Jeseň klope na dvere: Všetko, čo potrebujete vedieť o kúrení a AKO UŠETRÍTE!
17 | 09 | 2024 I Eka Balaskova

Len pred pár dňami sme sa ešte opaľovali, no teraz už siahame po svetroch. Náhly teplotný zvrat donútil mnohé mestá spustiť kúrenie oveľa skôr, ako sme čakali. Bratislava, Martin či Žilina už rozkúrili, ostatní sa pripravujú. Vykurovacia sezóna oficiálne začína 1. septembra, no realita je iná. Správcovia zvyčajne čakajú, kým teplota dva dni po sebe neklesne pod 13°C. Tento rok nás však počasie prekvapilo a mnohí už teraz testujú svoje radiátory.

Čo to znamená pre vás?

Je čas oprášiť radiátory, skontrolovať ventily a možno aj porozmýšľať nad úsporami. Nezabudnite - správne nastavená teplota v byte vám môže ušetriť nemalé peniaze. A ak bývate v dome, máte ešte jednu dôležitú úlohu - nezabudnite na revíziu komína. Bezpečnosť predovšetkým! Minulá sezóna bola mimoriadne krátka a teplá. Čo nás čaká tento rok? To ukáže až čas. Jedno je však isté - zima klope na dvere a my musíme byť pripravení.

V týchto dňoch v mnohých mestách už prebieha skúšobná prevádzka, ktorá je tiež predpísaná vyhláškou. Aká bola minuloročná vykurovacia sezóna a čo musí robiť správca horúcovodnej siete pred vykurovacou sezónou? Na teple viete ušetriť aj vy vo vašom byte. Ak však bývate v dome, určite nezabudnite na potrebnú revíziu komína.

Čo znamená pojem „skúšobná prevádzka“

„Skúšobná prevádzka znamená, že v prípade krátkodobého zvýšenia teploty vzduchu počas dňa nad 17 °C, automatická regulácia zabezpečí prerušenie vykurovania. Vykurovanie sa opätovne obnoví pri poklese teploty pod 15 °C,“vysvetľuje Pluska a dodáva, že pri skúšobnej prevádzke je potrebné skontrolovať aj radiátory v dome.

Vláda operatívne reaguje na hrozbu povodní
Dnes o 15:30 sa v priestoroch Úradu vlády SR v Bratislave uskutoční mimoriadne rokovanie vlády v súvislosti s aktuálnou situáciou spôsobenou nepriaznivým počasím. Vládny kabinet tak rýchlo reaguje na hrozbu povodní, ktorá v týchto dňoch sužuje... Čítať ďalej
16 | 09 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Rekapitulácia minulého roka

„Vykurovacia sezóna 2023/2024 sa začala ako v prvom v závode v Martine, 19. septembra 2023, a najdlhšie sme dodávali teplo zo závodu vo Zvolene, a to do 5. mája 2024. Vykurovacia sezóna trvala 205 dní, čo je o 38 dní kratšie, pričom priemerná teplota vo vykurovacom období bola približne o 0,9 °C vyššia ako vlani. Najnižšiu priemernú teplotu sme počas nej namerali v závode v Žiline, a to takmer – 10,7 °C," priblížil Juraj Mydliar - výrobný riaditeľ teplárenského holdingu s tým, že počas hodnotenej vykurovacej sezóny bolo do siete dodaných cez 1,8 milióna megawatthodín (MWH) tepla.

Prvý krok teplární do sezóny

Kým sa naplno rozbehne nadchádzajúca vykurovacia sezóna, prevádzkovatelia horúcovodných rozvodov sústav centralizovaného zásobovania teplom musia vykonať údržbu tepelno-technologických zariadení.

Prvý váš krok do sezóny

Je úplne jedno, či bývate v byte, alebo v rodinnom dome, v prvom rade prezrite radiátory – utrite na nich prach, zistite, či fungujú ventily.

Ak je akákoľvek chyba, kontaktujte správcu, ak je kúrenie na vás, ventil vymeňte. Najčastejším problémom je vodný kameň a ten brzdí prietok tepla do miestnosti. Tiež brzdí pohyb vody v systéme.  Vodný kameň sa spravidla odstraňuje raz za 5-10 rokov.

Termostatické hlavice nechajte ísť na maximum, aby vykurovacia sústava v dome srpávne nabehla.

Radiátory treba odvzdušniť – ideálne by bolo, ak by to prebehlo v celom bytovom dome naraz. Tiež skontrolujte „stúpačky“ – aby bolo teplo, musia byť otvorené.

Mnohé domy ešte nie sú zateplené, čím sa „do luftu“ stráca až tretina tepla. Ak bývate v takomto dome, za radiátor uložte nejaký izolačný materiál, ktorý vám teplo z domu nepustí. Takisto vám obrovské množstvo tepla uniká v prípade, že nemáte zaizolované okná.

Tragická nehoda kamióna s drevom na R2ke, VODIČ ZAHYNUL!
Dnes dopoludnia došlo na ceste R2 k tragickej dopravnej nehode. 51-ročný vodič viedol kamión naložený drevom v smere od Oždian na Lučenec, uvádza polícia na sociálnej sieti. „Z doposiaľ nezistených príčin sa kamión na ceste prevrátil, vodič zostal... Čítať ďalej
16 | 09 | 2024 | Katarína Reiterová

Aké teploty by mali byť v byte?
  • Obývačka, spálňa, detská izba: 21°C
  • Kúpeľňa: 24°C
  • Kuchyňa, WC: 20°C
  • Chodby: 15°C
V dome je tých povinností viac

Každý rok dochádza k zbytočným požiarom, ktorých príčinou je nevhodná starostlivosť o komín v dome. Lehoty čistenia a kontroly komínov určuje vyhláška, podľa ktorej komíny pre spotrebiče na plyn treba kontrolovať podľa výkonu buď raz za pol roka, prípadne raz za rok.  Ak na vykurovanie využívate tuhé, alebo kvapalné palivo, kontrola je nutná raz za 4 mesiace, pri vyšších výkonoch raz za dva mesiace. Pokiaľ ide o chatu, komín sa kontroluje/čistí raz za dva roky.

„Tepelný výkon potrebný pre lehoty čistenia a kontroly komínov sa má vypočítať súčtom výkonov všetkých zariadení napojených na komín. Pri bežnom dome sa nad 50 kW dostaneme len ťažko. Pre ľahšiu orientáciu, bežný kozub má tepelný výkon do 10 kW, akumulačná pec pre saunu do 20 kW,“radí portál colonnade.sk.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok