BUDE CHLADNO! Jesenná politická predpoveď exministra školstva
17 | 09 | 2024 I Eka Balaskova

Ľavicový politik a bývalý minister školstva Juraj Draxler si pre svojich čitateľov pripravil nie len predpoveď politického počasia na jeseň, ale aj ďalšie vyhliadky. Aktuálne to vidí tak, že bude chladno, lebo ľuďom začína liezť na nervy vzájomné doťahovanie sa koalície. A takých je čoraz viac aj medzi koaličnými voličmi. Draxler na Facebooku v statuse pripomína, že to sa bude týkať nie verného jadra, ale takých tých bežných voličov. A tých je väčšina.

Draxler vidí väčší problém v tom, že voľby sú tu už o tri roky. Draxler pripomenul, že nás čaká európska recesia a vláda už sa bude musieť ďaleko intenzívnejšie zaoberať aj tvorbou pracovných miest aj v regiónoch. A tie sa nebudú dať uhrať cez lajkovú konfrontačnú popularitu politikov na sociálnych sieťach. Tá síce môže priniesť krátkodobý efekt, no v dlhodobejšom výhľade nás môže čakať cesta, na akú nastúpilo Bulharsko.

Bude chladno

„V skutočnosti toto ale bude ešte ten najmenší problém,“ obáva sa Draxler menujúc doťahovanie sa o vplyv v STVR, vyšetrovanie manažmentu covidu či otázky okolo funkcii.

„Čo je ten väčší problém? Poviem to takto: voľby sú tu už o tri roky. Áno, ono sa to môže zdať veľmi ďaleko. Ale ubehne to extrémne rýchlo. Pričom tie voľby sa nebudú dať uhrať len na tom, čo Rusi  nazývajú píárenie,“ podotýka politik.

Vŕta mi hlavou, čo pre nás znamenajú
Pred asi šiestimi týždňami ma viezla do nemocnice sanitka záchrannej služby. Milá ústretová profesionálna posádka. Po zavolaní bola na mojej adrese do pár minút. Teraz sledujem, ako záchranári evakuujú nemocnice. Ako policajti robia to, čo majú -... Čítať ďalej
15 | 09 | 2024 | Ivan Brožík

Podráždenie v atmosfére

„Aj za pomerne priaznivých podmienok bude témou hospodárstvo. Jednoducho preto, že nás predbiehajú všetci okrem Rumunov a Bulharov (neverte nezmyselnému nafúknutému prepočtu rumunského HDP v PPP, ktorý už bol x krát vyvrátený). Z toho proste bude veľa grafov na bilbordoch. Navyše, bežný človek si už dosť všíma, o koľko upravenejšie sú maďarské dediny, alebo ako rýchlo sa zlepšujú cesty v Poľsku (plus čo tam vyrástlo na univerzitných campusoch a podobne),“ poznamenáva Draxler. Ak by skutočne prišla veľmi pravdepodobná európska recesia, bez toho, aby vláda serióznejšie pracovala s menšími infraštruktúrnymi projektami, ľudia začnú prichádzať o prácu. Bude preto potrebné vytvárať nové miesta a ak sa tak nestane, Draxler avizuje podráždenú stmosféru. To môže priniesť politické zemetrasenia, aké si nechceme predstaviť.

Ako z toho von

„Lenže práve sústredením sa na výkon konkrétnych politík sa dá utlmiť aj snaha doťahovať sa rôznymi drobnými hádkami o to, ako sa povie medzi ľuďmi, kto má väčšieho. Či už sa to deje v zákulisí alebo to prebuble občas aj na verejnosť,“ myslí si Draxler.

Spoločenský aspekt

„Premiér si uvedomuje, že treba nielen konfrontáciu ale aj vytvárať určité spoločné platformy. Preto jeho pozvánka pre zástupcov rôznych sfér, vrátane akademických inštitúcií, aby vznikali určité základy širšej spoločenskej zhody na tom, ako má krajina vyzerať. Len to nemôže prebiehať tak, že je to celé na premiérovi. A týchto doterajších pokusoch,“píše Draxler. Tomu je jasné, že bude nutné vyčistiť veľa vecí (a nie len krikom o miomovládkach), „Koaliční politici ale, obávam sa, trochu podľahli "fejsbúkovému efektu" – silná konfrontácia im prináša stabilné lajky od stabilného tábora skalných.“

Z MINÚTY NA MINÚTU: Sledujeme záplavy na Slovensku a v Európe
Náhly zvrat počasia šokoval strednú Európu. Po horúcom septembri prišiel studený zvrat. Slovensko, Česko, Poľsko, Rakúsko, Nemecko a Maďarsko zápasia s vodným živlom. Prinášame vám aktuálne spravodajstvo. Kde hrozí najväčšie nebezpečenstvo? Ktoré... Čítať ďalej
16 | 09 | 2024 | Bari Zajačková

Toto nebude fungovať naveky

„Áno, to do určitej miery funguje, pretože pri nedostatku celospoločenských tém sa potom tá mlčiaca väčšina nejako v určitých momentoch rozhodne podľa toho, kde vidí nejakú aktivitu. Ale myslieť si, že toto bude vždy fungovať, je veľmi zradné. Bez rozšírenia základne každodennej podpory profesionálnych skupín, osobností, bude aj voličská podpora stáť na veľmi vratkých nohách,“ obáva sa politik pripomínajúc, že práve preto sa preferencie tesne pred voľbami prudko menia, pripomínajúc volebné roky 2020, ale aj 2016 a 2012.

Šinieme sa k „bulharskému scenáru“?

„Iste, do značnej miery vnútri dvoch hlavných blokov (v roku 2020 tak napríklad odbehli od ostatných anti-Smer strán k Matovičovi, ktorý prudko naberal ešte v posledných dňoch pred voľbami) – ale to je tiež dôležité pre to, či sa podarí alebo nepodarí potom zostaviť nejakú funkčnú vládu,“ poznamenáva Draxler. Ten to nehovorí kvôli potrebe podporiť niekoho konkrétneho, lež v obave zo zničujúceho chaosu, ktorý môže nastať po voľbách v roku 2027 s tým, že vôbec nie ideálny dlhodobý vývoj nás môže celkom ľahko priviesť k „bulharskému scenáru“.

„Ale ešte je čas spamätať sa a začať sa správať trochu programovejšie. Ak už pre nič iné, tak znovu treba varovať: tie tri roky do ďalších volieb, do skladania účtov, ubehnú strašne rýchlo,“ uzatvára politik.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok