VIDEO! Susedné Česko čelí veľkej katastrofe! Pretrhla sa hrádza, padajú domy!
15 | 09 | 2024 I Gabriela Fedičová

Nielen Poľsko, ale aj susedné Česko zasiahli obrovské povodne. Obrovský nápor vody pretrhol protipovodňovú hrádzu aj v Čechách. Nával vody už zhadzuje domy, informuje portál imeteo.

.V Jeseníku a okolitých obciach zasiahnutých povodňami začali v nedeľu popoludní padať prvé domy, potvrdila starostka Zdeňka Blišťanová. 

„Naša činnosť je sústredená najmä na pomoc s evakuáciou obciam na Jesenicku a Šumpersku," uviedla polícia. V noci na nedeľu rozvodnená rieka Bělá strhla hlavnú cestu I/44 od Jeseníka do Českej Vsi a ďalej cez Piesočnú na Mikulovice. Podľa starostu Českej Vsi Petra Mudru je severný cíp kraja neprístupný zo všetkých strán.

„Aktuálne sa nemožno dostať do mesta Jeseník. Komunikácie sú pod vodou a uzavreté. V Šumperku došlo na niekoľkých miestach k pretrhnutiu protipovodňových hrádzí,“ informovala pred poludním hovorkyňa polície Ivana Skoupilová.

Podľa dostupných informácií tam zasahuje armáda, ktorá spolu s hasičmi evakuuje obyvateľov. Táto oblasť je momentálne úplne nedostupná kvôli zaplaveným cestám.

Policajti žiadajú vodičov, aby do oblasti vôbec nejazdili. Mesto Jeseník vyzvalo obyvateľov, aby sa presunuli do vyšších poschodí alebo na strechy a vyčkali na záchranárov. Nápor valiacej sa vody nezvládli niektoré domy, ktoré začali padať. 

„Sme odrezaní od sveta, celé mesto pláva, ale nie pokojnou vodou – ale divokou riekou. Väčšina ľudí zostala v zatopených domoch. Bolo to počas desiatich minút, voda sa zdvihla snáď o meter, nikto to nepredpokladal. Hladina Moravy ráno dokonca klesla, začali sme evakuovať sídlisko Holba kvôli pretrhnutej hrádzi – a odtiaľ sme takmer už neušli. Medzitým sa pretrhla hrádza pozdĺž Hanušovíc a zaplavilo nás to,“ popísal starosta tejto obce Marek Kostka. 

VIDEO:

KATASTROFA V POĽSKU! PRETRHLA SA HRÁDZA! VODA BERIE HASIČOV, DOMY, VŠETKO ČO JEJ STOJÍ V CESTE
Počasie dáva zabrať nielen Slovensku, ale aj našim susedom! V Česku a Poľsku je situácia oveľa horšia ako u nás. A práve v Poľsku sa naplnil ten najhorší scenár! V poľskom meste Stronie Śląskie sa pretrhla hrádza, ktorá zadržiavala obrovské... Čítať ďalej
15 | 09 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok