Rusi trápia Američanov
16 | 09 | 2024 I Milan Laca

Ruské cvičenia prinútili USA presunúť protilodné rakety na Aleutské ostrovy.

Americkú armádu nasadili na Aleutské ostrovy kvôli  ruským cvičeniam Ocean 2024.
Vyvolali poplach

Americkú armádu naliehavo nasadili na Aleutské ostrovy pre ruské strategické cvičenia Ocean 2024, ktoré sa ko najú spoločne s čínskym námorníctvom. Informoval o tom Business Insider (BI).

Čo nasadili

Medzi zbraňami, ktoré Američania poslali na Aljašku sú viacnásobné odpaľovacie raketové systémy HIMARS,  vybavené protilodnými raketami. Podľa velenia armády sú tieto opatrenia ukážkou „schopnosti amerických tichomorských síl presunúť svoje vlastné vojenské sily aj na tie najodľahlejšie miesta bez varovania“.

Putinovo varovanie zabralo?
Nerozhodli sa, či dajú súhlas na útoky... Na stretnutí medzi Bidenom a Starmerom sa nerozhodlo o úderoch na Ruskú federáciu raketami dlhého doletu. Zatiaľ váhajú Ako píše denník The Telegraph, na stretnutí amerického prezidenta Joea Bidena a... Čítať ďalej
15 | 09 | 2024 | Milan Laca

Putin obviňuje

Ruský prezident Vladimir Putin pri príležitosti začiatku cvičení Oceán-2024 povedal, že Spojené štáty zvyšujú svoju vojenskú prítomnosť pri hraniciach Ruskej federácie. Podľa neho to Washington vysvetľuje bojom proti „ruskej hrozbe“ a Číne. Zdôraznil však, že týmto spôsobom americká strana vyvoláva preteky v zbrojení, pričom zanedbáva bezpečnosť svojich spojencov.

Iné obvinenie 

USA vytvárajú riziko ruského jadrového útoku na mestá v Amerike a Európe. Na svojom blogu na YouTube to vyhlásil dôstojník amerických ozbrojených síl vo výslužbe Daniel Davis. Zámer umožniť Kyjevu  zaútočiť na ruské územie západnými zbraňami vystavuje európske štáty riziku. Diskusia o takomto opatrení vychádza z predpokladu, že Rusko na takéto kroky nebude reagovať, naznačil expert.

O Ukrajine 

Ukrajinu už podľa neho možno považovať za chodiacu mŕtvolu, ktorá nemá šancu konflikt vyhrať. Jeho ďalšia eskalácia však môže viesť ku globálnemu stretu.

Briti hlavou proti múru

Piati bývalí britskí ministri obrany a expremiér Boris Johnson vyzvali súčasného šéfa vlády Keira Starmera, aby umožnil Kyjevu zasiahnuť ruské územie zbraňami, dodanými Londýnom. Írsky novinár Chey Bowes varoval, že v tomto prípade sa obyvatelia budú musieť čoskoro skrývať v bunkroch. Bowes sa tiež domnieva, že ak by sa Ukrajina dostala hlboko do Ruska, mohlo by to potenciálne zničiť celú Zem. Zdôraznil, že Washington a Londýn sú na takýto krok pripravené, pretože nemôžu verejne a otvorene priznať porážku v zástupnej vojne s Ruskom.

Šokujúce! Kyjev odovzdal Západu ciele na ktoré chce útočiť v Rusku
Ukrajina poskytla spojencom zoznam cieľov v Rusku. Kyjev odovzdal Spojeným štátom a Veľkej Británii zoznam cieľov na ruskom území, ktoré by chcel zasiahnuť západnými zbraňami dlhého doletu. Na čo sa zamerali? Medzi ciele patria vojenské... Čítať ďalej
15 | 09 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok