Slovenské "červené denníčky" v zúfalstve nahrádzajú argumenty nadávkami
14 | 09 | 2024 I Ivan Brožík

Ideologická slepota sa stala novinárskou normou. Tuposť propagandy zažitým zvykom. Slepota k faktom sprievodným javom. A úbohosť myslenia privádza autorov slovenského mediálneho prúdu tam, kde slabochom a hlupákom končia vždy argumenty - k nadávkam. Myslíte si, že je náhoda, že jeden z tých červených v týchto dňoch píše o  - citujem - "koalícii, ktorá pripomína grázlov, ktorí sa vybrali do mesta"? 

Na fotografii dvaja s tvárami ako nad otvoreným hrobom. Jeden nestačí, musia byť dvaja. Dodá to silu "argumentu". Niekedy bývajú aj traja. Vždy nadutí, bez úsmevu, zhnusení zo života, v ktorom fungujú. "Komentátori" dneška.

Takže "grázli"

Ide o novú úroveň angažovanej propagandy? Alebo beznádej autorov, ktorí už vedia, že kopú za mŕtvoly? O oboje, alebo aj o viac? Novú mentálnu úroveň šíriteľov nenávisti? Zúfalstvo? Ideologickú depresiu? Ich problém. Cesta, ako zvýšiť čítanosť to však nie je. Ich rybník s kalnou vodou chronicky poznáme. Viac rýb do neho nedostanú. Plávajú tam stále tie isté a čoraz malátnejšie. Alebo si leberálno-progresívni fanatici a Šimečkov dav budú platiť na osobu predplatné násobené dvomi, tromi? No, zbierka na Ukrajinu či Kovačiča by to nevylučovali. Fanatizmus má rôzne podoby a "pánbožko" rôzne hoviadka. A rôznych ich pastierov.

Čo sa má stať normou žurnalistiky?

Nadávky, nenávisť, zloba, podlosť, udavačstvo, politická servilnosť a nenávisť k všetkému "národnému" a "štátnemu"? To všetko tu teda už máme. Bez hanby, vydávajúce sa za "slobodnú angažovanú" žurnalistiku. "Všetko, čo v tomto živote potrebuješ, je ignorancia a sebavedomie - potom je úspech zaručený." napísal, zjavne ironicky, štýlom sebe vlastným, azda najslávnejší novinár najmenej troch generácií - Mark Twain. Slovenský novinársky úspech sa však začína a končí tam, kde sa začínajú a končia peniaze. Mimochodom, preto toľko kriku teraz o dotáciách, prepojených aj na červené denníčky. Niektoré. Politiku vtom nehľadajte, veď ide o zavedené živobytie!

Vznešenosť áno, malosť nie

„Človek je vznešený tým, že vie o svojej úbohosti. Strom o svojej úbohosti nevie.“ Napísal raz  Blaise Pascal. Možno by som namietal a výraz strom by som nahradil slovným spojením "novinár samozvaného mediálneho hlavného prúdu." Sebavedomý žalobca, prokurátor, sudca i kat a najnovšie aj pravidelný milovník prostredia zapľuvanej krčmy. Sebavedomý a strašne obmedzený, ak nie až hlúpy. Ale v obleku a v kravate. A čo, veď nadávať je teraz, zdá sa, "in". A pri tom sa fotiť a zduto pózovať.

Žurnalistika je (teda, učebnicovo, mala byť, kedysi)

Žurnalistika alebo novinárstvo je:tvorivá činnosť verejne a periodicky šíriaca aktuálne informácie a publicistiku. Dnešná slovenská mainstreamová "žurnalistika" šíri -izmy, ideológiu a propagandu. A keď cíti, že zlyháva, tak aj zúfalo trápne nadávky. To je tak úbohé, lacné a plytké! Akurát tak na samoocenenie nejakým "spriazneným investigatívnym centrom".

Vstúpili sme do éry, v ktorej nie je prioritné, že nás niektorí "novinári" považujú za hlupákov, že nás kádrujú, cenzurujú. Teraz sa nosí, že nám rovno nadávajú.

Došli argumenty? Hovoria fakty? Ideológia dostáva "na frak"? Nuž, zostáva nám už iba nadávať.

„Ten, kto ako prvý použil miesto kyjaku nadávky, stal sa zakladateľom civilizácie.“ —  Sigmund Freud.

Keď nastane hviezdny čas producírovania sa. Cirkusanti a lacné heslá...
Dalo sa čakať. Veľká hviezdna chvíľa "maličkých" opäť po prázdninách nadišla. V Trnave zrušili jarmok, v Rači zrušili vinobranie, mnohé podujatia tohoto typu sa počas víkendu neuskutočnia. Cirkusanti a lacné heslá či jarmočná ponuka majú od štvrtka... Čítať ďalej
12 | 09 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok