na sociálnej sieti X. Tento krok by umožnil efektívnejšiu koordináciu záchranných prác a rýchlejšie nasadenie dodatočných zdrojov. Najkritickejšia situácia je v Dolnom Sliezsku a Opolskom vojvodstve. V meste Stronie Šlonskie, ležiacom neďaleko českých hraníc, došlo k pretrhnutiu hrádze. Prívalová vlna zaplavila ulice, strhla minimálne jeden dom a mnoho ďalších poškodila. Obyvatelia panelových domov zostali uväznení, keďže voda siahala až do výšky prvého poschodia. Žiaľ, povodne si už vyžiadali aj prvú obeť. V Dolnom Sliezsku sa utopil jeden človek. Premiér Tusk vyzýva obyvateľov, aby bezpodmienečne rešpektovali pokyny záchranných zložiek a v prípade potreby sa evakuovali. Záplavy spôsobili aj značné problémy v doprave. Viaceré vlakové spoje museli byť prerušené. Meteorológovia varujú, že situácia sa môže ešte zhoršiť, keďže v najbližších dňoch očakávajú ďalšie zrážky.

Poľsko nie je jedinou krajinou, ktorú zasiahli povodne. Podobné problémy hlásia aj susedné Česko a Slovensko. Táto situácia podčiarkuje potrebu lepšej pripravenosti na extrémne poveternostné javy, ktoré sa v dôsledku klimatických zmien stávajú čoraz častejšími.

9:17 Slovensko - Bratislava: V západných častiach sú ZŠ a MŠ zväčša zatvorené, v Lamači fungujú

Viaceré mestské časti v západnej časti Bratislavy, najviac postihnutej záplavami, zatvorili v pondelok základné školy (ZŠ) a v niektorých prípadoch i materské školy (MŠ) vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. V Lamači sú škola i škôlky otvorené.
Zatvorené škôlky i základné školy sú v Devínskej Novej Vsi, prerušená je tiež prevádzka materskej školy i súkromnej základnej školy v Devíne.
V Záhorskej Bystrici je v pondelok základná škola na Hargašovej ulici zatvorená, triedy materskej školy ostávajú otvorené.
V Karlovej Vsi tiež zatvorili základné školy, materské školy sú otvorené, deti sa však nebudú môcť pohybovať vonku v areáloch škôlok.

8:46 Slovensko - Trnava: Hasiči zasahovali v TTSK počas nedele v súvislosti s počasím 150-krát

Príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) a členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) zasahovali počas nedele (15. 9.) od 6.00 do 18.00 h v súvislosti s nepriaznivým počasím celkom 150-krát. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva HaZZ v Trnave Lena Košťálová. "Celkom zasahovalo 43 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a 879 členov dobrovoľných hasičských zborov miest a obcí. Nasadených bolo 919 kusov hasičskej techniky," priblížila.

8:29 Česko: V Čankoviciach sa pretrhla protipovodňová hrádza. Voda zaplavila polovicu obce za dve minúty

V obci Čankovice na Chrudimsku sa v nedeľu pretrhla protipovodňová hrádza a v priebehu dvoch minút bola zaplavená polovica obce. Desiatky obyvateľov museli evakuovať, niektorých na člnoch. V zaplavenej oblasti museli z bezpečnostných dôvodov odpojiť elektrinu. Povodňová vlna zasiahla približne 60 ľudí. „Polovica dediny bola zaplavená v priebehu dvoch minút po tom, ako sa pretrhla hrádza zadržiavajúca 50-ročnú vodu. Celá južná časť je pod vodou,“ opísala situáciu pre CNN Prima NEWS starostka obce Hana Shejbalová. Podľa nej sa niektorým ľuďom podarilo zo zaplaveného územia odísť na vlastnú päsť, ale asi 10 občanov obce zostalo uväznených za vodou. „Pri ich záchrane nám pomohli hasiči na člnoch,“ uviedla starostka. Vyzvala všetkých, aby z bezpečnostných dôvodov nevstupovali do zaplavenej oblasti. Na bezpečnosť v obci dohliada polícia. Rozsah škôd na priehrade zatiaľ nie je známy. „Otvor v priehrade je momentálne pod vodou a žiadna jednotka sa tam nemôže dostať,“ povedal veliteľ zásahu v obci. Dodal, že niektorí z evakuovaných sa zdržiavajú u príbuzných, iní v obecných priestoroch.

Pracovníci energetickej spoločnosti z bezpečnostných dôvodov odpojili zaplavené domy od elektriny.

8:13 Česko: Povodne v Českej republike si vyžiadali prvú obeť. Na Bruntálsku sa utopil muž, potvrdila polícia

Súčasné rozsiahle povodne majú svoju prvú obeť. V rieke Krasovka na Bruntálsku sa utopil jeden človek a polícia eviduje aj sedem nezvestných osôb. Českému rozhlasu (ČRo) to v pondelok povedal policajný prezident Martin Vondrášek. Doteraz boli známe štyri nezvestné osoby.
"Evidujeme sedem nezvestných osôb," povedal Vondrášek. Jeden nezvestný po skoku do rieky Otavy, jeden nezvestný senior z domova dôchodcov v Kobylí nad Vidnavkou a jeden nezvestný po páde do vody v Krnove. Čo sa týka obetí, žiaľ, máme jedného utopeného v rieke Krasovka na Bruntálsku," dodal. Pripomenul aj doteraz známe informácie o troch nezvestných z auta, ktoré v sobotu spadlo do rozbúrenej vody v obci Lipová-lázně na Jesenicku, a o päťdesiatštyriročnom mužovi, ktorý v sobotu spadol do rozvodneného Jankovického potoka v Jankoviciach na Uherskohradišťsku.

8:08 Slovensko - Bratislava (NRSR): Areál Bratislavského hradu bude v pondelok pre verejnosť uzatvorený

Areál Bratislavského hradu bude v pondelok z preventívnych dôvodov a aktuálnej poveternostnej situácie pre verejnosť a návštevníkov uzatvorený. TASR o tom informovala Kancelária Národnej rady (NR) SR.

8:05 Slovensko - Malacky: Zvažovaná evakuácia časti obyvateľov nebola potrebná

Zvažovaná evakuácia obyvateľov Malaciek bývajúcich v blízkosti potoku Malina nebola zatiaľ potrebná. O rozhodnutí, ktoré padlo ešte počas noci, informuje samospráva na sociálnej sieti. Primátor Juraj Říha upozornil, že v prípade mimoriadnej zmeny budú obyvateľov dotknutého územia informovať mobilnými sirénami.
Mestský krízový štáb v nedeľu (15. 9.) večer rozhodol z preventívnych dôvodov, aby sa obyvatelia, ktorí bývajú pozdĺž toku Maliny, pripravili na eventuálnu evakuáciu. Mesto tiež pripravilo priestory, ktoré mali poskytnúť evakuovaným dočasné zázemie.

7:42 Slovensko - Bratislava: V pondelok platia viaceré obmedzenia liniek bratislavskej MHD

Električková linka číslo 9 v pondelok nebude premávať na Miletičovej a Ružinovskej ulici. Informuje o tom Dopravný podnik Bratislava (DPB) na svojej stránke v rámci informácie o pondelkových dopravných obmedzeniach. "Linka 9 zo zastávky Trnavské mýto premáva na stanicu Nové Mesto a späť na Kútiky. Náhradná autobusová doprava X9 premáva obojsmerne medzi zastávkami Trnavské mýto - Astronomická," spresňuje dopravca.

Naďalej platí, že autobusová linka 29 nepremáva po Devínskej ceste. "Zo zastávky Malá scéna premáva po Botanickú záhradu, ďalej pokračuje cez Karlovu Ves, Dúbravku, Vápenku, Eisnerovu a od zastávky Uhrovecká po svojej trase na Opletalovu, VW5 a späť touto istou odklonenou trasou," uvádza DPB. Pripomína, že medzi zastávkami Hrad Devín - Hradištná premáva náhradná linka X29.
DPB takisto upozorňuje, že autobusové linky 20, 21 a 29 neobsluhujú zastávku Mlynská v Devínskej Novej Vsi.

7:42 Slovensko - Bratislava: Devínska Nová Ves preventívne varuje obyvateľov z ulice Na hriadkach

Povodňová situácia je v mestskej časti Bratislava-Devínska Nová Ves stále veľmi komplikovaná a vážna. Informuje o tom samospráva, ktorá zároveň vyzvala obyvateľov z lokality Na hriadkach, aby si zabezpečili svoje obydlia a majetok pred prípadným zaplavením.  "Rovnako týchto obyvateľov vyzývame, aby sa pripravili na možnú evakuáciu," preventívne informovala vedúca mediálneho oddelenia bratislavskej mestskej časti Martina Legáth. Už v nedeľu (15. 9.) pomáhala polícia pri evakuácii viacerých domov v Devínskej Novej Vsi. Kritická bola najmä situácia v okolí potoka Mláka.

7:33 Slovensko - Malé Leváre: Obec most ponad Rudavu uzavrela, rieka začala pretekať

Medzi obcami Gajary a Malými Levármi na Záhorí uzavreli most ponad rieku Rudava. Pre TASR to potvrdil starosta obce Malé Leváre Adrián Pernecký. Už počas noci samospráva na sociálnej sieti informovala, že Rudava začína pretekať, vyzvali dobrovoľníkov, aby prišli pomôcť roznášať vrecia s pieskom. Materská i základná škola budú v obci v pondelok zatvorené.

Voda sa len tak nestratí. Juh Slovenska sa musí pripraviť
Vodu z Dunaja nezadrží ani Gabčíkovo. Juh Slovenska sa musí pripraviť na tretí povodňový stupeň Ako píše portál tvnoviny.sk korytom Dunaja sa jej aktuálne valí päťkrát viac, ako obvykle. Nezadrží ju ani priehrada v Gabčíkove. Na tretí povodňový... Čítať ďalej
16 | 09 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik