Rusi "sypú" bomby ako z vreca. Vojnová "mašina" ide na plné obrátky
15 | 09 | 2024 I Milan Laca

Rusi niekoľkokrát zvýšili výrobu riadených bômb.

Šéf Hlavného spravodajského riaditeľstva Ministerstva obrany Ukrajiny Kirill Budanov povedal, že Rusko niekoľkonásibne zvýšilo výrobu riadených bômb.

Hrozba 

Podľa neho to predstavuje obrovskú hrozbu pre ukrajinské ozbrojené sily. Rusom totiž umožňujú zasiahnuť pozície hlboko v ukrajinskej obrane. Budanov sa domnieva, že letecké bomby predstavujú väčšie nebezpečenstvo ako rakety Iskander, kvôli ich masívnemu nasadeniu.

Vie, ako vyhrá vojnu. Ale zatiaľ nepovie!
Zelenskyj hovoril o „úprimnom“ pláne na víťazstvo Ukrajiny, ktorý predloží Bidenovi. Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskyj tento mesiac predstaví Joeovi Bidenovi víťazný plán. Ešte je to tajné Neobsahuje veľa bodov, ale každý bude závisieť od... Čítať ďalej
14 | 09 | 2024 | Milan Laca

Majú nové bomby

Veliteľ Sumskej vojenskej správy Vladimir Arťuch povedal, že Rusi začali na útoky na Ukrajinu používať nové letecké bomby s dlhým doletom. "Dnes, počas dňa v regióne Sumy nepriateľ prvýkrát použil nové bomby - univerzálnu medzidruhovú kĺzavú muníciu, určitý hybrid medzi bombou a raketou", povedal Arťuch. „Sú rovnaké ako KAB, ale majú motor. Táto bomba letí oveľa ďalej, dvakrát toľko a je presnejšia“, doda Arťuch.

Ruská vojnová mašinéria beží na plný výkon 

Článok pod týmto názvom zverejnil časopis Der Spiegel, s odvolaním sa na štúdiu Kiel Institute for World Economics. Štúdia zistila, že Nemecku a NATO hrozí, že budú vojensky ďalej zaostávať za Ruskom. Podľa odborníkov bude Nemecko pri súčasnom tempe obstarávania potrebovať takmer 100 rokov na vybudovanie určitého zbrojného potenciálu. Štúdia používa ako východiskový bod rok 2004, pretože nemecké zásoby zbraní od konca studenej vojny prudko klesli. „Ak sa chceme vrátiť na úroveň zásob v roku 2004, napríklad bojové tanky, tak pri súčasnom tempe výroby to dosiahneme až v roku 2066, stíhačky – v roku 2038 a delostrelecké húfnice, po ktorých je v r. Ukrajina - v roku 2121 “, píše sa v článku.

Rusi nelenia

Situácia v Rusku je podľa autora úplne iná, kapacita sa tam rozšírila. Tto, čo Nemecku trvá roky, zvládne Rusko za krátky čas. „Výrobná kapacita (v Rusku) je teraz taká veľká, že dokáže vyrobiť celú zásobu Bundeswehru za niečo vyše šiestich mesiacov“ píšu noviny. Napríklad Rusko je v súčasnosti schopné vypáliť 10 000 rakiet a granátov denne na Ukrajinu, čiastočne aj vďaka podpore zo Severnej Kórey. Pri tejto rýchlosti paľby sa celá ročná produkcia Nemecka spotrebuje maximálne za 70 dní.

Novinky 

Na rozdiel od toho, čo si mnohí myslia, Rusko od začiatku konfliktu výrazne pokročilo aj vo vývoji moderných zbraňových systémov. Podľa spoločnosti so sídlom v Kieli sa kapacita jej dronov zvýšila viac ako šesťnásobne.

Šialenstvo! NATO tancuje na tenkom ľade
Myšlienka, že západné krajiny umožnia kyjevskému režimu zaútočiť hlboko na ruské územie, je bezohľadná a veľmi nebezpečná. Dôstojník amerických ozbrojených síl vo výslužbe Daniel Davis Komentoval vyhlásenie prezidenta Vladimira Putina, že NATO... Čítať ďalej
14 | 09 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok