V Bratislave začnú stavať zábrany: Na Dunaji vyhlásia TRETÍ stupeň povodňovej aktivity
14 | 09 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Pre bratislavský úsek Dunaja má od nedele (15. 9.) rána platiť tretí stupeň povodňovej aktivity. Slovenský vodohospodársky podnik začne od daného dňa stavať protipovodňové zábrany. Od nedele by na rieke nemali premávať ani lode. Informoval o tom minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) po sobotňajšom zasadnutí krízového štábu.

"Slovenský vodohospodársky podnik požiadal, aby sme vyhlásili ráno od nedele od šiestej hodiny tretí stupeň povodňovej aktivity v Bratislave, aby mohli začať s ohradzovaním Bratislavy. Predpokladaná hodnota kulminácie na základe predikcií, ktoré máme zo Slovenského hydrometeorologického ústavu, a zároveň aj avizované prietokové hodnoty, ktoré poskytla rakúska strana, predpokladajú, že Dunaj môže dosiahnuť úroveň 910 centimetrov, čo je úroveň, ktorá by spôsobila, že Bratislava by začala byť zaplavovaná," poznamenal Taraba.

Informoval aj o situácii na vodnom diele Gabčíkovo, ktoré v súčasnosti vyrába 400 megawattov elektriny a v prevádzke je sedem z ôsmich turbín. "Siedma turbína začala vykazovať nejaké miery vibrácie, to znamená, že sa nedá vylúčiť, že sa siedma turbína automaticky vypne, ak tieto vibrácie nepoľavia," povedal s tým, že v prípade tohto scenára bude nutné v Gabčíkové otvoriť plavebné komory a začať vypúšťať vodu.

Tretí povodňový stupeň platí aj pre rieku Morava. Situácia na nej je však podľa slov Tarabu a ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) pokojnejšia. "Predpokladáme k sobotňajšiemu dňu a k tomuto stavu aký je, že by nemalo prísť k vyliatiu rieky Morava," ozrejmil šéf envirorezortu.

Pre nepriaznivé počasie vykonávajú od piatku (13. 9.) hasiči, policajti aj vojaci preventívne práce. Šutaj Eštok poukázal na to, že pracovali na stavaní hrádzi v povodí rieky Morava a v sobotu pracujú na hrádzi v Kopčanoch.

Uplynulo desať rokov od smrti hokejistu Mira Hlinku. O čo prosil v liste na rozlúčku?
Uplynulo desať rokov odo dňa, kedy Slovenskom otriasla nečakaná správa. Hokejová hviezda Miroslav Hlinka si vo veku 42 rokov siahol na život. Fanúšikmi vnímaný, ako človek plný humoru a radosti zo života, v súkromí neuniesol trápenia, čo ho... Čítať ďalej
14 | 09 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok