Minister Raši: Vláda má 3 mesiace na žiadosť o miliardovú pomoc z Bruselu
16 | 09 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

V prípade splnenia podmienok veľkosti škôd by bolo na zvládanie dôsledkov súčasných povodní na Slovensku možné využiť aj Fond solidarity Európskej únie. Uviedol to minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD).
        

"Pokiaľ by tieto povodne spôsobili škody, ktoré sú vyššie ako 1,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) daného regiónu, tak je možné žiadať aj o špeciálne finančné prostriedky z európskeho fondu solidarity," povedal pre novinárov.

Minister v Košiciach zároveň informoval o ďalších možnostiach prevencie a riešenia krízových situácií z eurofondov. "Som presvedčený, že vďaka stovkám miliónov eur z nového programového obdobia bude Slovensko lepšie pripravené zvládnuť budúce prírodné katastrofy, ktoré nás nepochybne čakajú, a to s čo najmenšími škodami," povedal Raši.        

Pripomenul, že fond solidarity bol zriadený na pomoc členským štátom a kandidátskym krajinám EÚ, ktoré zasiahli veľké prírodné katastrofy, akými sú povodne, požiare či zemetrasenia. Fond má objem približne jednej miliardy eur ročne. "Žiadosť o podporu z tohto európskeho fondu solidarity sa predkladá do Európskej komisie do 12 týždňov od prírodnej katastrofy," uviedol minister pred pondelkovým mimoriadnym zasadaním vlády.

Eurofondy z Programu Slovensko ponúkajú ďalšie možnosti pri zmierňovaní následkov klimatickej zmeny. Šéf rezortu zároveň informoval, že Slovensko začalo rokovania s nórskou stranou o tzv. nórskych grantoch. "Zo sumy 130 miliónov eur, ktoré budeme mať na roky 2021 až 2028, budeme vedieť až 30 percent, teda približne 45 miliónov eur, použiť na opatrenia proti živelným katastrofám a povodniam," dodal.

Petícia za vyhlásenie referenda: Slovensko stratilo v dôsledku sankcií EÚ voči Rusku takmer štyri miliardy. SHO: Ešte nejaká otázka?
Prednedávnom sme vás informovali, že politický subjekt Slovenské Hnutie Obrody (SHO) rozbehlo petíciu za vyhlásenie referenda s nasledujúcou otázkou... "Súhlasíte s tým, aby Slovenská republika neuplatňovala sankcie voči Ruskej federácii, ktoré... Čítať ďalej
16 | 09 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik