VLÁDA A SAMOSPRÁVY: JEDNOTNÝ FRONT PROTI VODNEJ POHROME
16 | 09 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

V čase, keď Slovensko čelí rozsiahlym povodniam, prichádza svetlo nádeje v podobe bezprecedentnej spolupráce medzi vládou a samosprávami. Predstavitelia krajov a hlavného mesta dnes po rokovaní s vládou vyjadrili jednoznačnú podporu krokom štátu a ocenili prísľub finančnej pomoci od premiéra Roberta Fica.

Bratislava v očakávaní kulminácii

Primátor Bratislavy Matúš Vallo neskrýval spokojnosť s prebiehajúcou spoluprácou. "Keď ide o ochranu majetku a najmä životov, vieme fantasticky spolupracovať so štátom," uviedol po rokovaní. Zároveň upozornil, že hlavné mesto ešte nie je z najhoršieho vonku. "Voda bude kulminovať približne na úrovni 950 centimetrov počas tejto noci. Som pevne presvedčený, že to zvládneme," dodal odhodlane.

Trnavský kraj: Pozornosť aj malým obciam

Predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič ocenil, že vláda sa nezameriava len na veľké toky, ale venuje pozornosť aj akútnym problémom v regiónoch. Spomenul konkrétne obce Kopčany, Kuklov a Radošovce, ako aj problematické úseky ciest. "Odchádzame s prísľubom, že sa to stane jednou z otázok, ktoré bude vláda riešiť pri svojich výjazdových rokovaniach," uviedol spokojne.

Bratislavský kraj: Záhorie v centre pozornosti

Juraj Droba, predseda Bratislavského samosprávneho kraja, informoval o situácii v regióne. "Najviac postihnutá je oblasť Záhoria v okrese Malacky," uviedol. BSK plánuje postupne pomáhať obciam a už teraz pripravuje sanáciu dvoch zámockých parkov v Stupave a Malinove, ako aj opravu poškodených školských budov.

Efektívne krízové riadenie prináša výsledky

Všetci traja predstavitelia samospráv sa zhodli na tom, že kľúčom k úspechu je efektívne krízové riadenie. Viskupič to zhrnul slovami: "Som veľmi rád, že sa podarilo dohodnúť krízové riadenie na úrovni základného centrálneho krízového riadenia, premietnuté do regiónov cez okresy v sídle kraja a jednotlivých prednostov, pričom sa napojili aj zložky samospráv."

V čase, keď prírodné živly testujú odolnosť našej krajiny, je povzbudzujúce vidieť, že štát a samosprávy dokážu ťahať za jeden povraz. Táto kríza ukazuje, že keď ide do tuhého, Slovensko vie spojiť sily a čeliť výzvam spoločne.

Historická Aréna bojuje s vodou! Ohrozí povodeň otvorenie novej sezóny?
Divadlo Aréna, pýcha Bratislavy s takmer 200-ročnou históriou, sa ocitlo v zovretí vodného živlu. Napriek nedávno ukončenej rozsiahlej rekonštrukcii a prípravám na otvorenie novej sezóny, musí teraz čeliť nečakanej hrozbe. Voda oblieha historickú... Čítať ďalej
16 | 09 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok