VÝSTRAHA: NIČIVÝ VIETOR SA RÚTI NA SLOVENSKO! SHMÚ VARUJE PRED KATASTROFOU
14 | 09 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal alarmujúce varovanie pre obyvateľov našej krajiny. Počas nadchádzajúceho víkendu nás čaká nielen prudký dážď, ale aj mimoriadne silný vietor, ktorý môže spôsobiť rozsiahle škody. Odborníci z SHMÚ bijú na poplach a vyzývajú občanov k maximálnej ostražitosti.

Nebezpečná tlaková níž sa blíži

Meteorológovia vysvetľujú, že za dramatickým zosilnením vetra stojí tlaková níž, ktorá sa v noci presunie z južného Poľska cez Žilinský kraj nad Podunajskú nížinu. "Nárazy severozápadného až severného vetra budú najmä na západnom Slovensku, predovšetkým v západnej polovici presahovať 85, ojedinele aj nad 100 kilometrov za hodinu," varujú odborníci z SHMÚ.

Hrozba padavého vetra

Najväčšie nebezpečenstvo hrozí na južnej a juhovýchodnej strane pohorí. "Najvyššie nárazy očakávame na južnej a juhovýchodnej strane pohorí, keďže vietor tu bude zosilnený padavým vetrom," upozorňujú meteorológovia. Obyvatelia týchto oblastí by mali byť mimoriadne opatrní a pripraviť sa na možné komplikácie.

Extrémne podmienky na horách

Situácia na hrebeňoch hôr bude ešte dramatickejšia. SHMÚ predpovedá: "Na hrebeňoch hôr bude vietor ešte silnejší, očakávame silnú víchricu s nárazmi aj nad 130 kilometrov za hodinu." Turisti a horskí nadšenci by mali zvážiť svoje plány a radšej zostať v bezpečí domova.

Hrozba pádu stromov

SHMÚ varuje pred vysokým rizikom pádu stromov, najmä v oblastiach s vysokými zrážkami. "Na rozmočenom povrchu budú stromy padať ľahšie," upozorňujú odborníci. Najkritickejšia situácia sa očakáva v oblasti Malých Karpát a v Myjavskej pahorkatine. "Už v týchto chvíľach máme hlásené popadané stromy, a to vietor v nárazoch dosahuje 'len' 70 kilometrov za hodinu," dodávajú meteorológovia.

Víkend sa môže zmeniť na boj s prírodnými živlami. Chráňte seba, svojich blízkych a svoj majetok.

V Bratislave začnú stavať zábrany: Na Dunaji vyhlásia TRETÍ stupeň povodňovej aktivity
Pre bratislavský úsek Dunaja má od nedele (15. 9.) rána platiť tretí stupeň povodňovej aktivity. Slovenský vodohospodársky podnik začne od daného dňa stavať protipovodňové zábrany. Od nedele by na rieke nemali premávať ani lode. Informoval o tom... Čítať ďalej
14 | 09 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok