Ostrý duel! Šutaj Eštok usvedčil Šimečku z klamstva (VIDEO)
14 | 09 | 2024 I Eka Balaskova

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) sa stretol v Sobotných dialógoch s Michalom Šimečkom (PS). Jednou z tém, o ktorých diskutovali, boli aj konsolidačné opatrenia. Šimečka vláde vyčíta údajný nárast daní, na čo Šutaj Eštok reaguje: „kým nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič.“

Predsedovia dvoch strán sa však nezhodli nie len vo forme konsolidácie verejných prostriedkov. Šutaj Eštok pripomenul, že keby nová vláda šla podľa Ódorových plánov, z ľudí by vytiahla aj posledný cent. Ďalšou témou, kde sa nezhodli, bol personálny stav v policajnom zbore, kde minister najskôr objasnil, aké stabilizačné prvky pre policajtov sa chystajú, no Šimečkovi vysvetlil aj to, kedy z polície odchádzalo historicky najviac príslušníkov PZ.

Konsolidácia na progresívny spôsob

„Povedal to minister vašej, progresívnej vlády, pán Horváth, že stav verejných financií, aké táto vláda Roberta Fica prevzala, je najhorší v histórii SR. To sú slová nominanta, ktorý bol za PS,“ hovorí minister vnútra v reakcií na Šimečkove výčitky.

„Progresívna vláda Ľudovíta Ódora nám tu nechala viete aké konsolidačné opatrenia, ktoré navrhovali, aby sa udiali? Tak, aby sa škrtalo sedem miliárd eur. Tie lego kocky, ktoré postavil pán Ódor, boli na úrovni siedmich miliárd,“ pripomína Šutaj Eštok.

„To by znamenalo, že by sa tu zrušilo všetko – žiadne trináste dôchodky, žiadne kompenzácie cien energií, vycicali by z ľudí ešte aj posledný cent. To boli návrhy Progresívneho Slovenska,“ objasňuje minister, čo by priniesli Ódorove „ozdravné“ opatrenia.  

Minister vnútra z terénu: Situáciu máme pod kontrolou (FOTO)
Varovanie pred povodňami postavilo do pozoru všetky záchranné zložky štátu. Na možnú tisícročnú vodu sa Slovensko pripravuje už od štvrtka, pričom problémom sú, tak, ako sa očakávalo, hlavne Morava a jej prítoky. Aktuálne je problémovou rieka... Čítať ďalej
14 | 09 | 2024 | Eka Balaskova

Problémy v polícii

„V prvom rade, čo by sme robili my, by sme nevyháňali policajtov zo služby. Veď od začiatku, ako je minister vo funkcii, útočí na policajtov, vyháňa ich zo služby, tých, ktorí tam boli elitní, v rámci NAKA, útočí na nich verejne, alebo ich potom preloží niekde na druhý koniec republiky a aké asi prajné prostredie pre prácu to vytvára? No kto bude chcieť ísť pracovať do takéhoto prostredia, kde minister dehonestuje pracovníkov polície a NAKA verejne a útočí na nich?,“ pýta sa Šimečka, ktorý by takto nepostupoval. Myslí si, že jeho postup by zlepšil situáciu v policajnom zbore.

Odmietol lži a klamstvá

„Pán Šimečka, buď ste rovnaký klamár, ako Igor Matovič, alebo ste rovnako neschopný, ako Igor Matovič, pretože verejne klamete. Od 1. septembra dostane každý jeden policajt k platu mesačne o sto eur navyše a v rámci zákona, ktorý je teraz v parlamente, dostane nový policajt päť tisíc eur. Ten, ktorý má odslúžených 20 a viac rokov 5-tisíc eur a každý jeden policajt v priemere o dvesto eur k platu navyše,“vysvetlil minister vnútra s tým, že tento návrh, ak prejde v parlamente, bude platiť od 1. januára budúceho roku.

Prirovnal ho k Matovičovi

Ako inak to viete nazvať, ako zvýšenie platu, pán Šimečka? Takže buď ste ten zákon vôbec nečítali a nemáte ani najmenšie tušenie, o čom sú potreby policajného zboru, pretože potom by ste nezavádzali, ako policajti odchádzajú. Najväčší odliv v policajnom zbore bol v časoch, kedy váš odborník v PS, pán Spišiak radil pánovi Mikulcovi. To boli odchody na úrovni 1500-1800 ľudí. Tento rok máme zatiaľ nahlásených tisíc ľudí, ktorí odchádzajú z polície. Takže buď ten zákon nepoznáte, alebo verejne klamete,“ zduplikoval minister vnútra.

Blaha: Šimečka môže vrieskať, koľko len chce. Prehral
V pléne Národnej rady (NR) SR sa vo štvrtok ráno začala mimoriadna schôdza k návrhu na odvolanie Michala Šimečku (PS) z postu podpredsedu parlamentu. Iniciovali ju koaliční poslanci za Smer-SD a SNS. Odvolať ho chcú pre podozrenia z čerpania... Čítať ďalej
14 | 09 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok