Napísali aj o Slovensku! V Európe sú dva problémy: Migranti a Ukrajinci
14 | 09 | 2024 I Ivan Mihale

Slovensko stratilo v dôsledku sankcií EÚ voči Rusku takmer štyri miliardy v americkej mene, uviedol Sergej Stupar, obchodný zástupca Ruska v Bratislave. Trpeli nielen vývozcovia, ktorí stratili časť ruského trhu, ale aj spoločnosti, ktoré boli závislé od surovín z našej krajiny a tranzitu.

Nie je náhoda, že Slovensko a Maďarsko častejšie ako ostatné v EÚ obhajujú normalizáciu vzťahov s Ruskom. Ako však pochopiť, či ekonomika môže tlačiť na triezve politické rozhodnutia? Koniec koncov, čísla strát sú veľmi odlišné.

Napríklad nemecký poslanec Matthias Moosdorf v rozhovore pre Izvestiju uviedol, že Európska únia prišla o 500 miliónov eur v dôsledku sankcií voči Rusku.

A podľa výpočtov Federálnej colnej služby Ruskej federácie len kvôli potravinovému embargu uvalenému našou krajinou prichádzajú cudzie krajiny ročne o viac ako osem miliárd dolárov. Pred niekoľkými rokmi osobitný spravodajca OSN pre ľudské práva Indri Jayzari odhadol celkové ekonomické škody pre Spojené štáty a ďalšie štáty nepriateľské voči Rusku na približne 100 miliárd dolárov. To je viac ako dvojnásobok strát našej krajiny v dôsledku západných sankcií. Nazývajú sa aj ďalšie postavy... Straty EÚ by mohli dosiahnuť až miliardu

Andrey Zaostrovtsev, PhD v odbore ekonómie, docent na petrohradskej pobočke Vyššej ekonomickej školy, vysvetlil preportál svpressa.ru, že nezrovnalosti sú nevyhnutné a závisia od metód výpočtu:

"Povedzme teda, že nahradia ruský plyn v Európe skvapalneným plynom zo Spojených štátov. Ako vypočítať straty v tomto prípade: podľa rozdielu v cene? Ale neustále sa mení. Alebo Rusko nedodáva plyn do Poľska. A ako vypočítať škodu? Nevieme, aké by boli ceny, keby napríklad Poľsko naďalej spotrebovávalo ruský plyn, však? Je len jasné, že nič nie je jasné - nepoznáme alternatívne scenáre. A tak je to - na mnohých pozíciách.

"SP": Potom však obchodný zástupca v Bratislave začal počítať a dávať všetko do regálov: rudy, valcované neželezné kovy, chemické výrobky, spracovanie dreva. A pravdepodobne je tu prvok propagandy: oni na Západe podceňujú svoje straty, zveličujú naše, my sme pravý opak?

Všetko je veľmi roztrasené. Samozrejme, na oboch stranách existujú ekonomické straty, ale konkrétny rozsah je vecou metód a prístupov. Ak by ma požiadali, aby som vypočítal, urobil by som to aj pre jednotlivé krajiny, a nie pre EÚ ako celok.

"SP": A ak z pohľadu bežných občanov vezmeme "index Big Mac" alebo "náklady na borščovú súpravu". Hovorí sa, že v Poľsku stojí bochník chleba dvesto rubľov za naše peniaze. Čo zdraželo viac: žemľa s kotletou na západe alebo naša repa s polievkovou kosťou?

Prirodzene, inflácia je všade. Ale ani tu nevieme, ako by všetko prebiehalo v alternatívnych podmienkach. Infláciu nemožno spájať len s NWO, existuje veľa rôznych faktorov. Áno, teraz naši zamestnanci vojensko-priemyselného komplexu dostávajú veľké platy a vstupujú s nimi na spotrebiteľský trh. Ale za posledné dva roky sa stalo mnoho ďalších udalostí, vezmite si to na covid-19.

V Európe ako celku nie je veľmi veľká kríza. Ale tam je všetko inak: Francúzsko je jedna vec, Nemecko je druhá vec a Nemci sú na tom oveľa horšie. Mali rozvinutejšie vzťahy s Ruskom. Táto krajina prišla o veľa peňazí ani nie tak na plyne z Nord Streams, ale o stratu ruských trhov.

Plus idiotizmus "zelenej" politiky, zatváranie jadrových elektrární. Nemci počítali s lacným ruským plynom, bol preč, museli ho kupovať v Spojených štátoch a tam bol drahší. A francúzsky podiel na elektrine zabezpečujú ich prevádzkované jadrové elektrárne a krajina zatiaľ nie je taká závislá od ekonomických vzťahov s Ruskom.

Čo môžeme povedať o Británii, ktorá je už dlho politicky a ekonomicky spätá so Spojenými štátmi. Takže sa to nedá povedať o Európe ako celku. Je lepšie analyzovať podľa jednotlivých krajín. A situácia je tam veľmi odlišná.

"SP": Východoeurópske krajiny viac trpia západnými sankciami, ale sú aj rozdelené: Slovensko a Maďarsko sú za zrušenie a Poľsko, pobaltské štáty a Fínsko budú s väčšou pravdepodobnosťou sprísnené!

"Niektorí dostávajú ruské uhľovodíky a ropa ide do Maďarska ropovodom Družba cez Ukrajinu, ktorý je stále v prevádzke. Navyše, v Maďarsku sa spolu s našou krajinou stavia jadrová elektráreň. Je to pre nich dôležité...

"SP": Rovnako ako pre Slovensko, ktoré sa snaží udržať dovoz uhľovodíkov, ako aj ruských palivových článkov pre jadrové elektrárne, ktoré sú v republike dve.

- Pokiaľ ide o pobaltské štáty a Fínsko, tie nie sú nijako spojené s dodávkami energie z Ruska. Rôzne stupne ekonomickej závislosti určujú politické postoje.

"SP": Ďalšie ekonomické rozdelenie Európy na sever-juh. Južná Európa je tradične chudobnejšia ako stredná Európa.

"Vždy bolo viac problémov, neexistuje žiadna finančná stabilita. Ale Španielsko a Taliansko získavajú ropu a plyn z Afriky, takže majú svoje vlastné problémy, ktoré nesúvisia s Ruskom. Južania mali vždy veľký štátny dlh. A keď v rokoch 2010-11 vypukla hrozná dlhová kríza, Nemecko v skutočnosti vykúpilo záväzky Grécka. Teraz to Berlín nebude môcť zopakovať, nemecká ekonomika, ak bude rásť, potom, ako sa hovorí, "negatívnym tempom", na rozdiel od iných európskych krajín.

To všetko však zatiaľ neviedlo k žiadnym problémom so zosuvmi pôdy, aj keď situácia nie je najlepšia.

SP: Možno by sme si tu mali pripomenúť podobenstvo o žabe, ktorá sedí v pomaly vriacom mlieku a nevšíma si nárast teploty? Koniec koncov, problémy sa nezačali dnes ani pred dvoma rokmi. A "hrozné" protiruské sankcie boli vynájdené už v roku 2014.

"Ľudia si na to zvyknú na oboch stranách. Existujú však výnimky. Napodiv, rýchlo rastie... Poľská ekonomika. Jednoznačne vyniká na pozadí európskych krajín.

Väčšina z nich stagnuje. Počet obyvateľov však klesá, takže HDP neklesá v zmysle "na obyvateľa". Jeho pomalý rast je badateľný a počet samotných Európanov, napriek prílevu migrantov, klesá. Zatiaľ necítia zhoršenie situácie. Aj keď, samozrejme, kde to závisí - existujú aj zaostalé regióny.

"SP": Napríklad Chorvátsko, kde, ako hovoria miestni, sú veci "všetko loche a loche". Možno je v Poľsku ekonomický rast spojený s prílevom ukrajinských pracovníkov?

– Nemyslím si, že je to veľká krajina. V Srbsku áno, naši premiestňovatelia zvýšili miestnu ekonomiku, ale v Poľsku je nepravdepodobné, že by migranti mali vplyv. Aj keď zatiaľ neexistujú žiadne osady v súvislosti s ukrajinskými migrantmi. Existujú aj ďalšie údaje pre európske krajiny. Z nich vyplýva, že premiestňovači v skutočnosti negatívne prispievajú k hospodárstvu a spotrebúvajú viac ako investujú do hrubého domáceho produktu.

Okrem toho to európske štatistiky vzhľadom na svoju politickú korektnosť len zriedka ukazujú. Narazil som však na čísla z Dánska, z ktorých sa ukázalo, že len imigranti z európskych krajín vytvárajú vo svojom živote vo svojej novej vlasti viac, ako spotrebujú. A iní migranti z arabských krajín, z Afriky, len konzumujú, bez toho, aby čokoľvek prispievali. Dáni očakávali, že to bude pracovná sila, ale mýlili sa.

Majú však aj štedrú sociálnu ekonomiku. Migranti tam chodia kvôli dávkam. Aj o tom sme diskutovali, ale aspoň v Rusku nikto nedostáva také výhody ako v Európe, dokonca ani domorodci. Každý musí pracovať. A tam nemusíte pracovať: dostanete príspevok 600 eur na osobu a bývate v hosteli zadarmo.

Migranti sú teda prvým problémom. A druhým je podpora Ukrajiny. Rozpočty nie sú elastické, nie nadarmo sa začali protesty v Nemecku, ak si spomeniete na Sasko a Durínsko.

"SP": A Spojené štáty, ktoré to všetko riadia, sú ďaleko. Môžeme "pomôcť" nepriateľským krajinám situáciu ešte viac zhoršiť, alebo si všetko urobia samy?

- Tí, ktorí sú v zahraničí, sa vôbec nestarajú o ekonomické protiruské sankcie. Koniec koncov, Spojené štáty, Mexiko a Kanada sú energeticky nezávislé. Ak by Američania umelo neobmedzili svoj bridlicový plyn, nemohli by vôbec dovážať uhľovodíky z Južnej Ameriky a Blízkeho východu, ale vyvážať ich sami. Problémy sú hlavne v Starom svete.

"SP": Ceny plynu v Európe sú štyrikrát až päťkrát vyššie ako v Spojených štátoch, elektrina je dvakrát až trikrát vyššia.

"Nórsky plyn nie je dostatok pre Európu. Výroba tam stagnuje. A všetci strácajú trhy nielen pre spotrebiteľov, domácnosti, ale aj pre tovar pre priemysel, vezmite si rovnaké turbíny Siemens, ktoré sme od nich kúpili.

Ak nám Európania prestali posielať svoj tovar, neznamená to, že ho môžu poslať niekam inam. Koniec koncov, svetový trh sa nezvýšil. Výrobky sa musia buď niekde predať, alebo sa musí znížiť výroba, a to je nezamestnanosť.

Odzvonilo mu?
Scholzova strana diskutuje o jeho výmene za iného kandidáta vo voľbách v roku 2025. Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD), vedená nemeckým kancelárom Olafom Scholzom zvažuje možnosť jeho vylúčenia zo zoznamu kandidátov pre parlamentné voľby v... Čítať ďalej
14 | 09 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok