6 mŕtvych v Rumunsku, 4 v Poľsku a 1 v susedných Čechách. Taká je smutná bilancia záplav, ktoré zasiahli strednú Európu
16 | 09 | 2024 I Katarína Reiterová

Mohutné záplavy, ktoré zasiahli v pondelok strednú Európu si vyžiadali životy štyroch ľudí v Poľsku a jedného v Českej republike. Až šesť životov vyhaslo v dôsledku záplav v Rumunsku.

Ulice pokryté troskami a blatom, poškodené mosty, pretrhnuté hrádze a nábrežia. Aj takto vyzerá situácia u nášho severného suseda. „Školy a úrady v postihnutých oblastiach boli v pondelok zatvorené a pitnú vodu a jedlo obetiam rozvážali nákladné autá. Mnohé mestá vrátane Varšavy žiadali potraviny pre tých, ktorí prežili povodne,“ uvádza agentúra AP.

Odborníci varujú pred povodňami v Opole, meste s približne 130 000 obyvateľmi, kde rieka Odra dosiahla vysoké hladiny a na niektorých miestach sa začala rozlievať. Obavy vyvolalo aj mesto Vroclav s približne 640 000 obyvateľmi, kde sa záplavy očakávajú v stredu. Mesto postihla katastrofálna povodeň v roku 1997, z ktorej sú obyvatelia stále traumatizovaní.

Počet obetí záplav na juhozápade Poľska stúpol na päť po tom, čo v pondelok ráno našli v meste Nisa telo chirurga vracajúceho sa z nemocnice, informovali hasiči. Lekárovo telo našli v noci na dnešok blízko ulice, ktorá bola o deň predtým celá pod vodou.

Už predtým našli telá dvoch žien a dvoch mužov v mestách Bielsko-Biala a Ladek-Zdroj a v dvoch obciach.

„Ale nechcem generalizovať, že príčinou všetkých tých úmrtí je povodeň,“ povedal hovorca ministerstva vnútra Jacek Dobrzynski.

Podľa iMeteo bola situácia v Nise ťažká už v nedeľu večer a hasiči napríklad evakuovali celú nemocnicu. Zdravotnícke zariadenie zostáva mimo prevádzky, upozornilo vedenie mesta. Ľudia v Nise sú bez dodávok pitnej vody, pretože poškodená je pravdepodobne vodárenská sieť.

https://www.youtube.com/live/SVUxB8DvFP4?si=cDiJLhB8r47tP0Mc

V Čechách prišla o život jedna žena

Polícia v Českej republike uviedla, že jedna žena sa utopila na severovýchode krajiny. Nezvestných je však ďalších sedem.

Záplavy už zabili šesť ľudí v Rumunsku a jedného v Rakúsku

České úrady vyhlásili výnimočný stav v dvoch severovýchodných regiónoch, ktoré zaznamenali najhoršie záplavy, vrátane Jeseníkov pri poľských hraniciach.

„Na severovýchode krajiny bolo v nedeľu pod vodou niekoľko miest a tisíce z nich boli evakuované. Vojenské vrtuľníky sa pripojili k záchranárom na člnoch v snahe dopraviť ľudí do bezpečia,“ informuje ďalej agentúra s tým, že voda z horských oblastí opadala a zanechala za sebou zničené domy a mosty a poškodené cesty.

Vo väčšine častí krajiny sa v pondelok očakávalo zlepšenie podmienok

Povodne postupujúce smerom k juhovýchodnej Českej republike zaplavili mesto Litovel, zatiaľ čo rieka Odra zaplavila časti mesta Ostrava, čo si v pondelok vynútilo ďalšie evakuácie.

Úrady v Ostrave, treťom najväčšom meste krajiny, varovali pred pricestovaním do mesta. Mnohé školy boli zatvorené a väčšina ľudí bola bez teplej vody a kúrenia. Úrady uviedli, že v pondelok ráno bolo v celej krajine bez elektriny približne 120 000 domácností.

Po tom, čo záplavy zasiahli Rakúsko, Českú republiku, Poľsko a Rumunsko, postihli aj Slovensko a Maďarsko, a to v dôsledku systému nízkeho tlaku vzduchu zo severného Talianska, ktorý od štvrtka prináša do regiónu rekordné zrážky.

Vybreženie Dunaja očakáva aj Budapešť

Primátor Budapešti varoval obyvateľov, že najväčšie záplavy za posledných desať rokov zasiahnu hlavné mesto koncom týždňa, pričom vody rieky Dunaj by mali do utorkového rána preraziť dolné nábrežie mesta.

Premiér Viktor Orbán zrušil svoje plánované zahraničné záväzky vrátane stredajšieho prejavu na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu, kde sa očakávali búrlivé diskusie o jeho správaní, odkedy Maďarsko v júli prevzalo rotujúce predsedníctvo Európskej únie.

„Kým nedosiahneme vrchol a neprekonáme to najhoršie, prirodzene neopustím krajinu, budem tu, doma,“ povedal Orbán.

Primátor Budapešti Gergely Karácsony na sociálnej sieti napísal, že mesto použije 1 milión vriec s pieskom na posilnenie protipovodňovej ochrany, a požiadal obyvateľov, aby v blízkosti rieky zvýšili opatrnosť.

Prezident v nedeľu navštívil miesta postihnuté záplavami (VIDEO)
V zápase s prírodnými živlami musia byť na prvom mieste vždy životy a zdravie ohrozených ľudí. Uviedol to prezident SR Peter Pellegrini. Vyzdvihol bezpečnostné a záchranné zložky pre ich nasadenie v boji so záplavami. V nedeľu navštívil postihnuté... Čítať ďalej
15 | 09 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok