Vláda zatočí s boháčmi! Chudobní si môžu vydýchnuť
15 | 09 | 2024 I Bari Zajačková/ TASR

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok v sobotňajšej relácii RTVS naznačil, že vláda je na dobrej ceste k dosiahnutiu konsenzu ohľadom konsolidačného balíčka. Opozícia však kritizuje nedostatok transparentnosti a nejasné detaily plánovaných opatrení.

Sociálne citlivé šetrenie prioritou vlády

"Musíme prijať také šetriace opatrenia, ktoré sa čo najmenej dotknú najohrozenejších skupín," vyhlásil minister Šutaj Eštok. Zdôraznil, že ako líder sociálnodemokratickej strany kladie dôraz na princíp, podľa ktorého "sa na šetrení budú podieľať tí, ktorí majú vyššie príjmy."

Vláda tak reaguje na zlú finančnú kondíciu, v ktorej sa Slovensko podľa ministra nachádza po predchádzajúcej vláde. "Dnes sedíme s našimi koaličnými partnermi a snažíme sa opatrenia nastaviť citlivo," dodal Šutaj Eštok.

Opozícia: Vláda zhoršila stav verejných financií

Líder opozičného Progresívneho Slovenska Michal Šimečka však s týmto hodnotením nesúhlasí. "Súčasní vládni predstavitelia situáciu ešte zhoršili," tvrdí Šimečka. Kritizuje tiež nedostatok konkrétnych informácií o plánovaných opatreniach: "My nevieme, s čím vláda príde. Keď to predloží, potom k tomu zaujmeme stanovisko."

Koncesionárske poplatky sa možno vrátia

V rámci diskusie o možných konsolidačných opatreniach sa otvorila aj otázka opätovného zavedenia koncesionárskych poplatkov. Hoci Šutaj Eštok uviedol, že "si o zámere vie predstaviť debatu", zdôraznil, že "aktuálne to nie je témou."

Zvýšenie platov policajtov: Jednorazový príspevok alebo trvalé riešenie?

Diskusia sa dotkla aj kontroverzného návrhu novely o príspevkoch policajtom. Kým opozícia ho označuje za "nesystémové riešenie", minister vnútra argumentuje konkrétnymi číslami: "Nový policajt dostane 5000 eur, policajt s 20 a viac rokmi praxe 2000 eur a každý jeden policajt v priemere o 200 eur k platu navyše."

Záver: Vláda sľubuje sociálne citlivé riešenia

Napriek kritike opozície vláda deklaruje snahu o spravodlivé a sociálne citlivé riešenie konsolidácie verejných financií. Minister Šutaj Eštok zdôrazňuje: "Princíp je taký, že sa na šetrení budú podieľať tí, ktorí majú vyššie príjmy." Či sa tento sľub podarí naplniť, ukážu až konkrétne návrhy, ktoré by mali byť predstavené v najbližších týždňoch.

V Bratislave začnú stavať zábrany: Na Dunaji vyhlásia TRETÍ stupeň povodňovej aktivity
Pre bratislavský úsek Dunaja má od nedele (15. 9.) rána platiť tretí stupeň povodňovej aktivity. Slovenský vodohospodársky podnik začne od daného dňa stavať protipovodňové zábrany. Od nedele by na rieke nemali premávať ani lode. Informoval o tom... Čítať ďalej
14 | 09 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok