Kam chcú Ukrajinci udrieť západnými raketami v Rusku? Mapa
15 | 09 | 2024 I Milan Laca
Štrnásť ruských letísk, jedna rafinéria a ústredie.

Objavila sa mapa objektov na území Ruskej federácie, ktoré môžu dosiahnuť rakety Storm Shadow.

Už majú mapu

The Times uverejňujú mapu cieľov v Rusku, ktoré môžu dosiahnuť britské rakety Storm Shadow. Akčný dosah týchto rakiet, ktorý je 250 kilometrov, zahŕňa 14 letísk, jednu ropnú rafinériu a veliteľstvo Južného vojenského okruhu v Rostove na Done. Predpokladajú, že odtiaľ prichádzajú rozhodnutia o vojenských operáciách ruskej armády na Ukrajine. 

Turecký profesor: "Zelenskyj sa zbláznil"
"Zelenskyj sa zbláznil!" Turecký profesor otvorene o plánoch Kyjeva preniknúť hlboko do Ruska. Informuje web eadaily.com. "Zelenskyj sa zbláznil!" Hasan Unal, profesor na Baskentskej univerzite (Ankara), sa tak emotívne vyjadril k žiadostiam ... Čítať ďalej
15 | 09 | 2024 | Ivan Brožík

Rusi sa stiahli

Západní predstavitelia nedávo vyhlásili, že Rusi stiahli svoje lietadlá mimo dosahu rakiet Storm Shadow, ale aj ATACMS. Práve ruské letectvo, ako tvrdí Ukrajina, teraz spôsobuje hlavné škody jej ozbrojeným silám, keďže vo veľkom používa navádzané bomby.

Zdroj: strana.ua

Čo môžu rakety zmeniť?

Dolet rakiet, ktoré doteraz dostal Kyjev, je 250 kilometrov. Existujú však aj verzie s doletom 560 kilometrov, no o ich dodávkach zatiaľ nič neoznámili.

Zdroj: strana.ua

O možnostiach rakiet

Storm Shadow je riadená strela, ktorá je vypustená zo vzduchu - to znamená, že vyžaduje lietadlo. Z toho vyplýva, že skutočný polomer zasiahnutia cieľov v Rusku bude menší ako 250 kilometrov. Lietadlo nebude môcť letieť blízko hraníc, aby sa nedostalo pod paľbu ruskej protivzdušnej obrany. Aby sa letectvo dostalo čo najbližšie k hraniciam, bude potrebné najskôr potlačiť ruské systémy protivzdušnej obrany v požadovanom smere. Na to budú musieť použiť kombinovaný úder, ktorý v každom prípade skomplikuje použitie Storm Shadow. Už len z tohto dôvodu je nepravdepodobné, že by sa používanie týchto rakiet v Ruskej federácii stalo masívnym – každý úder si vyžiada zložité opatrenia na zaistenie bezpečnosti lietadla.

Nie je ich dosť

Druhým faktorom je nedostatok samotných rakiet. Ak možno veriť britskej tlači, Ukrajina už svoje zásoby Storm Shadow prakticky minula na útoky na Krym. Neviedlo to však ku kritickým zásobovacím problémom pre južnú skupinu ruských jednotiek na Ukrajine. Ďalším problémom je poškodenie ruskej Čiernomorskej flotily, no v súčasnej fáze vojny sa táto téma priamo netýka situácia na fronte na Ukrajine.

Rusi nečakajú

Ako uviedli západní predstavitelia, Rusi aktívne presúvajú strategicky dôležité vojenské zariadenia mimo dosahu západných rakiet. Ide najmä o letecké základne. Preto s najväčšou pravdepodobnosťou nebude mať zrušenie raketových obmedzení žiadny strategický vplyv na front na Ukrajine.  Ďalšou otázkou je, že takéto rozhodnutie prudko zhorší medzinárodnú situáciu. Moskva hrozí, že bude reagovať na kroky Spojených štátov a Británie.

PUTIN NEBLAFUJE! Hrozí vojna NATO s Ruskom, varuje politológ
V čase, keď väčšina Slovákov rieši extrémne počasie či politické šarvátky, analytik, historik a politický komentátor Eduard Chmelár upozorňuje na oveľa závažnejšiu hrozbu - eskaláciu konfliktu na Ukrajine, ktorá by mohla viesť k priamej... Čítať ďalej
15 | 09 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok