Dunaj vo Viedni prekonal katastrofálny rok 2002! Hrozí Bratislave podobný scenár?
16 | 09 | 2024 I Bari Zajačková

Rakúsko zažíva dramatické chvíle. Dunaj vo Viedni práve dnes prekonal historické rekordy a situácia sa stáva kritickou. Obyvatelia hlavného mesta našich susedov s obavami sledujú stúpajúcu hladinu rieky, ktorá už prekonala hranicu storočnej vody. Čo to znamená pre Slovensko a hrozí podobný scenár aj Bratislave?

Viedeň pod vodou: Dunaj láme rekordy

V noci z utorka na stredu dosiahla hladina Dunaja vo Viedni neuveriteľných 761 centimetrov, informuje portál Imeteo.sk. Táto hodnota prekonala katastrofálne záplavy z roku 2002 a stala sa treťou najvyššou v histórii meraní. Ešte alarmujúcejší je však prietok rieky, ktorý dosiahol ohromujúcich 10 300 kubických metrov za sekundu.

Situácia je mimoriadne vážna a nestabilná, varujú odborníci na hydrológiu. Dolné Rakúsko už vyhlásilo stav prírodnej katastrofy a všetky zložky sú v pohotovosti.

Hydrologické modely zlyhávajú, budúcnosť je neistá

Úrad spolkovej vlády Dolného Rakúska priznal, že bežne používané hydrologické modely v tejto situácii zlyhávajú. Extrémne rýchly nárast hladiny, spôsobený intenzívnymi zrážkami v Alpách, nedokážu presne predpovedať.

Situácia sa mení z minúty na minútu, vodohospodári sa snažia regulovať povodňovú vlnu odpúšťaním priehrad, no je to boj s časom.

Čo čaká Bratislavu? Nervózne očakávanie

Slovenská metropola s napätím sleduje vývoj situácie u susedov. Hoci nie je isté, či povodňová vlna dorazí do Bratislavy v rovnakej intenzite, odborníci varujú pred podcenením situácie.

Kľúčovú úlohu zohrá podľa odborníkov sútok Dunaja s Moravou. Ak sa stretnú dve povodňové vlny pod Devínom, môžeme čeliť podobnému scenáru ako v roku 2002, keď hladina Dunaja v Bratislave dosiahla takmer 10 metrov.

Záver: Ostražitosť je na mieste

Obyvatelia Bratislavy by mali situáciu pozorne sledovať a byť pripravení na možné komplikácie. Hoci slovenské protipovodňové opatrenia prešli od roku 2002 výraznou modernizáciou, príroda nás opäť raz učí, že jej silu nemožno podceňovať.

Zostáva len dúfať, že spolupráca vodohospodárov, meteorológov a záchranných zložiek pomôže minimalizovať škody a ochrániť životy a majetok obyvateľov v ohrozených oblastiach.

VIDEO! Susedné Česko čelí veľkej katastrofe! Pretrhla sa hrádza, padajú domy!
Nielen Poľsko, ale aj susedné Česko zasiahli obrovské povodne. Obrovský nápor vody pretrhol protipovodňovú hrádzu aj v Čechách. Nával vody už zhadzuje domy, informuje portál imeteo. .V Jeseníku a okolitých obciach zasiahnutých povodňami začali v... Čítať ďalej
15 | 09 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok