Pre bratislavský úsek Dunaja vyhlásia tretí stupeň povodňovej aktivity
14 | 09 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Pre bratislavský úsek Dunaja má od nedele (15. 9.) rána platiť tretí stupeň povodňovej aktivity. Slovenský vodohospodársky podnik začne od daného dňa stavať protipovodňové zábrany. Od nedele by na rieke nemali premávať ani lode. Informoval o tom minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) po sobotňajšom zasadnutí krízového štábu.

"Slovenský vodohospodársky podnik požiadal, aby sme vyhlásili ráno od nedele od šiestej hodiny tretí stupeň povodňovej aktivity v Bratislave, aby mohli začať s ohradzovaním Bratislavy. Predpokladaná hodnota kulminácie na základe predikcií, ktoré máme zo Slovenského hydrometeorologického ústavu, a zároveň aj avizované prietokové hodnoty, ktoré poskytla rakúska strana, predpokladajú, že Dunaj môže dosiahnuť úroveň 910 centimetrov, čo je úroveň, ktorá by spôsobila, že Bratislava by začala byť zaplavovaná," poznamenal Taraba.

Tretí povodňový stupeň platí aj pre rieku Morava

Situácia na nej je však podľa slov Tarabu a ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) pokojnejšia. "Predpokladáme k sobotňajšiemu dňu a k tomuto stavu aký je, že by nemalo prísť k vyliatiu rieky Morava," ozrejmil šéf envirorezortu.

SHMÚ: Výdatné dažde môžu väčšinu Slovenska potrápiť aj v sobotu, platia výstrahy

Na väčšine Slovenska treba aj v sobotu počítať s výdatným dažďom. Očakáva sa najmä na západnom a strednom Slovensku. Meteorológovia vydali pre viaceré okresy výstrahy prvého až tretieho stupňa. Platia predbežne do pondelka (16. 9.). Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom na webe.

Výstrahy tretieho stupňa pred dažďom sa týkajú okresov Malacky, Senica, Skalica a Myjava. V lokalitách sa očakávajú zrážky s úhrnom 230 milimetrov (mm). Výstrahy druhého stupňa zase platia pre väčšinu okresov Trenčianskeho kraja a okresy Bratislava, Pezinok, Senec, Trnava, Hlohovec, Piešťany, Topoľčany, Žilina, Čadca, Kysucké Nové Mesto a Bytča. Výstrahy prvého stupňa platia pre celý Banskobystrický kraj, väčšinu Nitrianskeho a Žilinského kraja a niektoré okresy Trnavského, Trenčianskeho, Prešovského či Košického kraja.

Meteorológovia okrem dažďa upozornili aj na hroziace povodne. Vydali preto hydrologické výstrahy prvého až tretieho stupňa, najvyššie platia pre okresy Skalica, Senica, Myjava a Malacky. Cez víkend treba okrem dažďov rátať aj so silnejším vetrom, a to najmä na západnom Slovensku. Vydané sú výstrahy prvého aj druhého stupňa. Vo viacerých lokalitách si treba dávať pozor aj na vietor na horách.

SHO informuje: Na pomoc ruským civilistom sa nám podarilo získať už takmer 600-tisíc
Pred niekoľkými týždňami rozbehlo Slovenské Hnutie Obrody (SHO) verejnú výzvu na pomoc civilnému obyvateľstvu Ruskej federácie, ktoré je terčom ostreľovania a bombardovania zo strany kyjevského režimu, či už napríklad v Belgorodskej alebo Kurskej... Čítať ďalej
14 | 09 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

 .

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok