Uplynulo desať rokov od smrti hokejistu Mira Hlinku. O čo prosil v liste na rozlúčku?
14 | 09 | 2024 I Eka Balašková

Uplynulo desať rokov odo dňa, kedy Slovenskom otriasla nečakaná správa. Hokejová hviezda Miroslav Hlinka si vo veku 42 rokov siahol na život. Fanúšikmi vnímaný, ako človek plný humoru a radosti zo života, v súkromí neuniesol trápenia, čo ho priviedlo k rozhodnutiu ukončiť svoju pozemskú púť. Jeho najbližší po tomto rozhodnutí pre Plusku prehovorili okrem iného aj o tom, o čo ich prosil v liste na rozlúčku.

Na ľade zabávač, doma nešťastný, rozvodom a odlúčením od detí zlomený človek. K jeho šťastiu neprispel ani nový vzťah. Pred tým, ako si siahol na život, napísal dva listy na rozlúčku a Pluska v tom čase zverejnila časť z toho, ktorý adresoval rodičom. Šport24 pripomenul vtedajšie pocity jeho rodičov, ktorí sa dlho nevedeli vyrovnať s Mirovým rozhodnutím a doma si často prehrávali videá s jeho hokejovým majstrovstvom.

Zabávač kabín i tribún

Mirove kúsky bavili nie len divákov na tribúnach, ale aj spoluhráčov v kabíne. Napriek tomu sa držiteľ troch medailí zo svetových šampionátov 14. septembra 2014 v byte v Banskej Bystrici obesil.

O jeho trápení vedeli len tí najbližší. Po rozvode veľmi ťažko znášal odlúčenie od detí – syna Michala (21) a dcéry Vanessy (14). Prirátať k tomu treba aj koniec aktívnej kariéry. Mal síce miesto asistenta v Banskej Bystrici, no aktívna hra mu bola ďaleko bližšia.

Reprofoto z YouTube

Násilník?

Bolo podľa Plusky verejným tajomstvom, že manželka Miroslava na neho podala trestné oznámenie za domáce násilie. To vyústilo do zákazu vstupu do domu a zákazu kontaktovať sa s deťmi. Napriek tomu, že si našiel novú priateľku – letušku Zuzanu, celé to nezvládol.

Dva listy na rozlúčku

Hlinka pred svojim činom nechal na rozlúčku listy pre priateľku a rodičov. Pluska vďaka jeho Otcovi nahliadla do listu rodičom, z ktorého boli zverejnené len záverečné slová.

Na rozlúčku nechal dva listy – jeden priateľke a jeden rodičom. Otec Miroslav nám dovolil prečítať si ho. Na papieri, vytrhnutom podľa všetkého z nejakého zošita a nalinajkovanom, sa Miro vyznal zo svojich pocitov. Rešpektujúc súkromie rodiny, zverejníme len záverečné slová.

„Mami, tati, segra...

... dávajte na seba pozor a buďte v kontakte so Zuzkou. Urobte to kvôli mne, plánovali sme si spolu rodinu i budúcnosť. No dnešok všetko mení. Každý má len isté hranice energie a sily...

Ďakujem, Váš Miro,“ napísal na rozlúčku.

„Raz nám povedal, že nechce, aby sme mu na pohreb išli v čiernom. Hovorila som mu: Čo to rozprávaš? Nie si prvý, kto je rozvedený. Máš prácu, si slobodný. No on sa uzavrel do seba a nedával nič najavo. A potom nám zanechal tento list...,“ povedala v tom čase jeho mama. V tom čase rodina žila jeho hokejovými úspechmi. Na stene im stále viseli jeho staré korčule a fotky z hokejových čias zdobili steny bytu.

„Je to náš spôsob, ako si ho uchovávať pri sebe. Niekedy si sadnem, prehrávam si staré videá a spomínam. Keď mám chvíľu voľna, sedím nad nimi a pozerám si jeho zápasy. Akoby bol stále tu s nami,“ povedal jeho otec Miroslav v tom čase.

Milan Ondrík o vyhrotenej situácii v SND: Keď chcú, nech ma vyhodia
Zuzana Ťapáková bola poverená vedením Slovenského národného divadla (SND) 27. augusta a odvtedy sa umelecká obec neprestáva tomuto kroku ministerstva kultúry vzpierať. Umelci vstúpili do štrajkovej pohotovosti a hoci mnohí z nich proti Ťapákovej... Čítať ďalej
13 | 09 | 2024 | Eka Balaskova

Nešťastný

„Pred pol rokom prišiel k nám domov s jednou igelitkou. To bolo všetko, čo mal. Polícia mu zakázala vstúpiť do vlastného domu a stretávať sa s deťmi. Keď sedel u nás v kuchyni, často opakoval: Mami, nič som nechcel, len byť s deťmi. Ale o svojich problémoch hovoril málo, väčšinou len mlčky sedel a pozeral televíziu. Uzatváral sa do seba,“ povedala pred rokmi jeho mama o Mirových ťažkých dňoch.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok