Tomáš Taraba: Keby sme počúvali Denník N, nie meteorológov, mali by sme tu druhú, ďaleko horšiu POHODU!
16 | 09 | 2024 I Eka Balaskova

Búrka zúrivosti sa prevalila cez Slovensko, no nie tá, ktorú predpovedali meteorológovia. Namiesto toho sme sa stali svedkami mediálnej smršte, v ktorej sa stretli predpovede odborníkov s pochybnosťami novinárov. Prvé výstrahy, že v počasí nastane nepríjemná zmena, sme na Slovensku zaznamenali v utorok, 10. septembra. Deň na to už meteorológovia hovorili o vysokých zrážkových úhrnoch, ktoré môžu priniesť povodne a záplavy. Na náhodu nič nenechal ani minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS/ Život-NS), ktorý podľa informácií meteorológov začal s prípravami na avizovanú veľkú vodu. Vševediaci Denník N však tvrdíl, že Taraba robí zbytočný poplach.

Zmienený článok, v ktorom Denník N tvrdí, že minister Taraba robí zbytočný poplach sme na zmieňovanom denníku 16. 9. ráno už nenašli. Agentúra SITA však cituje zo správy meteorológov, ktorí pred veľkými zrážkovými úhrnmi varovali už 11-teho septembra, na čo 12-teho zasadol krízový štáb, ktorý začal s opatreniami. Predpovede sa naplnili a Tomáš Taraba konštatuje, že keby sme sa riadili týmto periodikom, máme tu obrovské škody nie len na majetku, ale aj na životoch. Podľa neho by sa zopakovala Pohoda zo začiatku leta.

Článok na Denníku N už nenájdete

Článok s textom „Taraba zbytočne straší, keď hovorí, že bude viac, ako 300 mm zrážok. Tieto údaje sú „prestrelené“. Zrážky nepresiahnu hranicu 100-170mm“ z 12. septembra už na Denníku N nenájdete. To, že periodikum zavádzalo, potvrdil pre tlačovú agentúru SITA aj Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Reprofoto vyhľadávania na Denníku N

Varovania prišli z Česka

„Na brífingu SHMÚ 12. septembra 2024 meteorológ Cyril Siman uviedol, že podľa prvotných prognóz na nasledujúcich 24 hodín, úhrny očakávame lokálne na úrovni 70 až 120 mm, ale okresy na krajnom západe vrátane Záhoria, Považia, severozápadu územia ako Žilina a Kysuce to môže byť 120 až 180 mm, dokonca výnimočne na hraniciach s Českom aj viac,“hovorí tlačová správa meteorológov, v ktorej pripomenuli, že informácia pre krízový štáb bola vydaná už o deň neskôr. V tejto informácii boli pre 11.-16. september odhady, že pre východnú a krajnú západnú časť povodia Moravy sa očakáva 200-300 mm zrážok s tým, že v oblasti Jeseníkov a Beskýd malo napadnúť podľa českých meteorológov 300 mm zrážok, čo sa neskôr aj naplnilo.

Dunaj vo Viedni prekonal katastrofálny rok 2002! Hrozí Bratislave podobný scenár?
Rakúsko zažíva dramatické chvíle. Dunaj vo Viedni práve dnes prekonal historické rekordy a situácia sa stáva kritickou. Obyvatelia hlavného mesta našich susedov s obavami sledujú stúpajúcu hladinu rieky, ktorá už prekonala hranicu storočnej vody.... Čítať ďalej
16 | 09 | 2024 | Bari Zajačková

Opatrenia boli prijaté

„Na zasadnutí krízového štábu preto generálny riaditeľ SHMÚ Vasil Penev  informoval, že súhrnný objem zrážok môže vo vybraných lokalitách pri hraniciach s Českom presiahnuť 300, resp. 330 mm. Na základe tejto informácie boli prijaté okamžité opatrenia,“  doplnili z SHMÚ a informáciu dokreslili úhrnom zrážok v Perneku, ktorý činil za štyri dni 352 mm.

Ešte že máme zdravý rozum

„V čase kedy sme v predstihu informovali o nevyhnutných opatreniach, ktoré je potrebné uskutočniť, aby sme ochránili Slovákov, Denník N na nás útočil. Vymýšľal si, že klameme, že prifarbujeme, že šírime paniku. Keby bolo na nich, dnes zažívame katastrofu. Vymýšľali si, že zvolávame krízové štáby, aby sme odvrátili pozornosť. Verím, že všetky včasné opatrenia uchránili Slovensku obrovské zdroje a ľudské životy,“ napísal na Facebooku minister životného prostredia Tomáš Taraba.

Keď sa výstrahy berú na ľahkú váhu

Po príklad ľahkovážneho prístupu k predpovedi počasia nemusíme ísť do histórie veľmi ďaleko, stačí si pripomenúť festival Pohoda spred dvoch mesiacov.  Organizátori síce mali k dispozícii meteorologické predpovede, ktoré hovorili o vysokej pravdepodobnosti silnej búrky v okolí Trenčína, no organizátor podujatie nezrušil. Ako to skončilo vieme – na Pohode spadol veľký stan, zranených bolo niekoľko desiatok ľudí a festival bol nakoniec zrušený.

&set=a.320743669850723

Na festival Pohodu mieria hasiči, aj sanitky! Spadol stan! Hlásia zranených!
NA FESTIVALE POHODA SPADOL STAN, informuje na sociálnej sieti Polícia Slovenskej republiky. Aktualizované 22:50 Na mieste záchranári ošetrili 10 ľahko zranených osôb a následne ich transportovali do nemocníc v Trenčíne a Považskej Bystrici. Išlo... Čítať ďalej
12 | 07 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok