Historická Aréna bojuje s vodou! Ohrozí povodeň otvorenie novej sezóny?
16 | 09 | 2024 I Eka Balašková

Divadlo Aréna, pýcha Bratislavy s takmer 200-ročnou históriou, sa ocitlo v zovretí vodného živlu. Napriek nedávno ukončenej rozsiahlej rekonštrukcii a prípravám na otvorenie novej sezóny, musí teraz čeliť nečakanej hrozbe. Voda oblieha historickú budovu zo všetkých strán, ohrozujúc nielen plány na blížiace sa otvorenie, ale aj samotnú existenciu tohto kultúrneho stánku.

Divadlo bolo založené v roku 1828, ako nekrytý amfiteáter pre 3-tisíc divákov – odtiaľ pochádza názov Aréna. Budova tak, ako ju poznáme dnes, vznikla na konci 19- storočia na návrh talianskeho architekta Ettora Fenderla. Súčasným štandardom budova nevyhovovala už veľmi dlho, Bratislavský samosprávny kraj sa ešte počas minulého roku pustil do veľkej rekonštrukcie, ktorá jej priniesla výraznú modernizáciu. Ešte koncom júna ich čakalo vybudovanie novej čističky odpadových vôd, začiatok novej divadelnej sezóny to však ohroziť nemalo. Teraz však prišla veľká voda a tá aktuálne divadlo doslova oblieha zo všetkých strán. Držte nám palce, vyzýva inštitúcia na sociálnej sieti.

Finišovali v júni

„Po komplexnej rekonštrukcii budovy sa práce presunuli do interiéru. Aréna bude vďaka najnovším technológiám patriť medzi najmodernejšie divadlá na Slovensku. Návšteva bude jedným veľkým zážitkom,”avizoval ešte koncom júna predseda Bratislavskéh samosprávneho kraja, Juraj Droba. 

Pri rekonštrukcii, ktorá v tom čase finišovala sa podarilo zachovať a obnoviť mramorové schodiská, zábradlia, nástenné fresky, ale aj nosníky železných trámov. V tom čase už výrazne pokročili aj s najväčšou javiskovou scénou, pribudli obrazovky na pripravované predstavenia.

Ešte v minulom roku prebehla rekonštrukcia elektroinštalácie, budova dostala novú strechu, podlahy a fasády.

Bratislava v krízovom stave, Devínska Nová Ves evakuovaná!
Situácia v Bratislava je v súvislosti s počasím naďalej mimoriadne vážna. Najkritickejšia je v Devínskej Novej Vsi, kde sa na viacerých uliciach začalo s evakuáciou, prípadne s prípravami na ňu. Pre TASR to uviedol hovorca Bratislavy Peter Bubla.... Čítať ďalej
16 | 09 | 2024 | Bari Zajačková/ TASR

Komplikácie sezónu ohroziť nemali

Situácia sa skomplikovala ešte na jar, hoci to už mala byť stavba dokončená. Problémom bola čistička odpadových vôd, ktorá musí byť nanovo vystavaná. Vedúca oddelenia kultúry BSK Svetlana Waradzinová však neočakávala, že by mala byť nová sezóna v ohrození.

„Predbežný termín otvorenia je 10. októbra 2024. Kolaudácia prebieha už od novembra minulého roka a Aréna sa sťahuje. Aktuálne sa dokončuje interiér, kancelárie, šatne a pripravujeme aj umelecké dielo do foyer, ktoré je objednané,”zhodnotila Waradzinová, ktorej slová o otvorení sezóny potvrdila aj hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja, Lucia Forman.

Ohrozené vodou

„Divadlo Aréna, tak ako všetky ostatné budovy v blízkosti vodných tokov, bojuje s valiacou sa vodou, ktorá zatiaľ neprenikla do interiéru Divadla Aréna, no oblieha nás zo všetkých strán. Na pravidelné kontroly chodí aj riaditeľ divadla Juraj Kukura,“ informuje Divadlo Aréna na sociálnej sieti a svoje tvrdenie dokladá fotkami s tým, že vďaka technickému personálu a bezpečnostným zložkám budova zatiaľ odoláva. „Držte nám palce, aby sme v novembri mohli Divadlo Aréna pre vás otvoriť,“ uzatvárajú z Arény

Divadlo Aréna
Divadlo Aréna
Divadlo Aréna
Divadlo Aréna
Divadlo Aréna
Divadlo Aréna
Divadlo Aréna
Divadlo Aréna
Divadlo Aréna

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik